Zilver kopen

0

Elke ervaren belegger heeft wel een stukje van zijn of haar portfolio gereserveerd voor edelmetalen, zoals goud en zilver. Goud kopen blijft de meest besproken van de twee, maar ook zilver is populair. Zilver kopen

Sommige investeerders vragen zich wel eens af wat het verschil nu net is en in welke van de twee je best kan investeren. Wij zochten het uit en geven ook nog onze beste tips om zilver te kopen.

Waarom zilver kopen als belegger?

De reden waarom veel beleggers zilver kopen, is omdat zilver hun portfolio een goede weerstand biedt tegen economische perikelen en dus zorgt voor meer stabiliteit op lange termijn. Op dit moment staat de zilverprijs op de derde hoogste notering ooit, na de recordhoogtes tijdens de economische crisissen van 1980 en 2010.

Daarnaast is zilver ook een stuk goedkoper dan goud, wat het toegankelijker maakt voor een grotere groep beleggers.

Waarom nu meer vraag naar zilver?

Dit jaar zitten we in een zeer onzekere economische tijd. Er is niet enkel het coronavirus dat de economie doet wankelen, maar er zijn ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen die altijd een of andere impact hebben op de aandelenmarkt. Omdat veel investeerders zilver gebruiken als veilige haven in tijden van onzekerheid, is de vraag naar zilver de laatste maanden gestegen.

Risico’s

Investeren houdt altijd risico’s in. Ook al worden edelmetalen bestempeld als stabiele investeringen, dan nog zijn er risico’s aan verbonden. Een groot risico van beleggen in zilver, is eigenlijk ook de reden waarom het een goede investering is.

Zilver is heel volatiel, maar de prijsschommelingen zijn niet gigantisch groot. Dat wil dus ook zeggen dat als je zilver hebt aangekocht op een bepaalde prijs en de koers daalt, het lang kan duren voor je investering weer hersteld is. Echter kopen veel investeerders zilver in wanneer economische tijden onzeker worden, wat ervoor zorgt dat de prijs al hoog staat en het risico met zich meebrengt dat de prijs weer daalt als de rust wedergekeerd is. Daarom mag je zilver dus niet beschouwen als een kortetermijninvestering, maar moet je steeds denken op lange termijn en gaandeweg je portfolio uitbouwen, niet enkel in crisistijden.

Is er een correlatie tussen de koersen van zilver en goud?

Er is wel degelijk een correlatie tussen de zilver en goud, maar er is geen rechtstreeks verband. De enige reden dat er een correlatie is, is omdat ze beide edelmetalen zijn die theoretisch gezien op hetzelfde moment wel of niet interessant worden voor investeerders. De koersen van zilver en goud hebben sinds 1968 slechts in keer in de omgekeerde richting bewogen en dat voor zeven dagen op een rij.

Het verband tussen goud en zilver wordt de “gold to silver ratio” genoemd. In feite wordt de goudprijs gedeeld door de zilverprijs, en de uitkomst geeft de ratio tussen de twee weer. Sinds 1990 is deze ratio gemiddeld 65:1, wat wil zeggen dat goud gemiddeld 65 keer duurder is dan zilver.

Deze ratio is voor investeerders een belangrijke manier om in te schatten of de goudprijs hoog of laag staat t.o.v. de zilverprijs. Als de ratio heel hoog staat, is er namelijk een grote kans dat de goudprijs zal dalen of dat de zilverprijs zal stijgen. Dit is niet het enige meetinstrument om dit te bepalen, maar kan een goede indicator zijn.

Hoe kan je zilver kopen?

Als je nog geen zilver bezit en je wil hierin investeren, dan kan dat op verschillende manieren. De meest interessante manieren zijn om fysiek zilver te kopen of te investeren in zilvermijnaandelen.

Fysiek zilver kopen mag je letterlijk nemen. Je koopt het zilver aan in de vorm van munten, juwelen, etc. Je kan het vervolgens bijhouden zo lang je wil en op een later moment weer verkopen als de zilverprijs hoger staat. Zilver, en zeker fysiek zilver, is echter een langetermijninvestering, dus het is geen goed idee om hierin te stappen als je actief wil traden.

Daarnaast kan je ook beleggen in zilvermijnaandelen. Een zilvermijnaandeel is een aandeel van een bedrijf dat zilver mijnt en verkoopt aan andere bedrijven. Dit is heel anders dan investeren in fysiek zilver. De waarde van zilver is namelijk puur gebaseerd op vraag en aanbod, en heeft eigenlijk geen intrinsiek groeipotentieel. Een zilvermijnbedrijf daarentegen is een bedrijf zoals een ander, en kan dus wel in waarde groeien door uit te breiden, te investeren in processen, nieuwe vestigingen, enzovoort. Er bestaan ook ETF’s die meerdere zilvermijnaandelen verzamelen.

Waar kan ik zilver kopen? 

AanbiederVoordelen Rating Fysiek goud en zilverMeer informatie?
 /></a><br />
<p class=Goldrepublic.nl

Investeren in fysiek goud en zilver

Commissions

9.5

Current Offers

Ja

BekijkGoldrepublic.nl
 /></a><br />
<p class=Plus500

Handig voor goud en zilver aandelen

Commissions

9,2

Current Offers

Nee

BekijkPlus500
 /></a><br />
<p class=
Binck

Investeren in goud en zilver aandelen

Commissions

8,9

Current Offers

Nee

BekijkBinck

Wil je investeren in zilver, zilvermijnaandelen of zilver ETF’s, dan kan je deze kopen via één van onderstaande websites:

  • Goldrepublic.nl: Dit is een Nederlands bedrijf, gespecialiseerd in de verkoop van fysiek zilver. Hier koop je dus online fysiek zilver, waarna het wordt opgeslagen in een zwaar beveiligde kluis. Je beheert je zilver online en kan kopen en verkopen wanneer je wil.
  • Thesilvermountain.nl: Eveneens een Nederlandse online goud- en zilverhandelaar, gevestigd in Baarn in de provincie Utrecht. Hier koop je fysiek zilver online in de vorm van baren of munten. Deze kan je vervolgens ophalen of thuis laten bezorgen om zelf op te slaan.
  • Bullionstar.com: Een van de bekendste internationale online zilverhandelaars. Je kan het zilver laten opslaan of laten leveren, en hebt de keuze uit munten, baren en verzamelstukken. Je kan net zoals bij Goldrepublic.nl je portfolio online

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.