Economen en financiële experts hebben zich lange tijd gebogen over de voordelen en nadelen van cryptovaluta. Steeds meer particulieren hebben een kleine investering in cryptovaluta gedaan, waarbij het merendeel van de mensen in Bitcoin kopen geïnvesteerd heeft. Maar de gemiddelde Nederlander is nog lang niet zeker van het succes van het digitale geld. De portefeuille van de doorsnee Nederlander bevat minder dan €1000 aan cryptogeld op Bitvavo, terwijl er in Afrika flink in cryptovaluta geïnvesteerd wordt. Hoe zit het nou precies met de voordelen van cryptovaluta ten opzichte van fiatgeld, wanneer er gekeken wordt naar inflatie en veiligheid? Crypto staken is ondanks erg populair aan het worden
Een trend of het geld van de toekomst?
Wereldwijd wordt er veel gediscussieerd over dé hamvraag: zijn cryptovaluta basis voor bubbelvorming of hét geld van de toekomst? Veel duidelijkheid is er nog niet in Europa en Amerika, maar in Afrika en Azië is een duidelijke trend in de richting van cryptovaluta te zien. Allereerst omdat de nationale munten niet vertrouwd worden, daarnaast ook vanwege de mogelijkheden die het digitale geld biedt. Het is dan ook geen verrassing dat nationale overheden in Azië samen gaan werken met verschillende blockchaintoepassingen. Het lijkt er dus sterk op dat cryptovaluta het geld van de toekomst wordt, de vraag is alleen hoe lang het nog duurt. Houdt daarom de Bitcoin koers verwachting goed in de gaten.
Inflatie en veiligheid van fiatgeld versus cryptovaluta
Laten we een stapje terugdoen. De reden waarom cryptomunten ontwikkeld zijn, is de economische crisis die een flink gat geslagen heeft in het vertrouwen van de gemiddelde burger. De enorme inflatie en de onveiligheid van geld zorgden voor wantrouwen richting de banken en overheden. Terecht, de ECB volgde de ontwikkelingen met de handen in het haar terwijl landen als Italië, Spanje en Griekenland inzagen dat er te veel slechte leningen waren die de waarde van het fiatgeld drukten. De veiligheid moest beter én er moest een systeem ontwikkeld worden om inflatie en extern ingrijpen te beperken, al dan niet onmogelijk te maken.
Doen de cryptomunten dit? Hoewel we het idee hebben van wel, gaat dit lang niet voor alle munten op. Dogecoin, om maar een zwart schaap te noemen, heeft een onbeperkt aantal munten en de ontwikkeling van de blockchain staat al maanden stil. Veiligheid noch maatregelen tegen de inflatie dus. Maar wie ervoor kiest om in Electroneum te investeren, een veel minder bekende naam, die heeft wél een munt te pakken waarbij de veiligheid aangepakt is én waar gedacht is aan maatregelen tegen inflatie en ingrijpen van buitenaf. Toch blijkt dat Vechain en Chainlink sterk in populariteit aan het stijgen is om te gaan kopen.
Onderzoek loont
Investeren in cryptovaluta begint met gedegen onderzoek. Wanneer je Bitcoin kopen wilt is het aan te raden de actuele Bitcoin waarde in de gaten te houden. Precies zoals beleggers en investeerders op de financiële markten doen. Wie op zoek is naar een cryptomunt die de problemen van het fiatgeld oplost, die moet op zoek naar een munt met een vaste cap én een blockchaintoepassing waarbij gewerkt is aan de veiligheid op verschillende manieren. Alleen die munten zijn geschikt om de nadelen van het fiatgeld af te zwakken. Heeft de munt ook nog een concrete oplossing voor een maatschappelijk probleem (zoals de oneerlijke verspreiding van welvaart), dan kan deze munt een serieuze bedreiging vormen voor het fiatgeld.