Het Griekse producentenvertrouwen is afgelopen week tot historische laagtes daalde en tevens is bekend geworden dat het land steeds meer deposito’s kwijt raakt. Nadat december zorgde voor een kleine opleving, heeft verdere spanning tussen het land en de “Troika” ervoor gezorgd dat er in januari opnieuw €5,3 miljard is weggesluisd bij lokale banken. Dit is de op de twee na grootste outflow die het land heeft meegemaakt sinds het uitbreken van de crisis. Het gebruik van de Emergency Liquidity Assistance (ELA) door banken zal hierdoor waarschijnlijk zijn toegenomen. Eind januari 2012 was er nog maar voor €169 miljard aan deposito’s gestald bij Griekse banken, een daling van 18% ten opzichte van een jaar geleden toen er nog 206 miljard euro werd ondergebracht bij de banken door de Griekse bevolking.
20.000 futurecontracten zilver gedumpt
Na de flash crash van woensdag zijn goud en zilver de klap nog niet te boven gekomen. Vrijdagavond noteerde de goudprijs rond de $1.710,- per troy ounce en de zilverprijs koerst op moment van schrijven rond de $34,70 per troy ounce. Over de marktreactie van woensdag 29 februari worden steeds meer vraagtekens gezet. Zo blijkt dat er deze desbetreffende middag voor ruim 20.000 aan futurecontracten zilver werd gedumpt op de markt. Deze contracten hebben een onderliggende waarde van 225 miljoen ounces zilver, goed voor 20% van de jaarlijkse productie.
Inkoopmanagersindex EU stijgt licht
Ondanks dat het in Griekenland steeds slechter gaat, is de verwachting van inkoopmanagers in de rest van Europa wel licht positiever geworden. Landen in het noorden van Europa zoals Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn licht positiever en hierdoor komt het indexcijfer boven het omslagpunt van 50 uit. Andere kant landen, zoals Ierland, Spanje en Italië zijn nog enigszins negatief over de toekomst. Wel verbeterde de onderliggende trend van deze landen zoals te zien is in de grafiek. Het totaal van de gehele EU blijft op 49.0 en is dus licht negatief.
Europese Werkloosheid stijgt verder: 10,7%
De inkoopmanagers in de eurozone mogen dan wel positiever zijn geworden over de economie, meer mensen nemen ze niet aan. Uit de laatste cijfers blijkt dat de werkloosheid in de Eurozone is gestegen naar 10,7%. In december 2011 kwam het werkloosheidspercentage nog uit op 10,4%. De werkloosheid in de eurozone heeft het hoogste punt bereikt sinds 1997. De werkloosheid in Italië steeg van 8,9% naar 9,2%, terwijl de jeugdwerkloosheid de 31,1% bereikte. Hiermee zit het land ruim boven het Europese gemiddelde, dat op 22,4% ligt, maar ligt het nog beduidend onder de schrikwekkende percentages van Spanje en Griekenland. Terwijl in Duitsland slecht 8% van de jeugd werkloos is, zitten maar liefst 49,9% van de Spaanse jongeren en 48,1% van de Griekse jongeren thuis zonder werk.
Inflatie eurozone naar 2,7%
De consumentenprijzen in de Eurozone zijn in Februari gemiddeld 2,7% gestegen ten opzichte van een jaar geleden, aldus Eurostat. Dit is licht hoger dan de verwachte 2,6% van vorige maand. Analisten wijzen erop dat hiermee de inflatie dichter bij de 3% ligt dan het ECB mandaat van 2%. Stijgende olieprijzen en andere grondstoffengerelateerde prijsstijgingen zijn voornamelijk debet aan de lichte stijging van de inflatie. De hoogte van inflatie is op dit moment vooral van belang voor de ECB die hiermee de belangrijkste rente waarschijnlijk niet nog verder zal verlagen. Slechts bij afnemende inflatie zullen beleidsmakers overwegen om de rente verder te verlagen.
Rente PIIGS daalt spectaculair
Of er een direct verband is te trekken, of dat het simpel een voortzetting is van de trend blijft onduidelijk. Wel is voor het eerst sinds lange tijd zowel de Italiaanse als de Spaanse 10jaars rente onder de 5% gedoken. De rente van beide landen staat nu op 4,91%. Daarnaast is de rente van de Italiaanse 2jaars obligaties voor het eerst sinds oktober 2010 onder de 2% gedoken. Het blijft de vraag voor hoelang beide landen de zegen hebben van de financiele markten, maar voorlopig gaat het de goede kant op.
Quote of the day: “The four most dangerous words in investing are: “This time is Different.“ -Sir John Templeton-
Misschien moeten de Grieken dit “handboek voor een euro-exit” eens lezen:
http://www.beurs.com/2012/03/02/handboek-voor-een-euro-exit/9158
De slimme Grieken hebben al in 2010 eieren voor hun geld gekozen. Zwitserse eieren, of eieren van Franse of duitse banken. Of ze hebben het geld gewoon lekker in een ouwe sok. Hoe kan het vertrouwen in Griekse banken ook nog verbeteren? De EU probeert het door middel van honderden miljarden bailouts, maar dit is slechts een tijdelijke oplossing, dat weet de gemiddelde Griek ook wel en krijgen nu nog wat meer tijd om hun spaarcentjes in veiligheid te brengen.
Zelfs Grieken met relatief weinig spaargeld hebben en deel in goud omgezet ,vaak in munten.