(uit Cryptonieuwsbrief.nl) De financiële markten herademen nu het er naar uitziet dat de Chinese overheid haar principes toch ff laat vallen om De Zaak Evergrande niet tot een nationale en mogelijk zelfs wereldwijde crisis te laten uitgroeien. De People’s Bank of China, PBC, centrale bank van de Volksrepubliek China, heeft nogmaals een financiële injectie aan de bankensector gegeven. In de Chinese vastgoedsector zitten trouwens nog van dergelijke excessen. Waarmee het geen uitzondering is, want ook in bijvoorbeeld Nederland, België en het VK swingen de prijzen voor huizen, appartementen – woningen – de spreekwoordelijke pan uit. Wonen, middels kopen maar ook huren, dreigt alzo onbetaalbaar te worden voor de gewone man en vrouw in de straat. En dán heb je ook als overheid een big problem. Want wat indien die massa ontevreden op straat zou komen, om aldus publiek te protesteren…
Speculaas ja. Speculatie neen
De oorzaak hoef je niet ver te zoeken: vastgoed wordt al langer ook gekocht voor speculatie, wat in China wel extreme vormen aanneemt. Dat wil de overheid aldaar beteugelen, sterk inperken, o.m. door de regels voor leningen aangaan flink aan te scherpen. Speculatie an sich veroorzaakt bubbels in de markt, en is gewoon een gevolg van teveel geld in het monetaire systeem. Internationaal voorzien overheden de markten al sedert jaren van leningen aan zeer lage tarieven, door de rente almaar lager te zetten. In nogal wat landen zelfs met een de facto negatieve rente wanneer de inflatie hoger is dan de rentevoet. Sparen betekent dan eigenlijk jezelf beroven, dus wordt geld – altijd fiatgeld – gul uitgegeven (als het slijk der aarde dat het ook wel genoemd wordt.) Die rente almaar lager zetten vanwege centrale banken werd gedaan om de economische activiteit aan te zwengelen, maar veroorzaakt dus ook genoemde speculatie en bubbels.
Koopkrachtverlies
Laat ons voor nu maar ff heel kort door de bocht gaan: de centrale banken van de wereld maakten er een potje van, en nog. Een groeiend aantal burgers en bedrijven, maar ook beheerders van beleggingsfondsen zien dit met lede ogen aan. (En wenden zich tot bitcoin et al. omdat dit deflatoire munten zijn – zij kunnen niét naar willekeur bij verzonnen worden.) Vooral ook omdat die centrale banken zoveel van hun fiatgeld kunnen bijmaken als maar nodig wordt geacht. Teveel geld in het monetaire systeem heeft ook als gevolg dat ´alles´ duurder wordt. Die prijsstijgingen van allerlei, die we vooral sinds het luwen van de Coronacrisis dagdagelijks kunnen vaststellen, zijn het gevolg van inflatie, wat eigenlijk geldontwaarding inhoudt. Je kunt voor eenzelfde hoeveelheid (fiat)geld steeds minder goederen en diensten kopen.
´Inflatie betekent letterlijk ´opblazen´ (in het Engels: to inflate). Doordat de prijzen van goederen en diensten stijgen, vermindert de waarde van geld. Je kunt dan voor eenzelfde hoeveelheid geld minder kopen dan voor de inflatie. Het tegenovergestelde van inflatie is deflatie.´ (Abnamro.nl)
Blockchain. Zoals het internet dus
Natuurlijk wordt er ook in digitale munten gespeculeerd. U en ik kopen toch vooral crypto omdat we denken, hopen, ze met winst te kunnen doorverkopen? Het grote verschil is dat de onderliggende technologie, die van de blockchain, tal van real life toepassingen kent. Het zou te ver voeren hier en nu daar dieper op in te gaan. Maar geloof het maar: de uitvinding van de blockchain is qua belang van de aard van het internet. Zoals dit sinds de jaren ´90 ons leven en de (wereld)economie veranderd heeft – het is niet meer weg te denken, nietwaar? Wel, blockchain zal eenzelfde impact hebben; zeg dat Ome Joost ´t gezegd heeft!
CBDC. Oh wee…
Overheden zien de digitale ontwikkelingen met lede ogen aan. De macht over het geld willen ze niet uit handen geven, dat nooit. En zeker niet zonder gevecht-op-leven-en-dood. Maar die blockchain technologie – die zien ze wel zitten. Vandaar hun plan – en 85 procent van ´s werelds centrale banken is er op dit moment in verschillende stadia mee bezig, dixit het IMF – om eigen digitale munten te creëren. Genoemd Rijk van het Midden – China – is hiermee het verst gevorderd. De CBDC, central bank digital currency; de e-yuan, digitale yuan; DC/EP, digital currency electronic payment ook wel genoemd. Bijkomend voordeel voor overheden (en nadeel voor ons als burgers wat privacy betreft) is dat op of in de blockchain alle transacties gemonitord kunnen worden. Ze zijn anoniem, in zeker mate, maar je ziet wel alle digitale adressen. Nu wanneer een overheid – zoals in het geval van het dictatorschap in China reeds een realiteit – zo´n CBDC uitgeeft, een overheids-digitale munt (zij het een digitale euro of dollar bijvoorbeeld, komt, komt…!), is er van anonimiteit geen sprake meer.
Zelfbediening
Zo willen overheden grijs, zwart en zeker crimineel geld bestrijden, ook al om er belasting op te kunnen heffen. In feite komt heel de financiële handel en wandel van burgers en bedrijven inzichtelijk voor een regering, een overheid, die in de praktijk totale controle bezit. Want digitale munten zitten in een wallet, een elektronische portefeuille, en die kan zelfs…geprogrammeerd worden. Door diezelfde overheid. Zo kan die zelfs beslissen dat burgers en bedrijven bepaalde aankopen wel of niet kúnnen doen! Een CBDC voor allen, voor iedereen, betekent dat ons geld, sowieso komend van de overheid, ons geld niet meer zal zijn. Een bijkomende handige feature, optie, is wanneer je de overheid geld verschuldigd bent, in de vorm van belastingen of een boete? Dat zij dit rechtstreeks uit onze wallet kan en zal halen. En nog: de mogelijkheden voor de rente, in veel gevallen nu reeds negatief, nog ´negatiever´ te maken, worden eindeloos, grenzeloos.
Wachtkamer
Dit lieve vrienden en vriendinnen; deze dystopie, à a Big Brother, is wat ons allemaal op termijn te wachten staat. Not pretty, not prety…!! En denken we even verder: bitcoin en altcoins zullen dan overheden vast en zeker in de weg gaan staan. Waarom denkt u dat eerder dit jaar net in China het mijnen van cryptomunten het land uit gebannen is?
De Tegenpartij
De tegenbeweging is dan wat El Salvador voordoet: de regering stelde de Chivo wallet ter beschikking van haar burgers (en een vierde van hen heeft ´m ondertussen al in gebruik). Niet om de 6,5 miljoen Salvadorianen te beheersen, controleren, monitoren, domineren. Zoals wat 1,4 miljard Chinezen te wachten staat. Maar om hen de vrije keuze te laten. Wie US dollar wilt gebruiken kan dat, maar wie bitcoin prefereert heeft sinds 7 september jl. die tweede optie. Heel interessant in een land waar een vijfde van de inwoners in het buitenland werkt en wekelijks geld verzendt om de familie, het gezin financieel te ondersteunen. Want met bitcoin is dat veel en veel goedkoper, sneller en veiliger dan via de traditionele kanalen.
Want het kan zo… Een SEC, Securities and Exchange Commission die als een wildeman verbiedt, domoniseert en vervolgt. Uit onbegrip hoor, en angst voor de uitwassen zoals criminelen die crypto verlangen voor afpersing bijvoorbeeld. Maar je riskeert dan ook de blockchain industrie te smoren, of weg te jagen naar het buitenland.
Maar ook zo… ´Dubai World Trade Centre Authority to ‘support’ crypto asset trading. Cryptocurrencies are now beginning to take a foothold in Dubai.´ Dus: omarmen, de blockchain companies met hun munten en tokens, om sámen te werken, en zo bepaalde excessen samen uit te bannen.
C´est vous qui voyez
Tja, ´t is een keuze, en de VS maakt duidelijk de verkeerde keuze. Voor ons niet gelaten hoor, beste Cryptonieuwsbrieflezer! Maar kijk eens wat voor potentieel gi-gan-tisch nieuws er wat ondergesneeuwd blijft vandaag. ´t Is hot news dat gisteravond tot mij kwam, toen slechts 2 minuten oud. Een voordeel van bijna continu voor de computer te zitten. Want je weet ´alles´ als eerste. Elke XRP bezitter zou anders wel een gat in de lucht moeten springen, indien hij/zij het volgende leest:
´Bhutan Advances Financial Inclusion and Sustainability with Ripple’s CBDC Solution´ Het is de Ripple nieuwsdienst die dit uitbrengt: ´Today, we are proud to announce our partnership with Bhutan’s central bank, the Royal Monetary Authority (RMA), who will use Ripple’s CBDC solution to pilot a central bank digital currency (CBDC) in phases. This move is driven by the nation’s desire to enhance digital and cross-border payments, expand financial inclusion efforts and extend its commitment to sustainability as the only carbon-negative country in the world.´
Eerlijk, het is nu niet omdat ik veel XRP´s in bezit heb, dat ik dit in de kijker zet. Want het is sowieso heel belangrijk nieuws. Stel je voor: Ripple Labs, Inc., blockchainbedrijf sinds 2012, heeft recent een techiek gefabriceerd waardoor centrale banken, wanneer ze dat willen (en dat willen ze, aldus het IMF, Internationaal Monetair Fonds!), heel makkelijk zo´n eigen CBDC kunnen creëren. En of all places is het Bhoetan, een klein koninkrijkje met ocharme een miljoen inwoners, geklemd tussen India en China, dat de eerste klant wordt. En néén het is niet om de burgers en bedrijven te domineren, zoals in China, maar om wat in het tweede deel van de tekst aanhaling staat. Ik heb ´t ff schuin en in het dik zwart gezet.
All the money in the world
Weet u dat de haartjes op m´n armen recht gingen staan, toen ik dit las, gisteravond heel laat? Weinig mensen zullen weten waar Bhoetan, ook wel als Bhutan geschreven, eigenlijk ligt. En toch is het een heel bijzonder land. Iedereen zou het moeten kennen, echt. Waarom nu zoveel pretplezier van mijnentwege: omdat ik net nog, in augustus jl. over Bhoetan schreef! Wat een toeval, of misschien is ´t het Lot. Zo opgewonden en blij dat ik was en ben?! Check it out, zo u wilt, hoe bijzonder Bhutan wel is: ´Het meest ecologische land ter wereld/Bruto Nationaal Geluk´. Dus: een groot bewonderaar van Bhutan en bezitter van XRP, verneemt dat net dit kleine landje de Ripple technologie gaat gebruiken voor een eigen CBDC. Als eerste ter wereld, en het is slechts een pilot, proef, maar áls dit een succes wordt, Dames en Heren, dan… Dan? Dan materialiseert zich misschien wel wat ik zo´n anderhalf jaar geleden in een Rapport schreef: ´Ripple is going after all the money´. Ripple gaat voor ál het geld ter wereld!
RippleNet
FF uitleggen: al die CBDC´s, die er aan komen, op termijn, dienen ook nog eens met elkaar te kunnen communiceren. Anders wordt, zeg, een digitale euro, ook alleen maar dat – de digitale versie van de papieren euro. Die communicatie zal verlopen over, in, via de blockchain. En laat net dit nu een van de ambities zijn van genoemd Ripple Labs, Inc. Een voorbeeld: een Nederlands bedrijf is aan een Japans bedrijf een betaling verschuldigd. Het betaalt in digitale euro, die via de digitale munt XRP verstuurd wordt over de XRP Ledger, blockchain, RippleNet genaamd. En dit bedrag arriveert snel, veilig en goedkoop in Japan, in digitale yen.
The future is now
Dat is nog verre toekomstmuziek, maar het kan reeds vandaag zonder CBDC´s. In ´gewone´ euro betalen over RippleNet, zodat er yen aan de andere zijde arriveert. En met snel, veilig en goedkoop bedoelen we: binnen seconden (in plaats van soms dagen!). 100 Procent veilig (in plaats van met 6 procent foutenmarge via SWIFT!). En goedkoop is dan een fractie van, zeg, een dollar; zoiets als 0,008 dollar tegenwaarde. Dit omdat cryptomunten, álle cryptomunten, nog steeds in US dollar genoteerd zijn. Ook dit zal in de verre toekomst veranderen, dixit ene Ome Joost. Dan zal BTC…gewoon ´BTC´ zijn. En ethereum (ETH) zal ook in BTC genoteerd worden. Enzovoort. Maar dat is pas wanneer de Amerikaanse dollar zijn status als wereldreservemunt zal verloren hebben.
