Nog 14 dagen! De vraag in de titel krijgen we soms op Biflatie toe, wanneer we nogal vaak over de VS, Noord-Amerika schrijven. Toegegeven, dat laatste klopt. Zoals recent weer, omdat we het op ons genomen hebben over de Amerikaanse verkiezingen van 3 november 2020 te schrijven. Dat komt omdat heel veel van wat over de Atlantische Oceaan plaatsvindt, ten goede en ten slechte, repercussies heeft over heel de wereld. Modes, muziek, uitvindingen, zelfs woorden en uitdrukkingen vinden hun weg naar buiten de Amerikaanse grenzen. Financieel-economisch zeker ook, omdat het land nog altijd de grootste economie ter wereld heeft. (Zij het niet voor lang meer want China staat te trappelen om die plaats in te nemen). En niet te vergeten vanwege het belang van de Amerikaanse dollar, nog steeds de wereldreservemunt. Hoewel ook die tijd op zijn einde loopt. Dus wie weet schrijven we binnen 5 jaar wel veel meer over China dan de VS.
Maar de kalender duidt aan 20 oktober 2020 en dus moeten we het doen met de huidige constellatie. Invloeden alom dus en verder dan het oog reikt. Dus ook tot in Nederland als kleine lidstaat van de EU. Kijk, BNR heeft precies dit als onderwerp:
Wat maakt het voor Nederland uit wie Amerikaans president is? Hoeveel macht heeft de president nu écht? Zit er een kern van waarheid in wat Donald Trump beweert over de ‘deep state’? Je hoort t in De Strateeg, van @PJverhagen en zijn vader Frans.https://t.co/Cnl6oYRQZV @hcssnl
— BNR De Wereld (@BNRdewereld) October 19, 2020
In de laatste dagen van het Trump-bestuur wordt er nog flink gewerkt. En weeral is het tegen, contra, met een nee in plaats van een ja en tal van afwijzingen. Ditmaal is Google de vijand. The Justice Dept. will accuse Google of protecting an illegal monopoly, officials said. It’s the biggest legal challenge to a tech giant in decades. Nu vinden wij zelf ook dat te grote macht bij multinationals aan banden moet worden gelegd. Dat we hun fair share aan belastingen moeten betalen. Met multinationals, soms staten binnen de Staat, is het altijd afwegen. Ze brengen banen aan, maar stellen daarvoor in de plaats soms hele hoge eisen. De tijden dat de rode loper automatisch voor hen werd uitgelegd, lijken wel aan hun einde te komen. Bang als diverse naties zijn geworden voor te veel macht…te moeten afstaan. We moeten ons eigenlijk voor twee entiteiten hoeden: én voor overheden, én voor multinationale ondernemingen.
En de winnaar is…?
Daar is de jury nog niet over uit. U noch ik zitten in die jury, omdat je Amerikaan moet zijn om te mogen kiezen. Er is geen verplichting trouwens, vandaar dat vooral Democraten telkens weer alle moeite doen om minderbegoeden naar het kieslokaal te krijgen. Vervoer, koffie, koekjes, geen moeite is teveel. Dit vanuit de gedachte: de sociaal minder begoede klasse zal eerder voor een Democraat stemmen dan voor een Republikein. Omdat er geen kiesplicht is, kun je best een president aan de macht krijgen die slechts door 25 procent van het Amerikaanse volk gewild is. Zou de kiesplicht ginder ingevoerd worden – fat chance – zou de uitkomst wel eerlijker zijn, denkt u niet, beste lezer? Wie niet is gaan kiezen heeft eigenlijk weinig recht van klagen, kun je zeggen, indien hij/zij het oneens is met presidentiële of regeringsbeslissingen. Aan de andere kant: hoort een president of ander staatshoofd er soms niet te zijn voor iederéén? In de zin van ´leave no man left behind´ dan? Hier laten we een aantal commentaren aan bod over elke kandidaat. Donald Trump en Joe Biden.
´Republicans Are Beginning To Distance Themselves From President Trump | Meet The Press | NBC News´
In de polls haalt Joe Biden een steeds grotere voorsprong op Donald Trump. Die is nu al uitgelopen tot 11 procent (53 tegen 42 procent). Donald spreekt ook steeds vaker over verliezen, en persoonlijk denk ik dat hij die kans reeds inbouwt om gezichtsverlies te vermijden. Zo kan hij de zogenaamde eer nog aan zichzelf houden, en de schuld (zoals altijd) op een ander steken. Er is fraude gepleegd, ´t is de schuld van de media, ´t was altijd al een complot tegen mijn persoon et al. Mogelijkheden legio. Maar als hij toch de uitslag zou betwisten en het geschil komt ooit voor het US Suppreme Court, Hooggerechtshof? Dan heeft Donald Trump er toch al voor gezorgd daar een meerderheid van Republikeinen te hebben zitten. Je weet maar nooit wanneer dat handig uitkomt, niet? En anders kunnen de Republikeinen er wel van uitgaan dat hun gedachtengoed veilig en gepreserveerd is. Anti-abortus, pro wapenbezit, anti-euthanasie,… Rechts en nog rechtser, wie weet waar dat nog kan heengaan met de burgervrijheden… In een recente poll scoort Biden wel 60 procent bij het vrouwelijke publiek, versus slechts 34 procent voor Trump. (Is het een wonder – of is iemand Trumps denigrerende uitspraak ´´Grab them by the pussy´´ soms vergeten?) En ach, hoor hem bezig: meer met zichzelf en over zichzelf bezig dan waar deze verkiezingen horen om te gaan – de Amerikaanse burger en de Amerikaanse maatschappij: