Maandagavond kwamen de Europese leiders voor het eerst in 2012 bij elkaar. Wat door pers werd aangekondigd als een top van oplossingen blijkt achteraf voornamelijk betiteld te kunnen worden als een herhaling van zetten. Oude besluiten werden geratificeerd en andere bijzaken werden geregeld. Echte besluiten om economische groei te stimuleren of om de beroepsbevolking aan het werk te krijgen zijn niet genomen.

Als we kijken naar de jeugdwerkloosheid, misschien wel de belangrijkste indicator van de eurozone, is het beeld niet rooskleurig. Europese jongeren tussen de 16 en 24 jaar hebben steeds meer moeite om een baan te vinden, zie ook onderstaande grafiek. Juist in de jaren dat jongeren werkervaring op moeten doen zit steeds meer jeugd thuis, zonder werk. Ruim de helft van de Spaanse jongeren zonder werk is momenteel werkloos.

Woningcorporatie voor miljarden in problemen
Woningcorporatie Vestia bevindt zich in grote liquiditeitsproblemen, aldus het FD. De corporatie die vooral actief is in de regio Zuid-Holland komt volgens bronnen enkele miljarden tekort op haar derivatenpositie vanwege de lage rente. Door deze lage rente moet de corporatie extra geld bij storten, maar heeft dat simpelweg niet. Op dit moment wordt er met het ministerie van Binnenlandse Zaken aan een oplossing gewerkt.

Toezichthouders zijn volgens de krant op dit moment voornamelijk bang voor imagoschade voor de sector, die door de politiek toch al argwanend wordt gevolgd. Uit het nieuwsbericht komt dan ook een schrijnend tekort aan competentie naar voren bij Vestia. De problemen kunnen namelijk verklaard worden door speculatie, een slechte hedge of een slechte cashflowplanning. Mochten zulke corporaties wel goed hun werk doen, dan zouden ze nooit zulke risico’s lopen.

Amerikaanse huizenprijzen blijven dalen
Terwijl analisten al hun hoop hadden gevestigd op herstel in de Verenigde Staten, blijven de huizenprijzen dalen. In november 2011 daalde de Case Shiller Index, die het gemiddelde van Amerikaanse huizen in 20 verschillende gebieden berekend, met nog eens 0,7%. Voor commentatoren was dit een teken dat een duidelijk herstel nog verder weg is dan gedacht. Groei projecties voor het eerste kwartaal in 2012 worden al teruggeschroefd en Amerikaanse consumenten geven ook minder uit dan verwacht.

Dit past in het beeld dat zij hun hevige schulden liever aflossen en dus meer zullen ‘sparen’. De Obama regering probeert Amerikanen te helpen, zodat zij minder snel uit huis worden gezet. Critici vragen zich echter af of dit daadwerkelijk zal helpen. Daarnaast heeft de Federal Reserve al meerdere keren gehint op het aankopen van verpakte hypotheekbundels, al vragen economen zich af of dat met de huidige lage rente kosten daadwerkelijk zal helpen.

Treasuries bereiken nieuw diepterecord
Niet alleen de Amerikaanse huizenprijzen dalen op dit moment. Ook de rentekosten op de Amerikaanse 10-jaars leningen, ook wel US Treasuries genoemd, is bezig met een opmerkelijke daling. Deze keer is het echter goed nieuws voor de Amerikaanse overheid die zijn schuldenlast steeds goedkoper kan herfinancieren. Dinsdag tikte de rente de 1,797% aan, het laagste punt sinds 4 oktober van het afgelopen jaar.

Zwitsers staan onder druk
Onrust in Zwitserland nadat de Zwitserse Frank steeds sterker wordt tegenover de euro. De afgelopen dagen stijgt de waarde van de munt aanzienlijk en komt het steeds dichter in de buurt bij de harde vloer van CHF 1,20 per euro. De centrale bank heeft het al lastig genoeg sinds de centrale bank president is opgestapt en de vraag is dan ook of men genoeg mogelijkheden heeft om boven de kritieke grens van 1,20 te blijven.

2,7% inflatie in de eurozone
Uit cijfers (pdf alert) van Eurostat blijkt dat de inflatie in de eurozone in januari 2012 hoogst waarschijnlijk uit gaat komen op 2,7%. Dit percentage is ruim boven de doelstelling van de ECB van 2,0%. Ten opzichte van een maand geleden blijft het inflatiepercentage hetzelfde. Over een maand publiceert Eurostat de officiële cijfers.

12 reacties

  1. {sarcasm on}
    Ach ja. Ik denk de oplossing voor de jeugdwerkloosheid gevonden te hebben. Namelijk we gaan de pensioenleeftijd verhogen tot 68 jaar.
    {/sarcasm off}
    Zelfs in die landen met een hoge jeugdwerkloosheid wordt ophoging van de pensioenleeftijd als een van de noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen gezien. Dat dit niet werkt moge wel duidelijk zijn, want verhoging van de pensioen leeftijd werkt alleen bij krapte op de arbeidsmarkt.

    —-

    Alle kapitaalgevoelige instellingen en zeker de sociale woningbouw komen onder druk te staan omdat de piramide van 2008 toch een keer omlaag zal moeten komen. Er is druk gspeculeerd in onbetrouwbare producten in de gedachte dat het toch allemaal kan. En nu er zoveel bezuinigd moet gaan worden is de vraag, wie de troep van de woningbouw coöperatie mag gaan opruimen. Veel uitkeringsgerechtigden en mensen met lage inkomens kunnen zich geen hogere huren veroorloven.

  2. @S7P
    Helemaal mee eens.

    En ondertussen liggen veel bouwprojecten op hun gat maar dat vinden ze eigenlijk helemaal niet zo erg want dat houdt de schaarste van woningen ‘lekker’ op peil. En dan heb je zo’n suffe minister die zegt: Als je bijv. in Limburg woont en er is werk voor je in de randstad, nou dan verhuis je toch e-v-e-n-t-j-e-s naar je nieuwe werkgever in de randstad ? Kijk zo simpel is het leven dus in de ogen van dat soort gasten. Tja, als diegene zo’n salaris heeft als hij dan is een vrije sector woning vanaf 800 Euro appeltje eitje.

    Ik heb met mijn verhuurder (vrije sector) gesproken over sommige klanten van die verhuurder met zodanig een salaris dat ze gewoon een AANTAL woningen huren verdeeld over het hele land. Want tja, als ik een tijdje hier ben dan heb ik een huis ter plekke nodig en dan weer daar. Tja, zo’n dik salaris dat je meerdere huizen huurt en ach, dat dan een woning een half jaar onbewoond is, ach… het is zo handig voor de persoon in kwestie.

    Dit terwijl de gewone burger schreeuwt of krom ligt om zijn/haar woning te kunnen verkrijgen/behouden.

    Zo was in het verleden de VUT bedacht om jongeren aan een baan te helpen maar nu moeten we weer langer doorwerken, banen in overvloed hoor !

  3. @S7P
    Met je sarcasme raak je volgens mij de kern.
    Ik heb vanaf 2008 geen enkel fatsoenlijk beleid gezien waarmee vertrouwen opgebouwd zou kunnen worden.
    In jouw voorbeeld lees ik de paniek die er heerst.
    Een stap verder en je zou zelfs kunnen denken dat er bewust en snel afgebroken wordt wat aan vertrouwen was opgebouwd.

    Triest.

  4. Ons nageslacht gaat het zwaar krijgen. Die moeten de rommel opruimen van een uit elkaar vallend systeem, gecreëerd door de hebzucht van de mens, want naast het probleem van een paar speculatieve producten van de Amerikaanse huizenmarkt, de subprime, waardoor de ellende is begonnen zullen we er in de komende jaren achterkomen, dat er veel meer van dit soort gok derivaten is ontwikkeld, waarop banken moeten gaan afschrijven. Het spel is afgelopen, het gaat doodbloeden, met alle gevolgen van dien, waaronder dus forse werkloosheid en hoge inflatie.

  5. @2 Het erge is dat er alleen maar aan nieuwe snelwegen gedacht wordt, terwijl je met een fatsoenlijk huisvestingsbeleid ook eens de files echt kan gaan aanpakken. Ook wordt het wonen voor steeds meer mensen steeds onbetaalbaarder.
    Ik kan je vertellen dat het kraakverbod nu al mislukt is. Als straks een boel mensen ineens geen dak boven hun hoofd kunnen veroorloven dan pakken ze wel een of ander leegstaand kantoor of zo. En gelijk hebben ze.

    @3 Klopt er wordt toch niets opgelost, behalve een paar losse flodders en de zaken weer flink uitstellen. Die oplossing komt er ook niet. Peakoil en andere resource problemen, die we dan ook met meer mensen moeten delen (BRICs). De gaat net zo lang goed totdat dit systeem geheel op eigen kracht in elkaar zakt en dan heb je de poppen echt aan het dansen. Een exit strategie lijkt me inmiddels wel al een aanrader.

    Onze welvaart hier is het resultaat van koloniaal, neokoloniaal en neoliberaal roven. En nu hebben we onze meester gevonden in de vorm van China en de andere BRICs, die uiteindelijk ook de welvaart naar hun arbeiders laat komen.

  6. @R / S7P : over sarcasme gesproken ; toen Christine Lagarde nog geen IMF-baas was, was ze hier minister van één of ander departement. Dus een jaar of zo geleden waren de Fransen de brandstofprijzen strontzat en waren er demonstraties etc
    Het commentaar van Christientje was : “dan pakt u maar de fiets”. Logisch dat dat helemaal verkeerd viel ; het was nèt zo’n onwerkelijke opmerking als “verhuis maar naar de andere kant van NL als er daar wel een baan voor je is”

    Achterlijke trut dat ze is/was.

    Met toen al 2 privé-chauffeurs +2 dienstauto’s betaald door de werkende Fransman …

  7. @ktm
    Ja… dat bedoel ik nou. Je wordt overal afhankelijk van gemaakt ! Internet, telefonie, reizen voor je baan, wonen. Wordt er niet aan je verdiend door de commercie dan betaal je wel belasting voor de dingen die je moet doen voor je werk. Trouwens, stel dat het mogelijk zou zijn, zouden we eens massaal moeten gaan doen, langdurig. Op de fiets naar je werk. Ik denk dat ze daar helemaal niet zo blij mee zouden zijn. Maar ja, dat weten ze zelf natuurlijk ook wel dat het helemaal niet kan. Je bent immers afhankelijk van van alles. Cynisch, maar waar.