Glazen bol
Véél voorspellingen, véél inzichten vandaag, beste lezers, want mijn glazen bol is bij uitzondering vandaag ook zeer helder. Geen financieel advies echter, dat spreekt. En ik kan natuurlijk ook altijd de bol, de bal volledig misslaan. ´t Zou niet de eerste keer zijn…!
Zo, en nu begrijpt u vast ook beter de titel van deze Cryptonieuwsbrief… Want er is nog veel meer te vertellen, maar plaatsgebrek verhindert dit. Zo zal er niet alleen geld, fiatgeld en digitaal geld verstuurd, verzonden worden, over de blockchain. Maar ook edelmetalen en aandelen die tokenized zijn (in een token vervat); obligaties, vastgoed,… You name it. Ja de toekomst wordt vast heel bright, heel opwindend, want digitaal, en dat is allemaal al bezig, onderweg. Alleen nu maar te hopen dat onze overheid, onze westerse overheden niet Big Brother gaan spelen…
Let´s get back to business
Zo. Na dit vrijblijvende lesje digitale economie maar over tot de orde van de donderdag, met het belangrijkste recentste nieuws over crypto en blockchain. Maar we denken dat het voor iedereen belangrijk was om ff the big picture, de globale context te schetsen.
Gisteren schreven we nog ´Wie koopt in deze koersdalingen?´ En beantwoordden we zelf die vraag met: El Salvador; en whales, de anonieme partijen met reeds grote pakketten munten in bezit, vaak al heel vroeg, jaren geleden verworven. Eén zo´n partij, namelijk de derde grootste walvis, bijvoorbeeld, kocht zo voor 13 miljoen dollar bitcoin bij. We zien de opluchting in de financiële markten – aandelenbeurzen en de cryptobeurs – sinds vanochtend. Nu zowat alle koersen terug opveren. ´t Is als een jojo, ook wel is het beslist manisch-depressief, en specifiek qua cryptomunten zien we weer dat het interessant kan zijn om te kopen wanneer de Fear extreem wordt, zoals in de afgelopen drie dagen. Dat is durven natuurlijk, temidden van zoveel pessimisme; en bijvoorbeeld deze whale heeft zo gedurfd.
Robin in the hood. Out of the hood
De populaire beleggings app Robinhood gaat een eigen wallet lanceren, voor cryptobeleggers. Weer zoiets dat beleggen in digitale munten accommodeert, aanmoedigt, faciliteert, dus prima. Het zal voor begin 2022 zijn.
Geld als slijk (der aarde)
Kijk eens hoe makkelijk het is om aan geld te komen, dezer dagen? Bitcoin mijner Genesis Digital Assets krijgt de lieve som van – slik – 413 miljoen dollar bij elkaar van investeerders.
Bitcoin helpt
Het Iraanse parlement heeft het licht gezien. Want u weet toch dat Iran al een hele poos zelf bitcoin mijnt? De overheid laat een beperkt aantal mijners in Iran werken, middels ze de munt doorverkopen aan de overheid. Die bitcoin gebruikt om de zeer strenge Amerikaanse sancties te omzeilen. Kijk ´ns, we gaan geen partij trekken in internationale politiek. Maar een land dat een ander land volledig uitsluit van alle officiële geldtransacties? Hoe moet Iran dan voedsel en medicijnen kopen voor de eigen bevolking? Wel, bitcoin lost dit probleem op. Want zo handel je buiten of langs de traditionele geldwegen om. Iraanse parlementariërs roepen nu op om de digitale industrie maar helemaal open te gooien. Het zal investeringen aantrekken en de toepassingen van digitale munten als bitcoin verbreden.
De markt ondertussen…
De totale marktkapitalisatie, van alle 12.010 munten en tokens (jawel!) tezamen, vergeleken met gisteren, maandag 20 september 2021, bedraagt vandaag 2,023 trillion – biljoen – dollar (was 1,927 trillion.)
BTC noteert aan 44.055 dollar (was 42.558 dollar).
De bitcoin dominantie is momenteel 40,99 procent (was 41,55 procent). Zowel bitcon als altcoins gaan er terug op vooruit.
Joost Bitcoin geniet vandaag van een exceptioneel geweldige dag en hoopt dat u blij voor hem bent. Zijn met-pensioen-gaan komt namelijk met rasse schreden dichterbij. Ja, geluk zit soms verstopt in een klein hoekje. Of in een muntje.
Opdat het U vandaag op deze donderdag 23 september 2021 minstens even goed gaat! Doei!
(was getekend: JB)