De kans is aanzienlijk groot dat jij wel eens van crypto staking hebt gehoord, je bent niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen. Aangezien er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat over crypto staking hebben we de belangrijkste informatie hieronder voor je op een rijtje gezet.

Het beste platform in Nederland je cryptocurrency te staken is Bitvavo. Het voordeel is dat zij staking aanbieden voor veel verschillende cryptocurrencies en je daar tevens niks voor hoeft te doen, behalve de coins in je wallet te zetten op Bitvavo. Makkelijker kan het niet gemaakt worden, elke dag keren zij het rentebedrag uit in je wallet. Lees hier meer over de werking van het staken bij Bitvavo.

Bij welke platformen kun je staken?

Als het aankomt op crypto staking zijn er verschillende platformen die je hiervoor kunt gebruiken. We hebben de belangrijkste platformen van dit moment voor je op een rijtje gezet. Vaak hoef je alleen maar een bepaald soort cryptovaluta aan te kopen en een wallet applicatie op je computer te houden. Kies altijd een betrouwbare wallet als je ervoor wilt zorgen dat je jouw munten op een veilige manier wilt bewaren.

Wat is crypto staking precies?

Maar wat is crypto staking? Het staken van cryptocurrencies is een proces waarbij u uw crypto activa vastlegt om een blockchain-netwerk te ondersteunen en transacties te bevestigen.

Het is beschikbaar met cryptocurrencies die het proof-of-stake-model gebruiken om betalingen te verwerken. Dit is een energiezuiniger alternatief voor het proof-of-work-model, waarvoor mining-apparaten nodig zijn die rekenkracht gebruiken om wiskundige vergelijkingen op te lossen.

Staking kan een geweldige manier zijn om uw crypto te gebruiken om passief inkomen te genereren, vooral omdat sommige cryptocurrencies hoge rentetarieven bieden voor staking. Voordat u begint, is het belangrijk om volledig te begrijpen hoe crypto staking werkt.

Proof-of-Work versus Proof-of-Stake

PoW-blockchains zoals Bitcoin en Bitcoin Gold vereisen dat elk blok onafhankelijk wordt geverifieerd. Dit wordt uitgevoerd door miners, die rekenkracht gebruiken om complexe algoritmen op te lossen in ruil voor blockchain-beloningen. Terwijl alle mijnwerkers ernaar streven de oplossing voor het algoritme te ontdekken, ontvangt alleen de eerste mijnwerker die het oplost de prijs.

PoW vs PoS

PoS is ontwikkeld als reactie op de hoge rekenkracht en het gelukselement dat bij PoW hoort. Met PoS is de kans dat een staker het volgende blok creëert, afhankelijk van hoeveel ze hebben ingezet – of hoeveel munten ze hebben opgeslagen voor de blockchain die ze verifiëren. Munten worden tijdens het staken opgesloten in een crypto portemonnee, wat betekent dat ze ze tijdens deze periode niet op de gebruikelijke manier kunnen verhandelen. Echter, stakers kunnen hun portemonnee in de loop van de tijd laten groeien door een procentueel rendement te ontvangen voor hun inzet. BitGreen is een voorbeeld van een proof-of-work blockchain, specifiek gelanceerd als een energiezuinig alternatief voor Bitcoin.

Beloningen voor crypto inzet

Voor sommige mensen fungeert crypto staking als een vorm van passief inkomen en is vergelijkbaar met het verdienen van rente bij het aanhouden van geld op een bankrekening. Verschillende websites bieden gegevens waarmee stakers de hoogste inzetpercentages kunnen vergelijken. Online uitzetcalculators kunnen ook worden gebruikt om samengestelde rente te voorspellen met behulp van de uitzetperiode en beloningspercentages – ook bekend als jaarlijks percentage opbrengst (APY).

Crypto Staking versus liquiditeitsmijnbouw

Crypto staking verschilt van liquiditeitsmijnbouw (ook bekend als opbrengstlandbouw), wat het concept is van het verstrekken van liquiditeit aan gedecentraliseerde beurzen door munten te storten. Hierdoor kunnen de munten worden gebruikt, ingewisseld of uitgeleend door andere mensen in de ruilpool. Het is niet zo veilig als crypto staking, omdat het meer wordt blootgesteld aan het mislukken van slimme contracten en kan leiden tot tijdelijk verlies. Dit is wanneer de activaprijs verandert zodra deze is gestort, wat kan resulteren in een permanent verlies zodra de munten worden opgenomen. Crypto staking gaat echter gepaard met hogere initiële investeringsvereisten.

Hoe werkt crypto staking?

Nu we crypto staking 101 hebben behandeld, laten we eens in meer detail kijken naar hoe crypto staking werkt.

Bij crypto staking is de kans om het volgende blok te verifiëren evenredig aan het aantal munten dat wordt ingezet. Dit betekent dat een staker met één munt op slot in zijn portemonnee een kans van 10% heeft om het volgende blok te verifiëren als er 10 van hetzelfde altcoin-type in omloop zijn. Om deze reden is het rendement een percentage van de munten die worden ingezet. De minimale inzetvereisten kunnen echter extreem hoog zijn voor sommige altcoins, waardoor het voor de meeste mensen ontoegankelijk is. Het uitzetten van pools is hiervoor een goede oplossing.

Pools uitzetten

Staking-pools zijn een manier voor stakers om hun staken te combineren en de beloningen te splitsen, waardoor deelname mogelijk is, zelfs als niet aan de minimale stortingsvereisten kan worden voldaan. De blockchain is opgesloten in een centrale portemonnee en wordt meestal beheerd door een poolmanager, wat betekent dat individuen zich geen zorgen hoeven te maken over het beheren van hun eigen cryptoportemonnee. Er kunnen echter kosten verbonden zijn aan pools, wat betekent dat de totale winst lager is.

Ethereum staken en Ethereum 2.0

Momenteel is ETH 2.0 een van de meest opvallende cryptovaluta’s. Ethereum 2.0 is een reeks updates van het Ethereum-netwerk die niet alleen de schaalbaarheid van het netwerk verbeteren, maar ook het overschakelen van het huidige PoW-model naar een staking-model.

Dus wanneer gebeurt Ethereum 2.0? De eerste staken Ethereum upgrade vond plaats in 2020, en de tweede was gepland voor 2021. Ethereum was terughoudend om een ​​definitieve lanceringsdatum te bevestigen, hoewel nieuwsgeruchten suggereren dat dit rond 2023 zal zijn.

Het Ethereum-lanceerplatform is ontworpen om crypto stakers door het proces te leiden, wat inhoudt dat je lid wordt van de validatorwachtrij, een stakingsknooppunt uitvoert en een minimale inzet van 32ETH (individueel of onderdeel van een stakingspool) deponeert, in ruil voor maximaal 6,0% APR. Een gespecialiseerde machine is niet vereist voor het uitzetten van Ethereum 2.0, waardoor het voor iedereen een toegankelijke investeringsmogelijkheid is

De voordelen van staken

Dit zijn de voordelen van het staken van crypto:

Het belangrijkste voordeel van uitzetten is dat je meer crypto verdient, en de rentetarieven kunnen erg genereus zijn. In sommige gevallen kunt u meer dan 10% of 20% per jaar verdienen. Het is potentieel een zeer winstgevende manier om uw geld te investeren. En het enige dat u nodig hebt, is crypto die het proof-of-stake-model gebruikt.

Staking is ook een manier om de blockchain te ondersteunen van een cryptocurrency waarin je hebt geïnvesteerd. Deze cryptocurrencies zijn afhankelijk van houders die uitzetten om transacties te verifiëren en alles soepel te laten verlopen.

Er zijn een paar risico’s van het staken van crypto om te weten:

Het grootste risico dat u loopt met crypto staking is dat de prijs daalt. Houd hier rekening mee als u cryptocurrencies vindt die extreem hoge rentetarieven bieden. Veel kleinere crypto-projecten doen dit om investeerders te verleiden, maar hun prijzen crashen vaak. Als u geïnteresseerd bent in het toevoegen van crypto aan uw portefeuille, maar liever minder risico wilt lopen, kunt u in plaats daarvan kiezen voor cryptocurrency-aandelen.

Hoewel crypto die u inzet nog steeds van u is, moet u deze weer uitzetten voordat u deze weer kunt verhandelen. Het is belangrijk om erachter te komen of er een minimale blokkeringsperiode is en hoe lang het proces van uitzetten duurt, zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.

Coins die veel gestaked worden

Als u crypto heeft die u kunt staken en u bent niet van plan deze in de nabije toekomst te verhandelen, dan moet u deze staken. Het vereist geen werk van jouw kant, en je zult meer crypto verdienen.

Wat als je nog geen crypto hebt die je kunt staken? Er zijn er veel die staking aanbieden, maar u moet eerst evalueren of elke cryptocurrency een goede investering is. Het heeft alleen zin om een ​​cryptovaluta te kopen voor staking als je ook denkt dat het een goede langetermijninvestering is.

Hier zijn enkele van de belangrijkste cryptocurrencies die u kunt staken:

Gezien het rendement dat u kunt behalen, is het de moeite waard om deze en andere cryptovaluta’s te onderzoeken met uitzetten.

Het proof-of-stake-model is gunstig geweest voor zowel cryptocurrencies als crypto investeerders. Cryptocurrencies kunnen bewijs van inzet gebruiken om grote aantallen transacties tegen minimale kosten te verwerken. Crypto investeerders krijgen ook de mogelijkheid om passieve inkomsten uit hun bezit te verzamelen. Nu je meer weet over uitzetten, kun je beginnen met het onderzoeken van crypto’s die het aanbieden.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: