Dat is nog eens een vraag waar iedere cryptobezitter een arm of een been voor over heeft om het antwoord op te weten. Bij wijze van spreken, de fanatieksten onder ons dan nog. Ons schrijf ik, want ik ben één van die bezitters van digitale munten en tokens. Als gemeenschap groeien we als de spreekwoordelijke kool. Het aantal accounts waarop digitale waarden staan is verviervoudigd tussen 2016 en 2020, tot wel 191 miljoen! Waarvan iets meer dan de helft actieve accounts zijn. In percentage betekent dit dat reeds 1.3 procent van de totale wereldbevolking actief in cryptocurrencies handelt. (101 miljoen van de 7,7 miljard). Dat weten we heel precies vanuit de derde Global Cryptoasset Benchmaking Study vanwege de Universiteit van Cambridge. Inderdaad, zelfs de allerslimste geesten houden zich hiermee onledig. Wanneer we digitale munten als waardevol geld zien (in tegenstelling tot fiatgeld)… Wanneer we digitale munten als store of value zien (zoals goud)… Een indrukwekkend bereik op elf jaar. En wat een enorme groeimarkt ook, vooraleer elke wereldburger ze bezit, hodlt, ermee betaalt of erin spaart. Erin handelt of speculeert. Maar u wilde graag weten hoe het nu zit met de grootste en oudste digitale munt, BTC? U vraagt, wij draaien. Leest u vooral verder…
Miner Position Index
Geen financieel advies, dat spreekt, mogen we niet geven en dan doen we dan ook niet. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn en haar acties. Bitcoin et al. worden net als alle financiële producten bestudeerd dat het niet mooi meer is. Echt uitenteuren. Iedereen is altijd op zoek naar aanwijzingen, trends, helderheid, inzicht, raad. Liefst dan nog de deugdelijkste soort. Studiebureau´s werden opgericht die als met een microscoop de gedragingen van digitale munten ontleden. Vooral dan van bitcoin als grootste, en omdat deze richtinggevend is voor de meeste altcoins. Net komen we zo weer iets tegen, en het lijkt best heel interessant. Het is de Miner Position Index en wat die ons kan vertellen. Welke richting bitcoin uitgaat, in welke fase de munt zit op een gegeven moment. Ene Lark Davis zette het op 27 september 2020 op Twitter en het is informatie van precies zo´n studiebureau. CryptoQuant, dat data levert over blockchains, mijners en digitale munten.
#bitcoin has historically seen big price rallies when then Miner Position Index crosses over 0. It has just done that. 🔥 pic.twitter.com/pWwj3PRoBc
— Lark Davis (@TheCryptoLark) September 27, 2020
´t Is weer zo ver
Zijn de mijners van bitcoin aan het kopen, verkopen of hodlen – vasthouden? Zij vormen een heel belangrijke partij in de bewegingen die BTC maakt. Vanzelfsprekend moeten de meesten het grootste deel van de ontvangen BTC als beloning weer verkopen. Om voor gemaakte kosten te betalen zoals electriciteit en steeds nieuwere, zwaardere apparatuur. Maar soms zijn hun verwachtingen van een stijgende koers zo groot, dat ze weinig of niets verkopen. Omdat uitstel lucratief kan zijn. Deze acties vanwege mijners kunnen gevat worden in een cijfer tussen 0 en 2. We laten de CEO van CryptoQuant aan het woord om verder uit te leggen. ´Mason Jang, the CSO of CryptoQuant, told Cointelegraph: “MPI (Miner Position Index) highlights periods where the value of Bitcoin’s outflow by miners on a daily basis has historically been extremely high or low. MPI values above 2 indicate that most of the miners are selling Bitcoin. Also, If MPI is lower than 0, it means there is less selling pressure by miners. Therefore, it could be a good signal to buy BTC.”´ Dat was 1 mei 2020 en de halving vond later in die maand plaats. Toen stond bitcoin aan $8935. Vandaag, vijf maanden later, is dat $10.720. Achteraf gezien had Mason Jang helemaal gelijk – het was zeker een geschikt tijdstip om te kopen. Toen stond de MPI op 0, en vandaag op 28 september eveneens. Of net iets hoger, wat zou toelaten te vermoeden dat het weer een uitgelezen moment is om bitcoin te kopen.