Bitcoin shorten

Bitcoin shorten is een strategie die vooral actieve handelaars gebruiken om winst te maken uit een koersdaling. Voor veel traditionele investeerders is short selling Bitcoin een contra-intuïtieve manier van handelen, omdat het enerzijds vrij risicovol is en anderzijds ingaat tegen de doorsnee filosofie van investeren: je hoopt namelijk altijd dat de koers stijgt op lange termijn.

Bitcoin shorten is dus een riskante manier van handelen, maar als je weet wat je doet, kan je winst exponentieel zijn. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden én risico’s. Die leggen we je in dit artikel haarfijn uit.

AanbiederVoordelen Rating Aantal cryptocurrenciesMeer informatie
 /></a><p class=
Bitvavo

Beste exchange in Nederland

Rating

9.5

Aantal cryptocurrencies

75-100

BekijkBitvavo
 /></a><br />
<p class=
Binance

100+ cryptocurrencies om te traden

Rating

9.2

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkBinance
 /></a><p class=
Litebit

Nederlandse exchange

Rating

9.1

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkLitebit
 /></a><p class=
Kraken

Internationale exchange

Rating

8.1

Aantal cryptocurrencies

25

BekijkKraken

Wat is Bitcoin shorten?

Bitcoin shorten is een strategie waarbij een handelaar speculeert op een daling van de Bitcoin koers en d.m.v. een short selling strategie hier alsnog winst uit probeert te halen. Welke strategieën je hiervoor kan toepassen, lees je verderop in dit artikel.

Waarom zou je Bitcoin shorten?

Beleggers die short gaan in Bitcoin, hebben over het algemeen een bullish beeld van de markt op lange termijn, maar zijn bearish op korte termijn. Wanneer ze in een positie zitten met een lange horizon, maar vrezen dat Bitcoin op korte termijn zal dalen, verkopen ze hun huidige positie om die later weer aan te kopen aan een lagere prijs.

Wanneer je namelijk al bepaalde verliezen hebt geleden en vermoedt dat de markt nog verder zal dalen, zal je dus een deel van je verlies sneller kunnen recupereren wanneer je opnieuw besluit aan te kopen.

De risico’s van Bitcoin shorten

Wanneer je Bitcoin short, speculeer je altijd op een neerwaartse verandering in de Bitcoin koers. Het grootste risico dat je loopt, is dus dat je speculatie niet helemaal uitdraait zoals je voorspeld had, en daardoor zal je geld verliezen.

Bitcoin shorten gebeurt ook vaak d.m.v. margin trading, ofwel handelen met een hefboom. Deze manier van handelen kan zorgen voor een exponentiële winst of verlies. Daarom is het belangrijk om goed te weten waar je aan begint, alvorens je een short positie opent. Hieronder leggen we verder uit op welke manieren je dit kan doen.

Verschillende manieren om Bitcoin te shorten

  1. Je eigen munten verkopen

Dit is de meest eenvoudige manier om Bitcoin te shorten. Hierbij verkoop je munten uit je eigen portefeuille en koop je opnieuw aan wanneer de prijs gezakt is. Het risico is natuurlijk dat wanneer de prijs niet zakt, je meer betaalt voor dezelfde hoeveelheid Bitcoins (of niet meer evenveel Bitcoins kan aankopen voor dat bedrag).

  1. Margin trading

Bij margin trading kan je als het ware geld ‘lenen’ van je broker. Deze lening wordt ook wel eens je ‘leverage’ of ‘hefboom’ genoemd. Wanneer je een crypto wil shorten, zal je namelijk vaak een vrij groot bedrag moeten investeren om de positie te openen, zoals bij de aankoop van opties of futures (hieronder meer). Daarom bieden sommige brokers de mogelijkheid om een bepaald bedrag te lenen voor een trade, zodat je een grotere positie kan aankopen.

Bitcoin shorten met margins houdt natuurlijk risico’s in. Je moet namelijk in staat zijn om het geleende bedrag binnen een bepaalde tijd terug te betalen, dus wanneer je short positie niet uitdraait zoals je hoopt, kan je uiteraard geld verliezen. In dat geval zal je andere aandelen of munten moeten verkopen of opnieuw cash storten op je account.

  1. Options trading

Met een optie kan je speculeren op de daling (“put option”) of stijgen (“call option”) van een cryptovaluta. Wanneer je Bitcoin dus wel shorten, koop je in dit geval een put option aan. Deze optie laat het toe om je Bitcoins in de toekomst te verkopen aan de prijs die het vandaag heeft, ook al zakt de koers. Opties hebben ook steeds een vervaldatum, en je hebt tot die datum de tijd om je optie uit te voeren.

Bitcoin opties kosten echter wel wat. Dat komt omdat de volatiliteit van de munt in kwestie voor een groot deel mee de prijs van de optie bepaalt (en Bitcoin is nu wel volatiel te noemen). Omdat deze opties duur kunnen zijn, zullen veel beleggers deze aankopen met de marge die van hun broker kunnen krijgen. Vandaar dat een margin account bijna noodzakelijk is als je Bitcoin wil shorten.

  1. Futures

Futures lijken sterk op options, met een belangrijk verschil. Bij futures gaan de koper en de verkoper een contract aan waarbij beiden worden verplicht de aandelen of cryptovaluta op een vooraf bepaald tijdstip in de toekomst te kopen en verkopen, aan de vooraf bepaalde prijs. Bij een optie heeft de koper het recht, maar niet de verplichting, om te kopen op een vooraf bepaald tijdstip.

Waar Bitcoin handelen?

Wanneer je Bitcoin wil shorten, is het belangrijk dat je weet welke mogelijkheden je broker aanbiedt. De strategieën die we hierboven hebben beschreven, zijn namelijk niet bij eender welke broker mogelijk.

Wil je Bitcoin shorten, dan kunnen één van deze platformen nuttig voor je zijn:

  • Een veelgestelde vraag is of je ook via Binance short kan gaan in crypto. Binance is namelijk één van de grootste online exchanges ter wereld. En ja hoor, dat kan! Sterker nog, Binance is heel interessant voor short sellers, omdat Binance lage kosten hanteert voor margin accounts én verschillende tools beschikbaar stelt voor actief traden. Daarnaast biedt Binance ook opties en futures aan om Bitcoin te shorten.
  • Plus500 is volledig gespecialiseerd in CFD trading. Dit is vooral goed voor beginnende handelaars die kennis willen maken met short selling, omdat opties en futures toch wat complexer zijn dan CFD’s. Daarnaast is een gespecialiseerd platform zoals Plus500 ook handiger in gebruik. Een nadeel is dan weer dat je op Plus500 enkel en alleen CFD’s kan handelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: