Het defensiebudget in China zal naar verwachting verdubbelen in de komende drie jaar. De Chinezen gaat fors investeren in gevechtsvliegtuigen en andere militaire benodigdheden. Binnenkort zal het Chinese defensie budget voor 2012 worden gepubliceerd en Amerika plus de omringende landen van China zullen deze cijfers goed in de gaten houden. Momenteel is het Chinese budget voor defensie nog een kleine 120 miljard dollar, maar dit bedrag zal toenemen tot ruim 238 miljard dollar in 2015. Dat is een gemiddelde stijging van bijna 19% per jaar. Ook Taiwan, Vietnam en Indonesië gaan komende jaren hun uitgaven aan defensie fors verhogen, zoals hieronder is te zien in de grafiek van de Financial Times.

Bezuinigingen Griekenland aangenomen
Zondagnacht werden de nieuwe bezuinigingsmaatregelen door Griekse parlementariërs aangenomen. Deze bezuinigingen zijn nodig voor het ontvangen van het nieuwe noodfonds ter waarde van 130 miljard euro. Achteraf bleek bijna niemand blij te zijn met deze maatregelen. In heel Athene braken zondagavond rellen uit. Maar liefst 45 gebouwen werden in brand gestoken en het  ziet er niet naar uit dat de protesten zullen afnemen. Ook de reactie van beleidsmakers in Europa was niet onverdeeld positief.

De FT rapporteert namelijk dat verschillende eurozone ministers weigeren het noodfonds woensdag aan te nemen zolang er nog niet aan al hun wensen wordt voldaan. Zo dient er nog altijd een oplossing te komen voor de 325 miljoen euro die de Grieken niet op hun pensioenen willen korten en is het de vraag wat er gebeurd na de nieuwe verkiezingen in april. Vanuit Brussel wordt namelijk verwacht dat Antonis Samaras, leider van de centrum rechtse Nieuw Democratische partij, over de voorwaarden van het pakket wil heronderhandelen mocht hij worden gekozen als nieuwe premier.

‘Everything is just fine’
De beurzen reageerden zoals verwacht dan ook positief op het nieuws vanuit Griekenland. Beleggers lijkt het niet te deren dat de Griekse democratie afbrokkelt nu het parlement maar liefst 43 parlementsleden minder heeft. Het lijkt hiermee dan ook het patroon te volgen wat David Einhorn hier al schetste. De AEX-index noteert dinsdagochtend op 322 punten en de euro is op moment van schrijvewn $1,316 waard. Het aandeel Apple tikte maandag in Amerika zelfs even de magische grens van 500 dollar aan. Het bedrijf laat ook na de dood van geestelijk vader Steve Jobs goede resultaten zien. Het aandeel Apple zit dan ook in de portefeuille van maar liefst 203 hedgefunds.

Frankrijk laat short-selling weer toe
Meer beursnieuws vanuit Europa. Frankrijk heeft maandag namelijk het verbod op short-selling weer opgeheven. Door het verbod was het niet mogelijk om in het land te speculeren op een daling van een aandeel of obligatie. Dit werd echter voornamelijk gebruikt als afdekking tegen risico’s. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat het verbod nooit heeft gewerkt. Het toestaan van ‘naked’ short-selling wil Frankrijk echter nog niet. Er moet namelijk wel een meldingsplicht komen voor beleggers die deze short posities in nemen. Ook in België, Spanje en Italië is er vanaf augustus een verbod op short-selling. In Nederland werd short selling alleen verboden bij het begin van de financiële crisis in 2008.

Omzet stijgt door hogere prijzen
Eerder lieten we u al weten dat de export in Nederland flink is toegenomen. De toename van de waarde van de export komt echter voornamelijk door de prijsstijging van grondstoffen, voornamelijk door de hogere olieprijs. Uit nieuwe statistieken van het CBS blijkt dat de detailhandel in Nederland heeft in december 2011 zo’n 1% meer omzet heeft behaald in vergelijking met een jaar eerder. Als we kijken naar heel 2011 laat de statistiekenboer het volgende weten: ‘In alle kwartalen van 2011 was er sprake van hogere prijzen en een kleiner volume‘. Omzetstijging door inflatie dus, omdat de prijzen gemiddeld 2,5% zijn gestegen.

Banken worden gesubsidiëerd door ECB
Door de Long Term Refinancing Operation, ofwel LTRO, ontvangen banken cash in overvloed. Bloomberg heeft nu echter duidelijk berekend dat het uitlenen van 489 miljard euro en een nieuwe ronde van naar schatting 680 miljard euro, een enorm voordeel is voor banken. Volgens Bloomberg kan dit ‘cadeatje’ oplopen tot maar liefst 120 miljard euro. Dit is gelijk aan 24 jaar bonussen voor elke grote bank in de Londense City.

Finland weet van geen wijken
We weten allemaal nog de heisa die in Nederland ontstond na de deal tussen de Finnen en Grieken over onderpand die het land had bedongen. Hierdoor zouden zij een preferente schuldeiser zijn boven de andere landen en dus een grotere zekerheid hebben over het uitgeleende geld. Het lijkt inmiddels echter weer opnieuw tijd voor een politiek spel volgens de Griekse krant Ekatherimini. De krant quote namelijk Jutta Urpilainen, de Finse minister van Financien: “Finland zal mogelijk een deal sluiten in de komende dagen met de Grieken om onderpand te krijgen in ruil voor zijn steun aan het tweede Griekse noodpakket”. Wij vragen ons af, is er ook al een Nederlandse delegatie richting Griekenland gegaan?

Ruben van der Gun & Koen Dil

2 reacties

  1. nederland doet heel veel moeite om belastinggeld te innen. Als je alleen al kijkt naar de moeite die ze doen om verkeersboetes te innen helaas geven ze het geld zomaar weg aan andere landen zonder daarvoor iets in ruil te vragen.
    Het is en blijft jammer dat de nederlandse burger niet meer weet hoe ze moeten staken. Echter de nederlandse burger kan:
    1. nog altijd bijzonder goed de afstandsbediening hanteren.
    2. nog altijd bijzonder goed kankeren op die moffen.
    3. de schuld nog altijd heel goed bij zich zelf te leggen. Het is ook onze schuld dat we al die hypotheekleningen afsloten…
    4. een goede sportwedstrijd of een samenvatting nog altijd bijzonder goed waarderen, zeker op de zondagavond om 19.00.
    5. het fileleed nog altijd emotioneel goed verwerken.
    6. gemakkelijk f 3,91 betalen voor een litertje euro 95 en f 5,50 voor een glaasje bier.
    7. kan zich nog altijd in slaap laten wiegen door pauw en witteman.
    8. kan nog altijd de minister van financien geloven.
    9. kan toch steeds kwaad worden om het kwartje van kok
    10. kan de toenemende bureaucratie waarden en kan het nog logisch vind ook.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: