“Blockchain-based digital central bank money will be implemented.” Zo staat het in het ’11th Development Plan from the Presidency of the Turkish Republic.’ Officieel heet het ‘a central bank-issued digital currency.’ Het genoemde plan is de ‘2019–2023 economic roadmap’, officieel de richting die het land economisch uit wil de komende 5 jaar. En niet alleen dat. De Turkse overheid wil tevens de transportsector en de douane in de blockchain opnemen. Het is een boon voor de wereld van digitale munten en blokketen technologie. Het zoveelste bewijs ook dat ze hier wel degelijk zijn om te blijven…
Turkije krijgt de primeur
In het plan staat ook dat overheidsdiensten en administratie kunnen verbeterd worden door nieuwe technologie zoals AI (kunstmatige intelligentie) en blockchain. Opnieuw merken we dat het net ‘kleinere’ landen zijn dan de grote economische mastodonten zoals de VS en de EU, die een voortrekkersrol spelen. Eerder reeds bracht het IMF naar buiten dat meerdere centrale banken zich aan het engageren zijn in cryptomunten en blockchain. Zij het in verschillende stadia van ontwikkeling. Net als de BIS dat aankondigde: ‘eerder vroeger dan later’. Wel, het is nu zo ver. In de race naar zo’n staatscryptomunt ziet het er naar uit dat Turkije eerst zal eindigen. Of starten, het is maar hoe je het bekijkt.
Populairst in Turkije
De Statistica’s Global Consumer Survey for 2019 meldt dat één op vijf Turken in cryptomunten heeft geïnvesteerd. Wat meteen het hoogste aantal is van alle onderzochte landen. Mogelijk ziet de Turkse overheid (lees: president Erdogan) in digitale munten en blockchain een oplossing voor de hoge inflatie waarmee het land nog steeds kampt. Het prijspeil in het land ligt nog steeds zo’n 15 procent hoger dan in 2018. De Lira, de Turkse munt, bloedt opnieuw hevig nadat de president de centraal bankier heeft ontslagen.