  8. @R : vergeet even niet dat de woon-werk-afstanden hier 2 tot 3 keer zo groot zijn …

    Is dus hetzelfde als tegen een Nederlander te zeggen : “Pak jij maar lekker je [u]step[/u] om naar je werk te gaan” …
    ongeveer dan …

  9. Quote vergeten:, niet getreurd:

    The whole of the global economy is based on supplying the cravings of two per cent of the world’s population. [b]Bill Bryson[/b]

  10. @Dré : Persoonlijk verwachtte ik een kleiner percentage, maar dat hangt er natuurlijk ook van af wààr je ‘de lat’ legt.

    In jouw geval zit de helft van NL er bij.
    Voorlopig dan, want de ‘Machthebbers’ zijn bezig een sprint naar de 0,1% te trekken-gnn-gnnn …

  11. http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/1/31_Leeb_-_Silver_to_Break_$100_This_Year_%26_Gold_Bull_on_the_Move.html

    Kwootje :
    **************************
    ” The driving force [i](achter goud en zilver / Ktm)[/i] right now has been and will continue to be commodities. Anyone looking at this is going to say, my gosh, gasoline prices are up, food prices are up. I can’t stock up on food or gasoline and sooner or later it is going to dawn on people they need to buy gold and silver. When you see that happen you will see a whole new source of massive demand.”
    *************************
    or this one :

    http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/2/1_Greyerz_-_Alf_Field_Calls_for_$158_Silver_%26_Swiss_Look_to_Gold.html

    en ZEKER dit dokkie van 5 minuutjes, want ‘oude’ tijden gaan herleven, zult u zien :

    http://dont-tread-on.me/?p=13125

    Nog een kleine opmerking mijnerzijds nav die doc : de prijs van 30 zilverlingen (15 Oz nu) die judas (fuck/rip him) kreeg van de toenmalige Hoge Priester Raad (‘Sanhedrin’) voor het verraad van Christus vindt haar oorsprong in het Boek Leviticus (Oude Testament) , waarin de prijs voor het [u]on[/u]opzettelijk doden van een (mensen-)slaaf van een andere ‘heer’, jawel, 30 zilverlingen bedroeg.

    Dus als uw rund op hol sloeg en in een tentenkamp op 2Km een slaaf van een ander platstampte, werd u geacht dit bedrag giraal .. hè.. nee, fysiek te overhandigen aan de betreffende eigenaar van die slaaf.

    Die prijs is zo/kon zo worden vastgesteld voor 1000+ jaar omdat, geheel in tegenstelling tot onze periode na de Middeleeuwen (kroning Karel V / Habsburgse Rijk / anno 1500) toendertijd rente opleggen destijds verboden was (too bad for the money changers) zodat prijzen van ‘dingen’ eeuwenlang stabiel/onveranderd bleven.

    Inflatie moest dan ook nog uitgevonden worden hè ?
    Laat staan de site ‘Biflatie’ hahaahaaa !!

    Nee, maar even serieus, Christus is dus verkocht voor de (wereldse) prijs die gelijk stond aan de prijs van een dode slaaf van een ander.

    HOE symbolisch …

    Want ’toeval’ is hier namelijk niet van toepassing hè ?

    Maar dat is weer een ander (kennis-)domein natuurlijk …

    … waarvoor u [u]normaal gesproken[/u] niet op Biflatie moet zijn … logisch …

    anders krijgen we hier allerlei Bijbel-clubjes, en dat willen we niet hè ?

  12. @ktm
    Ja, dat wilde ik nog aanhalen, de afstanden in FR maar uiteraard Christientje is een muts wat dat betreft.

    Maar,
    Vergeet even niet dat NL de grootste hypotheekschuld heeft ter wereld. Dat je 6, 7, 8 jaar moet wachten op een sociale huurwoning in de randstad maar dan mag je niet teveel verdienen. Verdien je teveel en dat is zo rond de 3000 bruto, dan gaat er grofweg 1000 Euro naar de inkomstenbelasting en zo’n 1000 Euro naar je huurwoning. Van de overgebleven 1000 Euro betaal grofweg 400 Euro aan Gas/Water/Licht/Zorgpremie en aanvullende pensioen/rioolbelasting/gemeentebelasting. Hou je dus als middenklasser 20 Euro per dag over om te eten/drinken een auto te bemachtigen (?) en te behouden en te onderhouden en rijdende te houden (voor je werk (!)). Telefonisch bereikbaar te zijn een beetje te kunnen internetten.

    Ja, ik heb het over, hoe het iemand kan vergaan in de maatschappij die het goed heeft en zie ’s hoe snel die 3000 Euro bruto ‘verbrand’ worden.

    Nou ja, NL werkt scheefwonen natuurlijk zelf in de hand.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: