IOTA is een buitenbeentje als digitale munt of beter: token. Ze is eveneens open source. Dus iedereen kan de broncode van de software inkijken en desgevallend bewerken. Een ideale technologie dus voor systeembeheerders en ontwikkelaars overal ter wereld. Zij kunnen daardoor verbeteringen en aanpassingen voorstellen. Ze heeft eveneens een distributed ledger. Een gedistribueerd logboek betekent dat alle bewerkingen, transacties bevestigd moeten worden om ze vast te leggen. Maar hier stopt dan wel elke overeenkomst met andere, ‘gewone’ cryptomunten.
Wat IOTA niet is
IOTA’s (I) worden niét gemijnd zoals de meeste digitale munten. De transacties en informatie die met I gebeuren en verstuurd worden, worden door de gebruiker zelf bevestigd. Net door I te gebruiken, op elke computer en elke smartphone. Wat dus ook geen duur stroomverbruik kost, want er wordt niet gemijnd. I gebruiken is ook volledig kosteloos. Nog een verschil dus met andere munten. I maakt ook geen gebruik van blockchain maar van Tangle.
Tangle
De (stilaan traditonele) blockchain (blokketen) bestaat uit opeenvolgende blokken, in chronologische volgorde. De Tangle architectuur is niet chronologisch maar topologisch. De keten breidt zich uit in alle richtingen, horizontaal en verticaal. Ze is als een web dat geweven wordt waarin alles wel met alles samenhangt. Een synoniem voor het Engelse woord ’tangle’ is ‘maze’, en dat kunnen we vertalen als ‘web’.
DAG
Ingaan op de technologie er achter gaat misschien te ver leiden voor dit artikel. Dat is eerder voer voor cryptografen en ontwikkelaars. Laat ons volstaan met de benaming van de technologie achter de munt IOTA: Directed Acyclic Grap, afgekort DAG. ‘Deze techniek zorgt ervoor dat alle technologische middelen verhandeld worden zonder transactiekosten(!). Dit maakt IOTA the perfect fit voor een andere baanbrekende technologie: the Internet of Things.’ Daarover straks meer.
Van evolutie naar revolutie?
IOTA is in 2015 ontwikkeld en wordt beheerd door de non–profit organisatie The Iota Foundation, gevestigd in Duitsland. Deze omschrijft zichzelf als ‘A new type of foundation, with the focus to develop the next generation of protocols for the connected world.’ Opgericht d.m.v. een crowdsale waarbij zo’n $500.000 in tegenwaarde in bitcoin en andere cryptomunten werd opgehaald. Alle tokens werden verdeeld onder de donateurs, deelnemers in de sale. Er werd geen voorraad achtergehouden door of gereserveerd voor de oprichters. Wat dus écht non–profit betekent, geen enkel winstoogmerk.
Niet IOTA maar MIOTA
We hebben het nu wel de hele tijd over IOTA maar de rekeneenheid is in de praktijk in feite MIOTA. De kleinste rekeneenheid van IOTA is één Iota, genoemd naar de kleinste letter in het Griekse alfabet. De basiseenheid van Iota voor de handel op de cryptovalutamarkt is een miljoen Iota. En dat noemt men een MegaIota of Miota.
Bitcoinkiller?
Allesovercrypto.nl stelde einde 2017 openlijk de vraag: ‘IOTA: de Bitcoin killer?’ Bedoeld wordt dat indien ‘iedereen’ I ooit gebruikt en dit dé munt voor het Internet of Things (IoT) wordt, dit token belangrijker kan worden dan BTC waarde. Er zijn echter nogal wat premissen: vele voorwaarden van ‘als’ en ‘indien.’ Maar in theorie is dit wel degelijk mogelijk, gezien de enorme toekomstmogelijkheden. En ook voordelen t.o.v. bitcoin.
IoT
Het Internet of Things dus. Het internet der dingen, letterlijk. Want niet alleen zijn wij als mensen met elkaar verbonden. Via het internet en meer en meer mobiel via onze smartphone. Ook ‘dingen’ zijn met elkaar en met ons verbonden. Dat is slimme technologie, smart technology. Via de smartphone de camera’s die uw woning bewaken controleren. De koelkast die zelf merkt dat de melk bijna op is en u verwittigt. Ja, autonoom tot het bestellen ervan overgaat!
I.O.T.A
De benaming IOTA staat niet toevallig voor Internet of Things Application, Adaptation of Assets. Nu nog in de kinderschoenen maar dit kan wel eens het van het worden. Machines (om een groot woord te gebruiken) die communiceren met machines. Zoveel grote bedrijven zijn er echter al mee bezig dat we eigenlijk niet meer van een kind mogen spreken. Dat kind is reeds een puber geworden en groeit vlug op. Deze stof is zo omvangrijk dat we er binnenkort een apart artikel aan wijden.
De toekomst
IOTA staat en valt met het aantal gebruikers. Op moment van schrijven, begin februari 2019, is IOTA de 14de grootste munt naar marktkapitalisatie. 700 Miljoen in dollar tegenwaarde, tegenover 60 miljard dollar tegenwaarde voor bitcoin. In de kleine 4 jaar van bestaan wel een belangrijke positie maar nog mijlen ver van de top, die BTC al tien jaar bekleedt.
Investeer jij je geld toch liever in edelmetalen?
Bekijk dan ook eens volgende artikelen: