Volgens kredietbeoordelaar Moody’s is de kans dat Griekenland failliet gaat vrijwel 100%. De eerste bailout die Griekenland in mei 2010 ontving had een omvang van 110 miljard euro. Over de tweede bailout is de afgelopen dagen de nodige verwarring ontstaan. Uit de brief van de Jager blijkt nu dat Griekenland 59 miljard tot 2014 en 109 miljard euro tot 2020 ontvangt van de EU en het IMF. De banken, pensioenfondsen en andere financiële instellingen betalen tot 2014 50 miljard euro en een bedrag van 106 miljard euro tot 2020. Het is enkel een manier om de financiële markten gerust te stellen. De kans blijft natuurlijk aanwezig dat de bodemloze put voor die tijd al weer moet worden bijgevuld. Of Duitsland nog eens geld zal vrijmaken is de grote vraag.
Natuurlijk doet Duitsland dat. Is er een andere keuze?
Ze gaan gewoon door tot het gaatje.
Duitsland ook.
Nee, Duitsland zal niet lang doorgaan met geldstorten in die bodemloze put, heb na een eerdere opmerking van Ruben wat research gedaan: het europees noodfons wordt nu gebruikt om Griekenland hun schulden te laten opkopen. Inmiddels is de griekse schuld op duitsland van 20 miljard teruggebracht tot 10 miljard.
De schulden worden teruggekocht met een korting van 30 procent.
Intussen groeit binnen Europa verdeeldheid over de aanpak van deze schuldencrisis. In sommige landen met goede economische cijfers groeit het ongenoegen bij de belastingbetaler om in de bres te moeten springen voor de slechtste leerlingen van de klas, zoals voor de PIIGS. Tegelijk proberen politieke leiders de solidariteit binnen de EU hoog te houden om de eurozone in haar huidige toestand te bewaren.
In ben voor het idee om de euro op te splitsen in twee zones: de economisch sterkere noordelijke landen en de zwakkere zuidelijke landen.
Dit kan ook duitsland zich permiteren zodra (maar misschien nu al) de schuld terug is naar 5 miljard. Dat is tenslotte al bijna even veel als nu gegeven wordt.
Maak mij overigens drukker (ja dat kan) om:
Het Amerikaanse schuldendebat.
Onze economische afhankelijkheid van de USA is enorm, we kunnen niet bestaan zonder die economie)
Democraten en Republikeinen hebben nog een weekje om een compromis te bereiken mbt het verhogen van het schuldenplafond. Lukt dat niet, dan komt een nieuwe recessie dichtbij. Enorme belangen:
De gevolgen blijven niet beperkt tot de VS. Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde al eerder dat de hele wereld de effecten zal ondervinden als het vertrouwen in de VS wordt geschaad. De belangen die op het spel staan, zijn enorm
Met het naderen van de uiterste datum kan het echter snel gedaan zijn met de relatieve rust op de beurzen.
Een breuk in het vertrouwen in Amerikaanse obligaties raakt uiteindelijk alle landen die onderdeel zijn van het internationale financiële systeem
@4:
Kunnen we binnenkort een depressie of, nóg erger, een totale crash van het huidige monetair-financieel en economisch systeem verwachten, waarbij het gehele dagelijkse leven stilvalt met grote sociale chaos tot gevolg?
@5
als ik zo vrij mag zijn om te reageren:
depressie/crash: ja
dagelijks leven stilvallen: nee
sociale chaos: ligt enorm aan hoe de politiek en het zwaard gaat ingrijpen.
Hetgeen we in deze tijd wel eens vergeten is dat er maar een zaak verantwoordelijk is voor economische groei, en dat is waarde creatie (landbouw, industrie, mijnbouw) zegmaar de primaire en secundaire sector, al het echte geld dat in NL wordt verdient wordt door deze sector gecreerd.
Helaas werkt 80% van de Nederlander in de tertiaire sector en heel cru gezegd kosten deze mensen alleen maar geld. Tuurlijk moet er een deel van de beroepsbevolking in de diensten sector werken, echter is alles nu nogal uit zijn verband gerukt met al het geleende kapitaal in deze maatschappij. Er zal dus een verschuiving moeten plaatsvinden van werkgebied. Meer nederlanders zullen de hamer en de sikkel weer op moeten pakken. Zodra dit gebeurt zal er weer geproduceerd worden en zal er zo min mogelijken onrust komen. Deze verschuiving zal zo goed mogelijk worden begeleid door de politiek en het zwaard…
Denk daarbij aan, opheffen van vrijwel alle overheidsdiensten als kinderopvang, uitkeringen, subsidies etc. Maar gecreerde werkplekken waar mensen heen kunnen gaan om geld/voedsel te verdienen. De tijden van teren op schuld en op de luie reet zitten lijken gauw voorbij te zijn nu de schulden onhoudbaar zijn geworden…
Volgens JanKees is het een goed renderende belegging. Bestuurders en vooral voorgaande bestuurders behoren wegens wanbeleid en landverraad in het gevang. Liever zag ik ze bungelen aan een torenkraan in het stadscentrum.
@7
jep en juist door dit ongelovelijke hersenloos populistische gebrul gaan we alles oplossen of niet?
Kom op man we kijken met zijn allen aan tegen een crash van epische proporties, we mogen blij zijn als we er met zijn allen zonder oorlog af komen, dan nu al beginnen over bungelende politici lijkt me zacht geformuleerd zeer onverstandig en onverantwoord!
Aangaande dit Artikel:
Zolang Portugal, Italie, Ierland, Spanje zich nog enigzins staande weten te houden zou het zomaar kunnen dat Europa nog wel een tijdje kan doorsukkelen. Voor Griekenland is er immers ’tijd’ gekocht maar dit laatste zie ik niet als een oplossing. Nogmaals, je kan hooguit zeggen dat er tijd is gekocht.
@4 Ronfin
Gisteren in het journaal werd aangegeven dat een chinees rating bureau (Dagong ?), de VS een aanzienlijk lagere waardering geeft dan de Triple A van Amerikaanse ratingbureau’s. Als ze in de VS zijn uitgeruzied over het verhogen van het staatsschulden plafond en ze zouden besluiten dat ie weer omhoog kan. Misschien zegt China dan wel: “Sorry jongens, wij doen niet meer mee.”
Exportkampioen China dreigt nu net als de VS, de EU en Japan eveneens in grote problemen terecht te komen.
De Chinezen hebben begin dit jaar besloten om de koopkracht van de Amerikaanse dollar met zo’n 30% te devalueren zonder daarbij de waarde van hun Amerikaanse staatsobligaties aan te tasten. Gevolg: vanaf deze zomer zullen de Amerikanen voor bijna alles wat ze kopen véél meer moeten gaan betalen. Onderdeel van deze ‘elegante’ oplossing voor China’s groeiende zorgen over het vrijwel ongelimiteerd bijdrukken van dollars door de USA -wat ook nu weer voor zo’n slordige 2000 miljard gaat gebeuren- is het tegelijkertijd proberen overeind te houden van de zwaar onder druk staande Europese schuldenmarkten. Of dat gaat lukken is echter nog maar de vraag.
Naast de VS, EU en China wankelt ook Japan
Naast de ophanden zijnde instorting van de VS, het uiteenvallen van de Eurozone en de mogelijke ondergang van China wankelt ook de vierde economische grootmacht: Japan. Kaoru Yosana, de Japanse minister van Economisch en Fiscaal Beleid, verklaarde tegenover de Financial Times dat zijn land een ‘kritiek punt’ heeft bereikt en het risico loopt het vertrouwen van buitenlandse investeerders te verliezen (4). Reden: politici worden het maar niet eens over het beteugelen van de gigantische staatsschuld, die binnenkort meer dan 200% van het BNP zal bedragen. Een mogelijke maatregel is het verhogen van de BTW, waardoor ook Japanners meer zullen moeten gaan betalen voor consumptiegoederen.
De conclusie kan niet anders zijn dan dat de wereldwijde economische en financiële crisis bij lange na niet bezworen is.
Een aantal topbeleggers gokt er nu al op dat daarom ook China zal gaan instorten. Eén van hen is Jim Chanos, de ‘beroemde’ hedge fund manager die miljoenen verdiende met speculaties over de ondergang van energiegigant ENRON. Hij denkt dat de Chinese groei enkel en alleen gebaseerd is op een enorme kredietbel die zo groot is geworden dat een ‘zachte landing’ niet meer mogelijk is. Zijn bewering wordt nog eens versterkt door de ontdekking dat veel Chinese bedrijven niet blijken te zijn wat ze beweren te zijn en in feite waardeloze aandelen verkopen. Dat heeft in Amerika al voor een ware uitverkoop van Chinese aandelen gezorgd.
Griekenland is een bodemloze put. de Jager heeft van Brussel een Gouden Kruiwagen cadeau gekregen en rent zich rot om deze vol trots met nederlands belastingen, heffingen, bezuinigingsgeld te vullen. Hij valt er alleen niet van af integendeel wordt steeds vetter. Een bodemloze put blijft bodemloos. Onvoorstelbaar dat een CDA dit accepteert. Zou geen enkele CDa-er Biflatie nu lezen ? De Eu is een aandeel voor hun eigenaren Banken, Verzekeraars, Multinationals, Politici en hun.belangenverenigingen als Bilderberg Bis Trilateral com. Het aandeel Eu is gedrukt uitgeschreven en heeft voor een waarde.
U voelt die angst en zweet om het niet een faillisement te laten komen. Dit voorkomen mag natuurlijk wat kosten .
Dat betaal jij dus ze liggen dubbel om ons geschrijf en meevoelen en leven. Deze crisis is geschapen en wel bewust.
Waarom en waardoor is deze crisis gecreeerd . Dat is een lang verhaal doch kan U doorgronden. Als eerste de geldstroom in de Eu nu.
Van wie gaat het geld en naar wie.Cijfer szijn lastig te achterhalen doch indien dat lukt dan is er maar een beweging zichtbaar. Van de burgers naar een kleine Elite of Top.Deze geldstroom wordt groter niet kleiner dus die Eu zal blijven .
Het levert teveel op.