De meningen over Bitcoin zijn verdeeld; de een ziet het als digitaal goud en als het toekomstige globale wereldsysteem, terwijl de ander het maar een waardeloos systeem vindt en ervan overtuigd is dat het over tien jaar niet meer bestaat. Uit de eerste marktupdate van dit jaar blijkt dat Bitcoin een sterke start heeft: de koers steeg 23%, waardoor het eindelijk uit het dalende patroon van de afgelopen 6 maanden is gebroken. Vervolgens slaat het coronavirus toe waarvan de impact te zien is op de live prijzen van Bitcoin. Een volgende tegenslag voor beleggers in Bitcoin komt mogelijk uit India, het land wil namelijk een wet invoeren om cryptovaluta’s te verbieden.
De opkomst van Bitcoin in India
In 2012 begon de Indiase bevolking met het uitvoeren van kleinschalige transacties met Bitcoin. De cryptovaluta steeg in populariteit en tegen 2013 steeg hierbij ook het gebruik van de valuta. Betalingen in Bitcoin werden op grote schaal verwerkt, bedrijven begonnen de valuta te accepteren en crypto-exchanges werden gevestigd. Maar niet iedereen was blij met de opkomst van de cryptovaluta.
Dringend advies tegen cryptovaluta
Maandenlang liep er een proces tussen het bedrijfsleven en de centrale bank van India. De Reserve Bank of India gaf in april 2018 dringend advies aan alle binnenlandse banken en financiële instellingen om geen zaken te doen met bedrijven die actief zijn in de cryptowereld. Dit betekende dat cryptobedrijven en -beurzen geen zakelijke rekeningen of leningen konden openen. Aangezien dit advies niet werd opgenomen in de wet, gold het alleen als een papieren verbod die door een invloedrijk overheidsorgaan werd opgelegd.
Hooggerechtshof heft ban op
In januari werd het verbod op cryptovaluta aangevochten tijdens een hoorzitting van drie dagen. De industrie was het niet eens met het beleid van de centrale bank en advocaat Asim Sood stelde zich vervolgens op voor bedrijven die negatief beïnvloed werden door de regels die de centrale bank had opgesteld. Na een aantal krachtige statements en vragen over het verbod op de digitale valuta, betwiste hij ook of RBI wel de bevoegdheid had om deze digitale munten te verbieden. En met succes: het Hooggerechtshof in India verklaarde het verbod van RBI op het verhandelen van cryptovaluta ongeldig.
Explosieve opkomst in crypto-handelaren
Nu door het Hooggerechtshof het verbod werd ingetrokken, zag India vrijwel direct een enorme boost in de cryptovaluta markt. Het biedt hoop dat de krachtige lokale industrie wetgevers zal stimuleren om de permissieve regelgeving van India in stand te houden. In de afgelopen weken lanceerde nieuwe Indiase startups in de binnenlandse beurs en gingen nieuwe fiat-to-crypto-uitwisselingen live.
Toekomst van cryptovaluta in India
Hoewel RBI een dringend verbod had opgesteld om cryptovaluta tegen te gaan, zijn gebruikers in India hier nooit volledig mee gestopt. Maar met de opheffing van het verbod, zal de bevolking meer gaan kijken naar het opbouwen van vermogen via en het investeren in cryptohandel.
Enorm potentieel
Men kan nu hun bankrekening gebruiken om bij een exchange of cryptobroker fiatgeld op te nemen of te storten. Er wordt verwacht dat de groei en het succes van cryptovaluta zal bloeien en dat het land vanwege haar grootte de wereldwijde markt zal opschudden. Volgens sommige crypto-analisten kan India zelfs tien keer het volume van de globale markt opzetten.
Unbanked
India zal een enorme toename zien aan startup-ondernemers. Bedrijven die vanwege het verbod hun activiteiten hadden stopgezet, mogen weer aan de slag. Het aantal beleggers zal toenemen waardoor de cryptovaluta alleen maar nog meer geaccepteerd zal worden. Bovendien biedt de legalisatie van de cryptovaluta een uitstekende kans om ruim 300 miljoen personen aan te trekken die momenteel nog geen bankrekeningen hebben.
Mogelijke ban in de toekomst?
Maar hoewel het op het eerste gezicht een positieve ontwikkeling blijkt voor beleggers in cryptovaluta, blijkt de strijd nog niet geheel over. De regering besloot vorig jaar namelijk om een wetsvoorstel voor een verbod op cryptovaluta voor het parlement uit te stellen. Dit betekent dat de crypto alsnog verboden kan worden door het ministerie van Financiën. Dit voorstel zou de crypto niet alleen volledig regulieren, maar ook om de weg vrij te maken voor een digitale munt die wel door de overheid wordt gesteund. Een digitale munt die uitgegeven zou worden door de centrale bank.
India, met zijn nog groeiende heersende aristocratische vervloekte kasten systeem.
Sinds de dood van Gandhi is het gros van de bevolking weer bij af.
Alles en iedereen heeft schijt aan het milieu, op enkele activisten na.
Ze komen om in hun afval, idioot land.