Guido Mantega, Braziliaans minister van Financiën, waarschuwde eind 2010 voor een valuta-oorlog: Er is een internationale valuta-oorlog aan de gang, waarbij regeringen wereldwijd trachten hun munt af te waarderen in de hoop daarmee hun competitiviteit op te voeren.’ In 2011 gaat hij nog een stapje verder, de wereld zou namelijk volgens deze Braziliaanse minister hard op weg zijn om in een complete handelsoorlog terecht te komen. De Brazilianen zien hun valuta, de real, al geruime tijd flink stijgen ten opzichte van de dollar en de euro. Volgens Mantega zal de valuta-oorlog uitmonden in een trade war, voornamelijk doordat Amerika en China hun munt zo goedkoop mogelijk proberen te houden, om zo de export te stimuleren. Brazilië zal volgens Mantega stappen ondernemen om de verdere stijging van de Braziliaanse munt tegen te gaan.

De real is sinds het begin van 2009 met bijna 40% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Momenteel is een  Amerikaanse dollar R$1,64 waard. Door de schuldenproblemen in Europa stijgt de real ook fors ten opzichte van de euro. Mantega is van mening dat de dollar door QE en QE2 kunstmatig laag wordt gehouden en de minister van Financiën is bang dat door een nieuwe ronde Quantitative Easing de Braziliaanse munt nog verder onder druk komt te staan.
In de eerste 11 maanden van 2010 werd er voor 62 miljard dollar aan Braziliaans schuldpapier gekocht door buitenlandse investeerders, een toename van zo’n 35% op jaarbasis. De handelsbalans van Brazilië is ten opzichte van de VS omgeslagen van een overschot van $15 mrd in een tekort van $6 mrd.

Een hoge rente, een forse economische groei (met de landbouwsector en olie-industrie als steunpilaren) en de toenemende middenklasse maakt het Zuid-Amerikaanse land steeds aantrekkelijker voor investeerders. En dat is terug te zien in de koers van de Braziliaanse reais. Dit remt remt de export vanuit Brazilië aanzienlijk en daar wil de nieuwe regering, onder leiding van Dilma Roussef, iets aan gaan doen.

De grootste investeerder in Brazilië zijn vooralsnog de Verenigde Staten. Sinds enkele jaren staat Nederland op de tweede positie van buitenlandse investeerders in het grootste land van Zuid-Amerika. Sinds 1995 hebben Nederlandse bedrijven meer dan 53 miljard dollar in Brazilië geïnvesteerd (bron: Nrc Next). Brazilië wil de valutamanipulatie ter sprake brengen bij de WTO, de Wereldhandelsorganisatie, en bij de G20. Ook het IMF heeft al gewaarschuwd voor koersmanipulatie als een ‘economisch wapen’. De kwestie is in november al ter sprake gekomen op de G20, de top van de 20 rijkste landen ter wereld.

K. Dil

Lees ook: Brazil government is using ervery policy possible to avoid bubble.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: