In 2009 kromp de economie in alle provincies. De economische teruggang was het grootst in Noord-Brabant. Ook in Limburg en Overijssel was de krimp groter dan het landelijk gemiddelde van 4%. Den Haag had van de 4 grote steden in Nederland de kleinste economische krimp. Met een economische teruggang van 2,3% deed Den Haag het beter dan Utrecht (-2,9%), Rotterdam (-3,3%) en de hoofdstad Amsterdam (-3,7%). In 2008 had Den Haag nog te maken de kleinste economische groei van de 4 grootste steden.

In Noord-Brabant kromp de economie met 5,1%. Dit hangt samen met het relatief grote aandeel van de industrie in deze provincie. Ook Groningen (-4,9%), Limburg (-4,6%) en Overijssel (-4,3%) hadden te maken met een bovengemiddelde krimp. De economie in Zeeland en Zuid-Holland daalden met 3,2% het minst van alle provincies. De industrie is in 2009 hard getroffen. Ook in de vier grote steden kromp de economie. De krimp was echter kleiner dan het landelijk gemiddelde.

Het feit dat Den Haag ruim onder de gemiddelde krimp van Nederland blijft, komt door de grote omvang van de overheid in deze stad. Deze sector is traditioneel minder conjunctuurgevoelig. De overheid was in 2009 een van de weinige sectoren waar nog sprake was van economische groei.

De regionale economische groeicijfers van het meest recente jaar zijn grotendeels gebaseerd op een vertaling van de nationale groei per activiteit (gedetailleerde uitsplitsing van de bedrijfstakken). Deze gegevens blijken uit de eerste ramingen van het CBS en de precentages kunnen in komende kwartalen nog worden bijgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: