De inflatie in Nederland is wederom toegenomen. Volgens het CBS stegen de consumentenprijzen met 2,0% op jaarbasis. In februari bedroeg de inflatie nog 1,9%. De helft van de inflatie komt door hogere prijzen voor energie, huisvesting en vervoer. Als we gaan kijken per productgroep blijkt dat koffie, thee en cacao het meest in prijs zijn gestegen. Op jaarbasis moesten consumenten in maart bijna 15% meer betalen voor deze non-alcoholische dranken.
Ook autobrandstofffen werden fors duurder. Deze productgroep steeg met 10,6% op jaarbasis, zo blijkt uit de statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Slechts één productgroep werd significant goedkoper. Voor audio, video, computers en software betaalden de Nederlandse consumenten in maart in vergelijking met een jaar geleden 8,2% minder.
Ook duurdere verzekeringen en vliegtickets laten de inflatie stijgen. In maart waren de verzekeringspremies 3,8% hoger dan een jaar eerder. Dit kwam grotendeels door de stijging van de assurantiebelasting per 1 maart 2011 van 7,5% naar 9,7%. Benzine is bij de tankstations nooit eerder zo duur geweest als in de tweede week van maart. Toen was de prijs van Euro95 1,652 euro per liter.
In maart was de inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) in Nederland voor de derde maand op rij 2,0%. Volgens Eurostat was de inflatie in de eurozone in maart 0,2 procentpunt hoger dan in februari en daarmee opgelopen naar 2,6%. De inflatie in de eurozone is nu 0,6 procentpunt hoger dan in Nederland. In tegenstelling tot de rest van de eurozone reageren de energieprijzen in Nederland niet direct op de stijgende olieprijzen. In de eurozone is vooral huisbrandolie fors in prijs gestegen. Deze brandstof wordt in Nederland nauwelijks gebruikt.
eh, 2 procent?
De echte inflatie ligt rond 6 procent! Maar iedereen weet dat de officiele CPI cijfers altijd veel te laag zijn. Oftewel bedrog om Jan met de Pet de indruk te geven dat het niet zo erg is…
De normale inflatie ligt al jaren rond 2 %.
De banken hebben dat graag. Het is een soort belasting welke zij in hun zak steken.
De werkelijke inflatie ligt veel, heel veel hoger.
Dan komt daarbovenop nog de extra belastingen die betaald dienen te worden.
Gewoon dus weer de de gebruikelijke leugens en propaganda.
Ja hoor, het komt nog wel een keertje goed.
Ga nou maar rustig slapen.
De bazen van de EU, NL (die zich vorstelijk laten betalen van jouw zuurverdiende geld) waken over jouw belangen.
Kijk naar hoe je nu de euro uitgeeft alsof het een gulden is. De werkelijke inflatie die al jaren hoog is ontmoedigd sparen en zorgt er voor dat mensen zich in schulden steken.
Dit is wind in de rug van de bankiers, die het gratis geld maar al te graag uitlenen.
Misschien komt er volgende week een kleine correctie op zilver voordat hij richting 50 dollar gaat, misschien een goed moment om in te stappen en je te beschermen tegen het instorten van het schuldenkaartenhuis.
Die inflatiecijfers zijn een mandje met een weging. Die weging wordt ook steeds door het cbs gewijzigd. Dat zag je in 2008 al, dat de weging van brandstoffen zomaar minder was. Ze zullen veel moeten gaan ‘spelen’ met de cijfers, willen ze het rond de 2% houden komende jaren.
Welke levensmiddelen zitten in het mandje van de CBS om de CPI te bepalen?