De huizenprijzen in Nederland waren in maart 2010 gemiddeld 3,5% lager in vergelijking met vorig jaar. De prijsdaling is kleiner dan die in februari, toen koopwoningen nog 4,2% goedkoper waren dan een jaar eerder. Na een periode van dalingen van circa 5%, zijn de prijsdalingen in de afgelopen twee maanden kleiner geworden. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS.
Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan een jaar eerder. De prijsdaling van appartementen was met 2,5% het kleinst. De over het algemeen duurdere type woningen zoals vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen, daalden met respectievelijk 4,6% en 4,0% het meest in prijs. In alle provincies waren de prijzen lager dan in maart 2009. De grootste daling deed zich voor in Utrecht, waar koopwoningen 5,2% goedkoper waren. In Friesland was de prijsdaling met 1,5% het kleinst.
Op maandbasis, dus in vergeleking met februari 2010 waren de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen 0,3% lager. De prijsontwikkeling in de provincies laat geen grote verschillen zien. In enkele provincies waren de prijzen enkele tienden van een procent hoger dan een maand eerder, in de meeste provincies enkele tienden lager. Alleen in Zeeland en Limburg waren ze circa 1,5% lager. Ruim 11.000 bestaande woningen wisselden in maart van eigenaar. Dat is 16% meer dan in maart 2009. Er werden van alle woningtypen meer huizen verkocht. Het aantal transacties van vrijstaande woningen steeg met 6,5% het minste.
Dalende huizenprijzen samen met behoorlijk toegenomen spaargelden huishoudens (ook bekend geworden vandaag) betekent maar een ding:
DEFLATIE… wordt duidelijker.
We lijken dus Japan achterna te gaan:
– deflatie
– enorm geld bijprinten welke niet loskomt in de economie
– overheidsschuld en begrotingstekort stijgt waanzinnig.