Dividend aandelen

Dividendaandelen zijn aandelen van bedrijven die op regelmatige basis een percentage van de aandelenwaarde aan beleggers uitbetalen. Als belegger kan je dus op twee manieren winst maken, namelijk op de aandelenwaarde enerzijds en op de regelmatige uitbetaling van het dividend per aandeel anderzijds.

Beleggen in dividend

Omdat dividenden voornamelijk door grote, gezonde bedrijven worden uitbetaald, staat beleggen in dividendaandelen over het algemeen bekend als een relatief veilige beleggingsstrategie. Echter kan het toch een risicovolle belegging zijn als je niet goed weet waar je op moet letten.

In dit artikel duiken we daarom wat dieper in deze beleggingsstrategie, leggen we uit hoe je deze kan toepassen en welke de beste dividendaandelen zijn van dit moment. 

AanbiederVoordelen Rating Kosten per maandMeer informatie
 /></a><br />
<p class=DEGIRO

Zelf beleggen tegen lage tarieven

Rating

9.5

Kosten per maand

Gratis

BekijkDEGIRO
 /></a><br />
<p class=
Binck

Gratis € 200,- transactietegoed

Rating

8,9

Kosten per maand

€40 per jaar

BekijkBinck
 /></a><br />
<p class=
Bux Zero

Beleggen via een app

Rating

8,5

Kosten per maand

Gratis

BekijkBux zero
Beleggen is risicovol

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Wat is een dividend per aandeel precies?

Een dividend is dus een percentage van de winst die een bedrijf heeft gemaakt, dat het als ‘beloning’ weer uitbetaalt aan hun beleggers per aandeel dat zij bezitten. Het bedrijf in kwestie bepaalt zelf hoe hoog dit percentage is. Dit gebeurt tijdens een Raad van Bestuur, maar deze beslissing moet in sommige gevallen goedgekeurd worden tijdens een aandeelhoudersvergadering. Als aandeelhouder heb je bij sommige bedrijven dus wel inspraak in het dividend, zij het minimaal.

Een dividend kan overigens uitbetaald worden in cash, maar in sommige gevallen wordt het ook uitbetaald in de vorm van extra aandelen. Ook dit is eerder zeldzaam.

Wanneer wordt een dividend uitbetaald?

Dividenden worden in de meeste gevallen per 3 maanden uitbetaald, maar ook die beslissing neemt een bedrijf zelf. In sommige gevallen kan dit ook per 6 maanden of zelfs per jaar zijn. Ook mogelijk maar eerder zeldzaam, zijn uitbetalingen per maand of zelfs op onregelmatige basis.

Belangrijke termen

 • Dividend Yield %: Dit is het percentage dat het bedrijf in kwestie per aandeel uitbetaalt. Als een bedrijf een Dividend Yield % van 5% heeft en het aandeel is €100 waard, zal je €5 per aandeel ontvangen bij de uitbetalingsdatum.
 • Forward Dividend: Dit wordt uitgedrukt in een bedrag en is de verwachte reële waarde van het dividend. Wanneer de uitbetalingsdatum bijvoorbeeld volgende maand is en het aandeel is op dit moment €100 waard met een Dividend Yield van 5%, dan is de Forward Yield €5. Deze waarde kan dus nog veranderen, de Dividend Yield niet.
 • Ex Dividend Datum: Op de dag voor de Ex Dividend Datum wordt gecontroleerd welke beleggers het aandeel in hun bezit hebben en daardoor recht hebben op een uitbetaling. De tegenhanger hiervan is ‘Cum Dividend’.

Hoe werkt beleggen in dividendaandelen?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten hoe je achterhaalt welke bedrijven een dividend per aandeel uitbetalen. De gemakkelijkste manier om dit te doen, is door gebruik te maken van een ‘stock screener’, zoals bijvoorbeeld Yahoo Finance:

 1. Ga naar https://finance.yahoo.com/screener/ en selecteer ‘Create new screener
 2. Vul de criteria in volgens jouw voorkeuren
 3. Selecteer ‘Add another filter’ (een pop-up verschijnt)
 4. Vul “dividend” in de zoekbalk in
 5. Selecteer ‘Dividend Yield %

Nu heb je een overzicht van bedrijven die dividenden uitbetalen. Voer verder onderzoek uit naar de gezondheid en groeimogelijkheden van het bedrijf in kwestie, en bepaal vervolgens of het een goed idee is om dit aandeel aan te kopen. Dividend aandelen kopen

Wanneer je een dividendaandeel wil aankopen, houd je dus ook best rekening met de Ex Dividend Datum en de frequentie waaraan het dividend wordt uitbetaald.

Is alles gunstig en koop je het aandeel aan, dan moet je het gewoon in je bezit houden en wachten op de uitbetaling van je dividend.

Waar moet ik op letten als ik ga beleggen in dividendaandelen?

 • De gezondheid van het bedrijf: Denk erom dat het grootste deel van je winst nog steeds wordt bepaald door de waarde van het aandeel zelf. Wanneer je hier zwaar op verliest, zal een dividend dit verlies niet kunnen goed maken. Daarnaast kunnen bedrijven die verlies maken, beslissen om het dividend te verlagen en zo zelf meer eigen middelen over te houden om opnieuw te investeren. Focus bij je dividendstrategie NIET enkel op het dividend!
 • Belastingen op dividendaandelen: Als je dividendaandelen aankoopt, besef dan dat je belast kan worden op het dividend zelf. In Nederland ben je vrijgesteld van dividendbelasting, maar wanneer je bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen koopt, wordt hier nog een deel van ingehouden (15%).
 • De Ex Dividend Datum: Beginnende beleggers vergeten weleens rekening te houden met de Ex Dividend Datum wanneer ze hun portfolio willen uitbreiden met dividendaandelen. Weet dat je de aandelen in kwestie in je bezit moet hebben VOOR deze datum.

Wat zijn de beste dividendaandelen?

Dit is natuurlijk lastig te zeggen, omdat de aandelenmarkt heel onvoorspelbaar is. Ook al hebben sommige bedrijven een hoog dividendaandeel, dit blijft altijd afhankelijk van de waarde van het aandeel en de gezondheid van het bedrijf. Denk dus niet dat een hoog Dividend Yield automatisch een garantie is op een vette dividendenuitbetaling. Daarom kijken veel beleggers vooral naar grote, stabiele en goed geleide bedrijven om te kopen met het oog op een dividend.

Dit zijn enkele voorbeelden van stabiele bedrijven die vaak gekocht worden als deel van een dividendstrategie op lange termijn:

 1. Johnson & Johnson (2,75%)
 2. The Coca-Cola Company (3,24%) 
 3. McDonald’s (2,25%)

Waar kan ik dividendaandelen kopen?

Dividenden zijn dus gelinkt aan aandelen en hebben geen invloed op de broker. Daarom kan je op de meeste brokerplatformen gewoon dividendaandelen kopen, maar als je jouw strategie wil baseren op dividendaandelen, kan het wel lonen om e.e.a. te vergelijken.

 • BinckBank is bijvoorbeeld heel geschikt voor mensen die voornamelijk dividendaandelen willen kopen van Nederlandse of Belgische bedrijven. Zij regelen namelijk alle taksen op dividend voor jou en hebben hier veel informatie over beschikbaar. Daarnaast hanteert Binck géén bewaarloon, wat het interessant maakt om aandelen op lange termijn te houden.
 • eToro is misschien meer weggelegd voor day traders, maar het hanteert ook geen bewaarloon en schenkt geregistreerde gebruikers een demoaccount met een waarde van $100,000 om te leren beleggen.
 • Ben je een iets dynamische belegger, dan kan DeGiro bijvoorbeeld een goede optie zijn. Zij hanteren zeer lage transactiekosten, waardoor je goedkoper af bent als je meerdere transacties doet. Zo houd je aan het einde van de rit ook meer over aan je dividend.

Conclusie beleggen in dividendaandelen

Beleggen in dividendaandelen is geen complexe strategie, maar je moet wel weten wat je doet en waar je op moet letten. Eens je dit wat onder de knie hebt, kunnen dividendaandelen een mooie langetermijnstrategie zijn, omdat je naast de winst op de aandelenwaarde zelf, ook een extraatje toegestopt krijgt, gewoon omdat je het aandeel in je bezit hebt!

Daarnaast beleg je met een dividendstrategie waarschijnlijk ook voornamelijk in gezonde en goed geleide bedrijven, en die bieden meestal wel een stabiele groei op lange termijn.

Aandelen overzicht footer

Biflatie.nl heeft ook over andere aandelen geschreven:
Airbnb aandelenTwitter aandelenSnapchat aandelenAmazon aandelenNIO aandelen
Palantir aandelenMicrosoft aandelenNetflix aandelenJD.com aandelenAlibaba aandelen
Zoom aandelenTesla aandelenGoudmijn aandelenAir France KLM aandelenBeyond Meat aandelen
Spotify aandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: