Chainlink

Chainlink wordt door veel experts beschouwd als een van de meest veelbelovende cryptomunten. Dat merk je dan ook aan de price chart, want op een jaar tijd steeg Chainlink van ongeveer $2,50 naar een all time high van $19,85 op 16 augustus 2020. En in tegenstelling tot veel andere cryptocurrencies, is de stijging bij Chainlink gestaag en stabiel, wat aanwijst dat er een stevig fundament achter het token zit.

Tijd om eens wat dieper in deze munt te duiken en te onderzoeken wat Chainlink zo veelbelovend maakt en wat een realistische Chainlink koers verwachting is.

Wat is Chainlink?

Chainlink bestaat sinds de zomer van 2017 en is het allereerste gedecentraliseerde Oracle netwerk, een unicum in de cryptowereld. Wat Chainlink zo uniek maakt, is dat ze externe ‘real life’ data (ook wel ‘oracles’ genoemd) via API’s verbinden met de zogenaamde ‘smart contracts’. Ze zijn als het ware de verbinding tussen blockchain netwerken en data die normaal gezien niet op een blockchain te vinden is, zodat die gebruikt kan worden voor smart contracts.

Deze technologie biedt oplossingen voor smart contracts die nog niet met externe databronnen konden communiceren. Dit is een grote meerwaarde voor o.a. publicatie van beurskoersen en marktinformatie, banktransacties en bedrijven die crypto als betaalmethode willen aanbieden.

Waar kan ik Chainlink kopen?

Chainlink is beschikbaar bij vrijwel elke cryptocurrency exchange. Voor Nederlandse cryptoliefhebbers is het goed om te weten dat ook Bitvavo Chainlink aanbiedt. Ook op deze Nederlandse crypto exchange kan je dus Chainlink kopen en verkopen.

Waarom de Chainlink koers zo snel gegroeid is

De belangrijkste reden voor de sterke groei van Chainlink, is omdat hun unieke technologie een nieuwe markt opende voor veel netwerken die tot op heden geen gebruik konden maken van smart contracts, of deze toch niet ten volle konden benutten. Chainlink maakt dit dus wel mogelijk, en hierdoor blijven ze hun partnerships maar uitbreiden met nieuwe samenwerkingen, zoals met SWIFT, Gartner en zelfs Google.

Een tweede reden is de groei van DeFi (Decentralized Finance). Het is al langer duidelijk dat onze manier van betalen aan het veranderen is en dat DeFi in de toekomst meer en meer geïntegreerd zal zijn in de maatschappij. Daardoor blijft de vraag naar de diensten van Chainlink dus stijgen, wat in de nabije toekomst niet snel zal veranderen.

Een derde reden is de betrouwbaarheid die Chainlink biedt. Chainlink maakt gebruik van meerdere bronnen om de informatie die wordt aangeleverd via een smart contract, te verifiëren. Hierdoor kunnen deze dataleveranciers de informatie niet aanpassen of vervalsen, omdat ze overeen moet komen met de data van andere leveranciers.

Denk bijvoorbeeld aan de actuele beurskoers van cryptomunten op platformen als CoinMarketCap en CoinGecko. De data over deze koers die zij tonen, moet identiek zijn en wordt daarom gecontroleerd door meerdere nodes op het netwerk. Deze technologie zorgt ervoor dat Chainlink dus een heel betrouwbare oplossing is.

 

De LINK token

Om de bronnen die de data aanleveren voor deze smart contracts te vergoeden, is de LINK token als Chainlink coin in het leven geroepen. LINK werkt tegenwoordig met alle blockchain platformen en sinds september 2017 is het mogelijk om hierin te handelen.

Investeren in Chainlink

LINK zit momenteel op een kantelpunt en veel cryptoliefhebbers vragen zich nu af: “Moet ik Chainlink kopen als investering, of moet ik Chainlink verkopen en mijn winst pakken?”

Chainlink heeft namelijk een stevige groei achter de rug op relatief korte termijn. Dan is het altijd de vraag of deze groei zich kan doorzetten. De technische analyse geeft momenteel aan dat er nog wel wat opwaarts potentieel is.

Na de gigantische stijging van de Chainlink koers sinds juli 2020, vormde er zich een kleine correctie met support rond $14, maar LINK ondervindt nu resistance op $16. Volgens technische indicatoren staan we op dit moment voor een bullish breakout in de komende weken. Dan wordt het echter opnieuw zoeken naar een nieuw resistance niveau, die volgens velen rond $20 zal liggen.

Door de bijzonder stabiele positie van Chainlink op dit moment en de mooie toekomstperspectieven, is de Chainlink verwachting hoog. Zowel Chain Link zelf als de Chainlink coin (LINK), hebben heel wat potentieel op lange termijn.

Omdat op zowel korte als lange termijn de trend bullish lijkt, is LINK op dit moment een interessante coin om te volgen. Daarnaast beweren ook velen dat er een correctie op de aandelenmarkt zit aan te komen, en op dat moment zoeken ook veel investeerders heil in cryptocurrency. Dit laatste is echter op dit moment pure speculatie en de meningen over een aanstaande crash zijn heel verdeeld.

Wil je overigens zelf de Chainlink koers volgen, dan is CoinMarketCap.com een goede bron. Dit kan je eenvoudigweg doen door Chainlink op CoinMarketCap te zoeken in de zoekbalk of via het tabblad ‘Tokens’.

Kan iets de groei van Chainlink in de weg staan?

Zoek je naar Chainlink nieuws, dan vind je voornamelijk positieve informatie op platformen als CoinMarketCap. Zoals we hierboven al hebben beschreven, biedt Chainlink een zeer gewilde oplossing die voor veel bedrijven en netwerken nieuwe mogelijkheden biedt met blockchain.

Echter zijn er heel wat Chainlink reddit threads die een heel pak minder positief zijn over de toekomst ervan. Zo wordt hen vaak verwezen dat er weinig nieuws over Chainlink wordt gepubliceerd door Chainlink zelf. Velen vinden dit wat mysterieus en dat wekt vanzelf wantrouwen op. Echter staat de oprichter, Sergey Nazarov, bekend als een zeer bescheiden man die niet graag in de spotlights staat, en zelfs wegblijft van social media. Velen zijn er zelfs van overtuigd dat Nazarov de bedenker is van Bitcoin.

In de cryptowereld is marketing nog steeds een belangrijke factor in de groei van een bepaalde munt. We hebben het al meermaals gezien dat bepaalde cryptomunten gehypet worden, waardoor menig bullruns hebben plaatsgevonden. Dat is nu eenmaal iets wat niet aan Nazarov toegeschreven kan worden, maar dat wil daarom niet zeggen dat het een slechte impact heeft op Chainlink zelf.

Daarnaast trekken veel reddit users het partnership met Google in twijfel, maar Google bevestigde zelf de integratie met Chainlink via een eigen blogpost.

Kortom, het gebrek aan Chainlink nieuws is daarom geen reden om te denken dat LINK als cryptocurrency onbetrouwbaar is. Het is eerder een eigenschap van de oprichter die Chainlink niet per se positief beïnvloedt, maar die niets afdoet van het stabiele model dat het vandaag heeft en zelfs veel toekomstmogelijkheden biedt.