Volgens de eerste voorlopige voorspelling van het CBS is de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van 2012 met 0,5% gekrompen ten opzichte van een jaar geleden. Op kwartaalbasis groeide de economie in Nederland licht met 0,2%. Desalniettemin blijft de Nederlandse conjunctuur onverminderd slecht, zoals in dit overzicht is te zien. Er worden van de Nederlandse economische groei in een kwartaal meerdere ramingen door het CBS samengesteld. De eerste raming wordt uiterlijk 45 dagen na afloop van een kwartaal gepubliceerd. De cijfers van de eerste raming kunnen wijzigen op grond van nieuwe statistische informatie die nadien beschikbaar komt. In de tweede raming die uiterlijk 90 dagen na afloop van een kwartaal wordt gepubliceerd, is deze nieuwe en meer uitgebreide statistische informatie verwerkt. De cijfers omtrent de economische groei kunnen dus nog veranderen.

Nederland moet het van de export hebben

De uitvoer is in het 2e kwartaal van 2012 met 3,6% gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dat is een opsteker voor Nederland, die het natuurlijk voornamelijk van de export moet hebben. De waardevermindering van de euro zal hier zeker te maken mee hebben gehad. In juli bereikte de waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar het laagste niveau in 2 jaar. Inmiddels staat de euro weer iets hoger en schommelt de laatste dagen tussen de $1,23 en $1,24. Wel groeit de wederuitvoer, waaraan Nederland relatief minder verdient, sneller dan de uitvoer van producten van eigen bodem. Van de in Nederland gemaakte producten groeide in het tweede kwartaal vooral de uitvoer van aardgas en van aardolieproducten.

Consumptie van huishoudens zeer zwak

De consumptie van Nederlandse huishoudens is in het tweede kwartaal van 2012 met 1,3% gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Ook in het afgelopen jaar was er al sprake van een flinke krimp. In het 2e kwartaal werden er vooral minder duurzame goederen gekocht, zoals kleding, auto’s en meubelen. Een uitzondering vormden de consumentenelektronica, waaraan wel meer werd besteed. Wegens het koude weer werd er ook veel meer uitgegeven aan verwarming. De consumptie door de overheid nam met 0,5% licht toe. Dit komt vooral door de voortdurende stijging van de zorguitgaven. Aan het openbaar bestuur werd minder geld besteed.

Minder investeringen

De investeringen in vaste activa lagen in het tweede kwartaal 3,2% lager dan een jaar eerder. De krimp hangt samen met de malaise in de bouw. Zowel in woningen en bedrijfsgebouwen, als in grond-, weg- en waterbouwkundige werken werd minder geïnvesteerd. Ook de investeringen in machines en installaties krompen in het 2e kwartaal van 2012. Vanwege aflopende fiscale stimulering werd wel meer geïnvesteerd in bedrijfswagens.

Het gaat erg slecht met de bouwsector

De meeste bedrijfstakken bleven op ongeveer hetzelfde niveau als een jaar eerder. De bouw deed het echter zeer slecht. De bouwsector kromp met maar liefst 9,3%. De bouw krimpt al vanaf 2009, behoudens een korte opleving begin 2011. Het is niet zo gek dat de deze sector slecht presteert, dit heeft alles te maken met de Nederlandse huizenmarkt, die letterlijk en figuurlijk muurvast zit. Vorige maand werd duidelijk dat de Nederlandse huizenprijzen in het 2e kwartaal van 2012  met 6,3% op jaarbasis waren gedaald. Dit was de sterkste daling sinds het begin van de crisis. Doordat de politiek een huizencrash in slow motion heeft gecreëerd, voelen de bouwers dat flink, zoals uit deze bovenstaande cijfers blijkt. Een positieve uitzondering onder de bedrijfstakken vormde de delfstoffenwinning. Door het koude voorjaar groeide de delfstoffenwinning met 11,4% procent ten opzichte van een jaar eerder.

55.000 banen minder in het 2e kwartaal

In het 2e kwartaal van 2012 waren er 55.000 banen van werknemers minder dan een jaar eerder. Dit is een daling van 0,7%. Met een afname van 15.000 daalde het aantal banen het meest bij het openbaar bestuur. In vrijwel alle bedrijfstakken zijn er nu minder banen dan een jaar geleden. Alleen in de handel, vervoer en horeca, in de zorg en in de informatie en communicatie zijn er meer banen dan een jaar eerder. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal nam het totaal aantal banen af met 16.000.

4 reacties

  1. @1: Iets wat negatief is nog een beetje positief laten klinken. Ook korte termijn visie. Het is toch veel belangrijk om in vergelijking met vorig jaar te kijken hoe we ervoor staan, dan in vergelijking met een paar maanden? Er staat precies hetzelfde als op biflatie, nu zie je het verschil tussen de msm en de kritische blog. Ook inderdaad verkiezingsbelangen Pe!

  2. Dit was natuurlijk te verwachten.

    In een economie waar flink het mes in gaat, gaan mensen niet lekker spenderen. Dan gaan er natuurlijk ook aan de inkomenskant (belastingen enz.) problemen komen, waardoor er meer moet worden bezuinigt. Deze spiraal wordt nog een handje geholpen door het bewijs dat alle maatregelen geen effect hebben.

    Als je daar terug in de tijd op wees werd je versleten voor doemdenker. Heden ten dage ben je gevaarlijk bezig als je je mening geeft die niet strookt met de al te optimistische kijk die nog steeds bon ton is.
    Het is in wezen erg vervelend als je in deze je gelijk bevestigd ziet en ik zou willen dat het niet zo was. Maar ik vrees dat zolang ze sleuren aan een dood paard het blijft stinken eh krimpen.

  3. Weer juichen om een klein micro plusje, want dit is iets minder slecht dan gevreesd…

    Er is sinds 2008 geen klap opgelost. De drukpersen maken overuren. Wellicht verwart men inflatie met groei.
    Verders probeert men de economie te herstellen zoals het VOOR 2008 was. Er is een totaal gebrek aan visie voor de economie van de toekomst. Ook dit is geen teken van vertrouwen in de economie. De economische problemen nemen eerder toe dan af.
    En dan die 10 miljard van het Kunduz akkoord, waarvan een BTW verhoging. Deze bezuinigingsronde komt gewoon in de samenleving en leidt tot minder consumptie.

    Het ziet er uit dat dit een zeer kortstondig groei stuipje is, die waarschijnlijk met fikse manipulatie tot wasdom is gekomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: