De inflatie in België is in juli gedaald tot -1,68%. Dat blijkt uit een publicatie van het Belgische ministerie van Economische Zaken. Daarmee is er voor de derde maand op rij technisch gezien sprake van deflatie. In juni bedroeg de inflatie nog -1,1%.
De inflatie is daarmee uitgekomen op het laagste peil in meer dan 50 jaar. Een daling van de energieprijzen sinds juli vorig jaar ligt aan de basis. De kerninflatie, zonder de energieprijzen, bedraagt 1,6 procent, waar dat vorige maand nog 2,02 procent was. Energieproducten maken 9,55 procent uit van de productenkorf.
De inflatie is in een jaar tijd teruggevallen van 5,91 procent in juli 2008 tot -1,68 procent in juli 2009. Het is van juni 1955 geleden dat de inflatie nog zo laag zat. Toen bedroeg de inflatie -2,02 procent. Die scherpe daling valt samen met de duik van de energieprijzen. De prijs voor een vat ruwe olie bereikte begin 2008 de historische piek van meer dan 147 dollar, om daarna terug te vallen naar een niveau rond 35 dollar. Ondertussen schommelt de olieprijs rond 65 dollar.
Vooral motorbrandstoffen, huisbrandolie, groenten en fruit, snijbloemen, geneesmiddelen, verpleegdiensten en deegwaren werden deze maand goedkoper. Buitenlandse reizen, hotelkamers en vliegtuigtickets werden duurder.
Bron: De Tijd