De inflatie in Nederland is vorige maand gedaald tot het laagste niveau in meer dan twintig jaar tijd. Een meevaller voor de consument, stelt econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).



euroteken„De cao-lonen gaan gemiddeld nog altijd met bijna 3 procent omhoog. Nu de prijzen niet meer stijgen neemt de koopkracht dus toe”, aldus Vergeer. „En denk ook eens aan de gepensioneerden. Pensioenfondsen hebben al aangekondigd de uitkeringen niet aan te passen aan de inflatie, maar met de huidige lage inflatie is dat probleem natuurlijk minder groot.”


De prijzen van consumptiegoederen stegen in juli gemiddeld nog slechts met 0,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. In juni bedroeg de inflatie nog 1,4 procent. De consument profiteert momenteel vooral van de lagere prijzen voor energie. Energiebedrijven verlaagden vorige maand hun tarieven, waardoor een gemiddeld huishouden volgens het CBS nu 25 euro per maand minder kwijt is aan gas en elektriciteit dan na de vorige aanpassing van de tarieven, in januari. Gas kost per maand liefst 23 euro minder, de kosten van elektriciteit liggen gemiddeld 2 euro per maand lager.

De lagere energierekening is mogelijk gemaakt door de forse daling van de olieprijs in het afgelopen jaar. Die ging van een piek van ruim 147 dollar per vat in juli naar ongeveer 40 dollar aan het begin van dit jaar. Daardoor werden ook benzine en diesel goedkoper, zodat de kosten voor het autogebruik nu lager zijn dan een jaar geleden. Maar niet alleen de prijzen van brandstoffen en energie daalden vorige maand. Ook kleding, schoenen, groente, fruit en telefoon- en internetdiensten werden 1 tot 5 procent goedkoper ten opzichte van vorig jaar.

De sterke daling van de inflatie roept herinneringen op aan 1987, toen de prijzen een aantal maanden achter elkaar zelfs daalden. „Ook dat was vooral een gasdeflatie”, legt Vergeer uit. „In dat jaar ging zowel de olieprijs als de dollar fors onderuit, waardoor gas en elektriciteit veel goedkoper werden.”

Dalende prijzen hoeven volgens de CBS-econoom niet direct schadelijk te zijn voor de economie. „Dat gebeurt pas als mensen hun aankopen werkelijk gaan uitstellen. Dat deed zich in 1987 niet voor, en daar zie ik nu ook geen aanleiding voor. Eigenlijk zie je dat gedrag alleen op de huizenmarkt. Daar stellen mensen hun aankopen uit, terwijl de prijzen dalen. Dat is bij consumptiegoederen niet het geval.”

Of er in de komende maanden in Nederland daadwerkelijk sprake zal zijn van deflatie (een negatief inflatiepercentage), hangt vooral af van de ontwikkelingen op de oliemarkt. De huidige energietarieven zijn gebaseerd op de lage olieprijs van het voorjaar, maar inmiddels is olie alweer ongeveer even duur als in oktober vorig jaar. Als de olieprijs de komende maanden verder stijgt, worden benzine, gas en elektriciteit weer duurder en kan de lage inflatie van korte duur blijken te zijn.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: