Het immer magnifieke Visualcapitalist telde het voor ons op – en het was een stretch hoor, maar zo komen we tot ´$418,3 trillion, a 7.4% gain from the previous year.´ Dat is wat wij, de wereldbevolking in haar geheel, tezamen allemaal bezitten, uitgedrukt in Amerikaanse dollar dan. Welvaart is materialistisch en heel breed gedefinieerd. We zullen het begrip rijkdom gebruiken en dat behelst dan vastgoed, obligaties, aandelen, contanten, kunst – alles dat maar een zekere waarde heeft (het is onduidelijk of ook het eventuele bezit van cryptocurrencies meegeteld wordt). Visualcapitalist.com haalde de data van Credit Suisse en maakte er volgende, heel plastische infografiek van. Watch:
klik hier zo u wilt voor de ware grootte
We are the 99 percent
Er is een aantal heel opvallende conclusies uit te trekken, zoals: 1,1 procent van de wereldbevolking bezit 45,8 procent van alle rijkdom op aarde! Dat is dus die befaamde, ook beruchte ´one percent´. Daarmee behoren u verondersteld en ondergetekende vast en zeker tot de ninety nine, 99 procent. We are the 99 %. Tot het exclusieve clubje van de one percenters heb je al toegang vanaf 1 miljoen dollar. (Wat ik persoonlijk dus niet, nog niet bezit, maar ik heb verondersteld nog wat tijd op aarde, dus wie weet?) Terwijl dit wel een heel aanzienlijk bedrag is, lijkt het toch relatief gering: sléchts 1 miljoen dollar heb je ervoor nodig. Om bij die ´uitverkorenen´te behoren. The happy (nou ja…) few.
Zeer rijk vs. zeer arm
We hebben zo de top in rijkdom gezien, gemeten; laat ons vooral ook eens de keerzijde van de spreekwoordelijke medaille aanschouwen. Hoeveel of eerder hoe weinig rijkdom bezit de onderkant, de neerkant, degenen op de laagste sport van de maatschappelijke ladder. Of die zelfs niet aan die laagste sport geraken. Zo heeft 55 procent van de wereldbevolking slechts in eigendom…1,3 procent van alle rijkdom op aarde. Van een onevenwichtige verdeling van de welvaart op de wereld gesproken?!
Geografisch
We kunnen het bezit van rijkdom ook geografisch bekijken. Waar op de wereldbol zitten die enkele (nou ja…) rijkaards en waar vertoeven de armen, de armsten dan wel? Op 1 staat Noord-Amerika, en de rijkdom aldaar is erop vooruit gegaan in 2020, dat is nochtans Coronatijd. Idem dito voor Europa op plaats 2. Goed voor tezamen iets meer dan 57 procent van ´s werelds rijkdom. Latijns-Amerika staat voorlaatste, en Afrika bungelt helemaal onderaan de ladder. Een gigantisch continent met even gigantische rijkdommen in en boven de grond; en toch… Tot zover weinig verrassend dus…
USD 1,000,000 = Euro 851.000. Een beetje stedeling heeft dit in bakstenen zitten. Gevoelsmatig klopt hier iets niet.
De gemiddelde Nederlandse miljonair doet het met duidelijk minder vastgoedwaarde dan wat jij een “beetje stedeling” noemt https://longreads.cbs.nl/nederland-in-cijfers-2020/hoeveel-miljonairs-wonen-er-in-nederland/. Of er moet bij mij gevoelsmatig iets niet kloppen, wat ik overigens niet uitsluit.