Bitcoin is de populairste crypto van Afrika. Dat is niet anders dan in de meeste andere werelddelen of landen. Ook in Nederland is bitcoin verruit de populairste cryptocurrency. Van het geld dat Nederlanders in cryptocurrencies investeren, zit 43% in bitcoin. Terwijl de meeste mensen in de wereld Bitcoin koopt op de Bitvavo of Binance exchange, om ze bewust te gebruiken of als investering/speculatie koopt en verhandelt, doen heel wat Afrikanen dat uit noodzaak. De nationale munt vanis in verschillende Afrikaanse landen is immers nog volatieler, vanwege de (hyper)inflatie die er heerst, het wanbeleid van centrale banken en de corruptie.
Enorm potentieel voor crypto’s & blockchain
Afrika komt zelden in de media als het om cryptomunten gaat, maar “(…) deze markt zou wel eens heel groot kunnen worden”, aldus technologiejournalist Rakesh Sharma. Volgens Gobitcoin.io zijn de belangrijkste Afrikaanse cryptolanden Botswana, Ghana, Kenia, Nigeria, Zuid-Afrika en Zimbabwe. Vergelijken we deze met de Afrikaanse landen waar de inflatie inmiddels uit twee cijfers bestaat, dan is het plaatje duidelijk. Het betreft vooral Ghana, Nigeria, Zimbabwe. Maar de lijst met (toren)hoge inflatielanden is veel groter. Voegen we er nog aan toe: Egypte, Malawi, Mozambique en Zambia, dan is er nog volop potentieel voor de Bitcoin koers in Afrika. Vergeten we trouwens ook niet de inflatie in Zuid-Soedan van ‘102 procent tussen september 2016 en september 2017, volgens de Wereldbank’. Ook in Oeganda wordt Bitcoin, Vechain en Chainlink steeds populairder, aldus de BBC.
Zimbabwe als triest voorbeeld
In de monetaire, economische en menselijke ramp die Zimbabwe heet werden nog in 2015 biljetten van 100 biljoen gedrukt – die elk maar 40 Amerikaanse dollar waard waren. Inflatie in Zimbabwe nam ongekende vormen aan. Met dan ook nog een ‘Corruption Perception Index‘-score van 154 op 176 landen is het geen wonder dat steeds meer burgers zich tot alternatieve munten wenden. Hoe hoger een land op die index, des te erger de corruptie wordt ervaren. Zij die het zich kunnen veroorloven natuurlijk; die hoe-dan-ook geld hebben, bezitten.
Voorlopige rem op groei?
Gebrekkige energievoorziening in heel wat Afrikaanse landen zet een voorlopige rem op de groei van onder meer het gebruik van bitcoin. Internettoegang is immers onmisbaar om toegang te krijgen tot de blockchain, diensten en faciliteiten, markten en handel in cryptomunten. Van alle werelddelen heeft Afrika nog het laagste internetgebruik met 22% (gemiddelde = 48%). LocalBitcoins.com in Kenia had eind vorig jaar een handelsvolume van meer dan 1,8 miljoen dollar. In Zimbabwe staat bitcoin waarde inmiddels te koop voor het equivalent van 12.000 dollar. In oktober 2017 was de prijs van bitcoin in Zimbabwe nog 9000 dollar.