Een goede beleggingsportefeuille (wallet) met cryptomunten is verschillend van een ‘gewone’ portfolio. Bij deze laatste kun je (moét je als goede huisvader/moeder) natuurlijk spreiden over verschillende activa. Zoals vastgoed of vastgoeddeelbewijzen, obligaties, aandelen, edelmetalen zoals goud kopen en zo meer. Dit naar gelang je leeftijd en je bereidheid meer of minder risico te nemen. In elk van deze categorieën zijn dan nog onzettend veel mogelijkheden tot spreiding naar landen toe, sectoren en deelgebieden. Beleggen in cryptomunten is beleggen in één enkele categorie. Digitale munten dus. Toch hebben alle goede portefeuilles één heel belangrijk iets gemeen en dat is: spreiding.

Wat heet goed beleggen?

Goed beleggen, verantwoord investeren is zo min mogelijk risico lopen, terwijl je een maximum aan winstkansen inbouwt. En spreiding, diversificatie, moet altijd het kernwoord of de kerngedachte zijn. Maar kun je wel spreiden om zo de risico’s te beperken, wanneer je in één enkele asset class belegt? Tijdens de recentste hype voor cryptomunten van pakweg november 2017 tot januari 2018 was kiezen, spreiden, van weinig belang. Het was eerder hoevéél fiatgeld je in crypto belegd had, die bepaalde hoe rijk je wel ging worden. Zowat alle munten schoten maar één kant op en die was: omhoog. Honderden, duizenden procenten waren er te verdienen. Maar net als met bijvoorbeeld de internetaandelen hype van einde jaren ’90 kreeg de rede weer de overhand. Dit soort van massahysterie in een bepaalde beleggingscategorie loopt altijd slecht, met een sisser af. Je zal er maar je hele hebben en houwen in gestopt hebben, en niet op tijd verkocht!

De cryptotrein

Voor wie denkt de cryptotrein gemist te hebben: dit is o.i. een trein die nog een zeer lange (eindeloze?) rit voor de boeg heeft. En: daarbij verschillende stations zal aan doen. Dus meerdere malen de kans geeft om in te stappen. (Dit is een persoonlijke mening en geen beleggingsadvies, u moet uw eigen onderzoek doen. Wij kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele verliezen die u loopt, dat spreekt.) Maar vandaag, aan het begin 2019, lijkt absoluut weer zo’n moment. Altcoin Magazine: ‘In my opinion, the best strategy for a long-term investor now is to buy a certain amount of crypto while its price is low and hold it. The next cryptocurrency bull market is inevitable, but now you need a good risk management system more than ever.’

De marktcyclus

Wanneer u op bovenstaande link klikt, ziet u de Market Cycle of marktcyclus afgebeeld. Die gaat van optimisme naar opwinding tot euforie, wanneer (de meerderheid der) beleggers in een bepaalde categorie a.h.w. eender wat kopen. Het lijkt alsof de bomen (in dit geval cryptomunten) tot in de hemel reiken. Deze fase duurt net zolang tot er geen nieuwe kopers meer opdagen. Iedereen die wilde kopen heeft dat al gedaan. De eerste winstnames vinden plaats, of er komt van ergens slecht nieuws, een winstwaarschuwing bijvoorbeeld, en van de top gaat het weer helemaal bergaf. Langzaam…maar soms ook heel snel. Er volgen ontkenning, vrees, paniek en tenslotte depressie. Niemand wil nog weten van cryptomunten. Wat echter ook betekent dat alle verkopers uit de markt zijn. Iedereen die wilde verkopen heeft dat ondertussen gedaan. Zo verliep 2018. De duur van de onderscheiden stadia is verschillend en haast niet te voorspellen. Maar je merkt het aan het sentiment. Wanneer nog niet lang geleden in tal van media crypto dood verklaard werd, wéét je dat de bodem binnen is. Of zeker toch heel dichtbij. Bitcoin shorten en Crypto staken kan trouwens ook veel geld opleveren

Het vervolg

Na een korte of lange periode van depressie komt nieuwe hoop. Marktomstandigheden veranderen, een grote investeerder stapt in, of een belangrijk commentator uit zich heel positief. Een nieuwe ontwikkeling of uitvinding. Het kan eender wat zijn dat beleggers opnieuw hoop geeft. Stilaan of redelijk vlug ontstaat opnieuw optimisme, dan weer opwinding enzovoort. We zijn weer terug vertrokken in de opgaande beweging van de cyclus. We hebben het al vaker op Biflatie.nl geschreven en het lijkt eenvoudig maar is het absoluut niet. Daarom herhalen we het nog maar eens. Beleggen, als beginner of wanneer je (bij)koopt, doe je wanneer het sentiment slecht is, barslecht. Want dan zijn de koersen laag, zeer laag. Het is heel moeilijk om jezelf dan zo te overtuigen, wanneer ‘iedereen’, elke andere belegger ergens (cryptomunten in dit geval) niks meer van wil weten. Het heet tegendraads, contrair beleggen maar…het loont!

Investment Risk Management

Een goede strategie, een veilige met toch behoud van alle kansen om het opnieuw vertrekken van de cryptotrein niet te missen, is de volgende. Bepaal hoeveel fiatgeld u in cryptomunten wilt investeren. Herinner u dat je alleen belegt, investeert met geld dat je kan missen. U mag er nooit van wakker liggen, het bedrag ook niet van de ene op de andere dag plots nodig hebben. Dat bedrag deel je door vier. Stel dat we 10.000 euro veil hebben voor deze belegging. 2.500 Euro beleggen we dan nu, vandaag, of morgen. Een gegeven moment, zelf gekozen, zolang we maar in de depressie fase zitten. Niemand heeft immers een idee hoe lang die nog gaat duren. Maar weet: met tussen 30 en 50 miljoen beleggers (naargelang de schattingen) zijn we, bezitten we cryptomunten. Wereldwijd. En we willen allemaal niet liever dan terug naar de ‘optimisme’ fase gaan!

Optimisme

Velen hebben crypto’s opgegeven maar anderen zijn ondertussen weer ingestapt. Dat moment dat er weer optimisme heerst? We zullen het vanzelf merken. De media worden iets minder negatief en krijgen terug wat aandacht voor het onderwerp. De eerste buzz. Dat is ook het ogenblik om opnieuw 2.500 euro te beleggen. De volgende fase zal zich aandienen, de bitcoin koers begint opnieuw te stijgen. Dan gaan we naar de opwinding fase. Naargelang die zich verder ontwikkelt, doet u uw laatste twee investeringen van telkens 2.500 euro. Eens dan vroeg of laat de euforie of hysterie fase ingegaan, kunt u daarvan ten volle, met uw ganse investering profiteren. Uw oorspronkelijke 10.000 euro is immers belegd. Door dit slechts in delen te doen, loopt u het minste risico bij een eventuele, tijdelijke terugval van de markt. Want u heeft immers aan (heel) lage koersen gekocht en bijgekocht.

Deel 2

In Deel 2 gaan we het hebben over wat voor munten je best kunt kopen. Hoe je dat risico nu praktisch spreidt. Er verscheen een interessante studie over de correlatie tussen verschillende cryptomunten, die we eveneens gaan bespreken. We hopen dat u er dan weer bij bent!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: