Interesse in goud is er al honderden jaren. Dit waardevolle metaal was jarenlang populair bij zakenlui en de elite. Goud is door de jaren heen alleen maar meer waard geworden, waardoor ook de interesse van de gewone mens vandaag de dag steeds vaker wordt gewekt. Zij investeren in goud als een vorm van belegging. Meer weten over investeren in goud? In dit artikel lees je meer over gemakkelijk goud verkopen én kopen.
Waarom is goud kopen juist nu populair?
De economische gevolgen van corona hebben ervoor gezorgd dat we anders naar geld zijn gaan kijken. De waarde van het geld dat je op de bank had staan, bleek ineens onzeker. Daarom besloot menig Nederlander om het heft in eigen handen te nemen en te investeren in zaken zoals cryptocurrency, aandelen en goud. Een van de grootste voordelen van goud ten opzichte van crypto en aandelen is het feit dat goud zeer waardevast is. Dat betekent dat de waarde van goud niet snel verandert.
Niet zo gek dus dat mensen vaak liever in goud investeren dan in crypto. Net als bij cryptomunten geldt het zo dat de waarde van goud hoger komt te liggen wanneer er veel vraag naar is. In de laatste jaren, en dan met name de laatste maanden, is de goudwaarde na een jarenlange stagnatie dan ook enorm gestegen. In augustus 2020 was de goudprijs voor het eerst ooit boven de 2000 dollar per tray ounce gestegen. Hiermee werd het laatste record uit 2011 verbroken.
Voordelen van goud als belegging
Goud kopen is dus populair. Het grootste voordeel van goud kopen weet je al: het edelmetaal is waardevast. Er zijn nog veel meer voordelen te vinden aan het investeren in goud:
- Het kopen van goud wordt gezien als een slimme investering met oog op eventuele inflatie binnen de economie. Bij een economische crisis kunnen munteenheden, zoals de dollar, minder waard worden. Door die munten op tijd te investeren in goud zorg je ervoor dat je de effecten van die inflatie op jouw financiële bezittingen ontloopt. Goud wordt hierbij gezien als een veilige haven.
- Het is altijd goed om je beleggingsportefeuille uit te breiden met andere middelen dan bijvoorbeeld alleen cryptomunten. Op die manier heb je een sterkere portefeuille tot je beschikking en dat is handig wanneer het een keer minder goed gaat met een van de onderdelen in je portefeuille.
- Goud kopen én verkopen doe je gemakkelijk online. Er is momenteel een grote vraag naar goud en iedereen (met geld) kan het aanschaffen.
- Wanneer je naar de goudwaarde van de afgelopen jaren kijkt, zie je dat de waarde vrijwel alleen maar is gestegen. Dat betekent dat je goud na een tijdje gemakkelijk kunt verkopen voor waarschijnlijk een hogere prijs. Dit kan gewoon online.
Tips voor goud kopen
Ben je van plan om zelf goud te kopen dan is het goed om te weten dat je zowel fysiek goud als zogeheten ETF’s (exchange trading funds) kunt kopen. Fysiek goud zijn meestal goudstaven of goudmunten en ETF’s zijn aandelen die je op de beurs kunt verhandelen. Ook kun je investeren in goudmijnen, waarmee je aandeelhouder wordt van dat goudbedrijf. Maak voor jezelf de keuze voor wat voor een vorm van goud je wilt gaan en doorloop vervolgens de volgende tips om zeker te weten dat het kopen van goud goed gaat:
- Controleer goed waar je goud koopt. Er zijn duizenden aanbieders van goud waardoor je soms niet weet welk bedrijf wel of niet betrouwbaar is. Doe daarom altijd goed onderzoek voordat je in zee gaat met een verkoper van goud. Denk hierbij altijd na over de leverrisico’s (in het geval van fysiek goud).
- Wil je fysiek goud kopen en doe je dat online? In dat geval kun je te maken krijgen met ‘gepooled’ goud – een belofte van de tegenpartij zonder dat je ooit fysiek goud te zien krijgt. Dit risico herken je omdat je geen baarnummers ontvangt; dat zijn nummers die op een goudstaaf staan en die bewijzen dat zo’n staaf (of baar) jouw eigendom is. Sommige aanbieders van goud weigeren om baarnummers te verstrekken. Trap daar nooit in.
- Probeer goud voor een zo laag mogelijke prijs te kopen. Aan het begin van de coronacrisis lag de goudprijs nog veel lager dan het momenteel het geval is. Toen kochten veel mensen goud in, waarna de goudprijs steeg. Probeer daarom altijd op een slim moment in te kopen én op een slim moment te verkopen. De stelregel hierbij is: koop laag in en verkoop het goud wanneer de waarde hoog ligt.