De voedselprijzen in de wereld zijn in de laatste maand van 2010 naar een nieuw record gestegen. Ten opzichte van december 2009 stegen de voedselprijzen met 25%. De stijging van de voedselprijzen wordt voornamelijk veroorzaakt door de snelle prijsstijging van suiker, tarwe en olie. De prijzen van voedsel zijn sinds de voedselcrisis in 2008 niet meer zo hoog geweest. De Verenigde Naties zijn bezorgd over deze ontwikkeling. In 2008 ontstonden er zware rellen in ondere andere Haiti en Egypte door de stijgende voedselinflatie. Indien de voedselproductie niet snel wordt opgeschroefd worden het moeilijk jaren en zal de prijs van commodities en voedsel in 2011 blijven stijgen, aldus de VN.
De voedselindex van de FAO (Food and Agriculture Organization), steeg in december voor de zesde maand op rij. De index, waarin de prijs van 55 verschillende grondstoffen en soorten voedsel wordt bijgehouden, steeg naar 214,7 punten. Dat is een stijging van bijna 5% ten opzichte van de voorgaande maand. De index van de voedselprijzen komt voor het eerst uit boven het oude record van 213,5 punten dat in juni 2008 werd bereikt.
De prijs van ons dagelijkse voedsel stijgt enorm. Vrijwel alle soorten voedsel werden duurder in 2010. We zijn steeds meer geld kwijt aan ons eten en drinken. Zo steeg de koers van broodtarwe in Europa met 91% in 2010 en dat is te merken aan de prijs van een half bruin bij de bakker. De Europese melkprijs steeg vorig jaar 21%, de boterprijzen in Europa stegen in 2010 met 16% op jaarbasis en ook een kilo Edammer kaas was zo’n 16% duurder in vergelijking met het voorgaande jaar. Door de toenemende vraag vanuit China steeg ook de prijs van Europese maïs. Maïs werd in 2010 bijna 70% duurder. Dat u meer gaat betalen voor uw bakkie koffie, schreef ik al eerder, maar de suiker die u daar wellicht in doet is ook duurder geworden door vertraagde oogsten in Brazilië. Ook is ditzelfde Zuid-Amerikaanse land de boosdoener voor de hogere prijs van uw verse jus d’ orange. De prijs van sinaasappels steeg afgelopen jaar zo’n 25%. De bovenstaande percentages van de soorten voedsel zijn slechts de stijging op jaarbasis, dus de prijsstijging tenopzichte van het voorgaande jaar. Wanneer we de prijzen van nu gaan vergelijken met die van tien jaar geleden krijgen we een nog beter beeld van de enorme snelheid van de voedselinflatie in het afgelopen jaar.
De FAO houdt prijsindexen bij van verschillende soorten grondstoffen. Hieronder een overzicht. De vleesprijsindex is in de afgelopen tien jaar met 51,1% gestegen. De index van de melkproducten steeg in vergelijking met een decennia geleden 94,4%. De granenindex steeg met 176,7% en de prijsindex van suiker steeg met 223,6%. Absolute ‘uitblinker’ is de index van olie & vetten. Olieproducten werden in de afgelopen tien jaar wereldwijd 286,8% duurder.
In landen als India (waar ze een chronische voedselinflatie kennen) probeert de overheid er alles aan te doen om de prijzen van voedsel te laten dalen. Het heeft echter weinig effect. In december steeg de prijs van voedsel tot boven de 14%. De inflatiecijfers in de westerse economieën zijn door biflatie (de schuldgerelateerde producten dalen nog in prijs) nog te overzien, al stijgt de inflatie in verschillende Europese landen al weer flink. De inflatie in de Eurozone is voor het eerst sinds de kredietcrisis boven de 2% uitgekomen. Uit cijfers die Eurostat deze week publiceerde bleek dat het inflatiepercentage in de Eurozone is gestegen tot 2,2% in december, hoger dan het streefdoel van 2% die de Europese Centrale Bank hanteert. De inflatie in Europa steeg met 30 basispunten ten opzichte van november.
Er komen steeds meer mensen bij op deze aarde. Naar verwachting zal in 2011 de wereldpopulatie de 7 miljard bereiken. De vraag naar voedsel zal dus blijven stijgen en de prijs van het voedsel zal voornamelijk worden beïnvloed door de productie en de oogsten. Landen zoals China en India expanderen in fors tempo en de groeiende vraag zal de komende jaren voornamelijk daar vandaan komen. Ook de stijgende olieprijs zal er mede voor zorgen dat voedsel niet zomaar goedkoper zal worden. De enige optie die ik zie die een significante daling van de voedselprijzen kan veroorzaken is een (nieuwe) crisis. De olieprijzen en grondstofprijzen daalden snel nadat het in 2008 fout ging met Lehman Brothers. Hoewel natuurlijk niemand zat te wachten op een recessie kreeg de voedselinflatie wel weer wat lucht.
Momenteel staan de voedselprijzen dus op een recordhoogte en het is slechts een kwestie van tijd voordat de olieprijs de $100,- zal aantikken. Geen goed vooruitzicht voor ons allen die voedsel consumeren, maar helemaal funest voor de allerarmsten op aarde. De wereldwijde voedselproductie moet overigens volgens de FAO in 2050 met 70% zijn toegenomen om de gehele wereldbevolking te voorzien van eten. Volgens een schatting van de FAO zijn er over 40 jaar ongeveer 9,1 miljard monden te voeden.
Koen Dil
Kunnen deze stijgende voedselprijzen in ons land ook leiden tot grote problemen t.g.v. honger? Zulke stijgende voedselprijzen lijkt mij wel link in combinatie met dalingen van het besteedbaar inkomen t.g.v. bezuinigingen/lastenverzwaringen.
Al het geld dat uit de printer in amerika is komen rollen stromen zo richting de grondstoffen, dan is het natuurlijk niet gek dat de prijzen stijgen. Naast een toenemende vraag dus ook PURE speculatie die bijdraagt aan deze prijsstijging!!!
Waarom worden de grondstoffenspeculanten niet keihard aangepakt door de IMF en de overheden? Zij berokkenen alleen maar schade aan de economie en samenleving.En wat vindt de VVD van speculeren met grondstoffen?
Er zou ook inderdaad wereldwijd actie op moeten worden ondernomen, maar het natuurlijk ook zo dat iedereen vrij is om te kopen wat hij of zij will Toch zou een regulering hiervoor op zijn plaats zijn. Maar dan moet dit ook wereldwijd worden uitgevoerd!! Als mensen geen eten mee kunnen kopen komen ze in actie [url]http://www.ibtimes.com/articles/97932/20110105/world-food-prices-surpass-2008-record-prepare-for-the-riots.htm[/url]
Remember the golden rule: whoever has the gold makes the rules… Totdat de massa opstaat en met de Franse slag tekeer gaat.
[quote name=”M”]Waarom worden de grondstoffenspeculanten niet keihard aangepakt door de IMF en de overheden? Zij berokkenen alleen maar schade aan de economie en samenleving.En wat vindt de VVD van speculeren met grondstoffen?[/quote] Wat een onzinnig geklets van de bovenste plank. Speculanten krijgen altijd de schuld. Uit allerlei recent onderzoek, o.a. een rapport van de EU, blijkt dat speculanten juist voor liquiditeit op de markten zorgen, dus dat de markten niet op slot gaan. Zij zijn immers de enige die durven te handelen in zo’n omgeving. Er is maar 1 veroorzaker van deze stijgingen en dat is de overheid. Eerst daar klagen, voordat je verder zeurt.
M3, leg mij maar eens uit waarom de overheid de veroorzaker van de voedselprijsstijgingen zou zijn. Der speculanten waren wel degelijk de schuld van de voedselcrisis en de olieprijspiek in 2008! Zij verergeren de situatie alleen maar!
Tjonge, als ik dat nog moet uitleggen. Laten we beginnen in 1971…als je niet weet wat ik daarmee bedoel, heb je nog een hoop studie te verrichten.
@ M3: Geef dan een beetje uitleg: http://en.wikipedia.org/wiki/Commodity_money
Nixon toch neem ik aan?
Absoluut Nixon @John!
http://bit.ly/MoneySupply. Dat geld moet ergens naar toe. Inflatie komt niet door prijsstijgingen (of speculatie), maar precies omgekeerd, prijsstijgingen komen door inflatie, monetaire inflatie wel te verstaan en in casu Biflatie!
Op http://www.mugweb.nl/index.php?pageID=102&showItem=2064 lees ik het volgende:
[quote]Hogere voedselprijzen door voedseltekort
De Volkskrant meldt, dat er een voedseltekort dreigt in de wereld, en daarmee ook in Nederland. ‘Bepaalde producten zullen dan niet meer in de schappen van de supermarkten liggen’, zegt de Nederlandse vertegenwoordigster van de FAO in Rome. De FAO is de voedsel – en landbouworganisatie van de Verenigde Naties.
Door de schaarste zullen de voedselprijzen stijgen, waardoor de honger in de wereld erger zal worden. Vooral in de Derde Wereld. Volgens de FAO lijden nu nog een miljard mensen honger. Dat zullen er waarschijnlijk meer worden.
Oorzaken zijn de toename van de wereldbevolking met 80 miljoen monden per jaar en de gevolgen van klimaatveranderingen als langdurige droogte en regenval. Ook de groeiende vraag naar voedingsproducten voor energie-opwekking en verstoring van de markt door speculanten voor geldgewin, spelen een gewichtige rol hierin.
Een idee zou zijn meer voedsel in eigen land en in Europa zelf te verbouwen, vindt de FAO. Dit is goed voor mens en milieu. De laatste decennia was importeren van voedsel goedkoper. ‘Éigen’ landbouwbedrijven worden in deze nieuwe wereldsituatie weer aantrekkelijker, want rendabeler.
De voorziening van voedsel in de wereld, wordt tevens ernstig bedreigd door een enorme verhoging van de bijensterfte in de laatste jaren. De bijen brengen stuifmeel over, waardoor planten kunnen groeien. Normaal sterven in de winter 7 – 8% van de bijen in Nederland, nu 20 tot 50%. Dit is ook zo in andere landen van Europa en in vele delen van de wereld. In het Midden Oosten zelfs tussen de 10 en 85%.
Een oplossing is minder pesticiden op de planten en bomen te spuiten en een groter en gevarieerder stuifmeelaanbod, door drachtplanten in te zaaien. Dit zijn plantensoorten die veel nectar en goed stuifmeel leveren. De bijen worden zo vitaler. Ook moet men ziekteverwekkers als de Varroa-mijt meer bestrijden dan tot nu toe. Er zijn verder meer jongere imkers nodig, Het vak van imker dreigt uit te sterven. Hierdoor is er een tekort aan bijenhouders.
Ook de EU en de Nederlandse regering doen onderzoek. Zij zijn van plan maatregelen te nemen tegen de bijensterfte.[/quote]
Zo te lezen, spelen de speculanten die met voedsel lopen te speculeren, wel degelijk een grote rol. Hup, weg met die lui!
Je begrijpt het nog steeds niet. Oorzaak en gevolg wordt omgedraaid. Eerst de geldpers (inflatie), dan de speculatie en niet andersom. Speculatie drijft geen prijzen omhoog, maar zorgt ervoor dat de handel doorgaat.
Als de beurs keihard daalt, komt het door speculatie. Als voedselprijzen exploderen, komt het door speculatie. Als de olieprijs hard stijgt, zijn het de speculanten. Als voedselprijzen keihard dalen, de beurs heel hard stijgt en de olieprijs in 4 maanden tijd van 147 dollar naar 33 dollar daalt, speelt speculatie ineens geen rol meer en hoor je niemand. Heel vreemd.
Probeer eens zelf na te denken ipv klakkeloos te kopiëren wat journalisten en zo’n organisatie je vertellen.
Beste M3, wat voor gevolgen voor de economie zal het hebben als speculaties op grondstoffen en voeding verboden worden?
Beste M, in mijn beleving helemaal NIETS. We krijgen over een paar jaar serieuze DEflatie en dan storten alle prijzen in, inclusief die van grondstoffen en voeding. Zou dat door speculanten komen dan?
Laten we op de kortere termijn daarom eens kritisch kijken naar de ECB, die sinds de invoering van de euro al 9 jaar lang elk jaar de geldvoorraad euro’s met 10% laat toenemen (bijdrukken dus: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:M3_Eurozone.png). Je gulden van toen is je euro van nu of nog minder. Is jouw inkomen ook met ruim 100% gestegen? Een gulden uit 1982 is nu omgerekend € 0,08 waard. De dollar is sinds de oprichting van de Fed in 1913 met 99% in koopkracht gedaald. Het is niet voor niets dat mensen goud en zilver kopen: dat kun je nl. niet bijdrukken. Een gouden tientje uit 1933 kost nu € 216: http://ow.ly/3zqmm. Is goud zo duur of ons geld zo in waarde gekelderd? Voor mij is het wel duidelijk!
Wees voorzichtig: Geen enkel fiatgeldstelsel heeft het ooit overleefd.
@M3: Deflatie? Heb je dit artikel goed gelezen? CVhina en India zijn de grote oorzakers van de prijsstijgingen van voedsel en dergelijke.
Ik ben het met je eens dat goud niet duur is, mdaar dat ons geld, of dat nou een euro is of een dollar in waarde is gedaald, maar het is een feit van een half wit brood bij de plaatselijke bakker met meer dan 50% gestegen is in de afgelopen twee jaar. Of je nog een gudlen had of niet, dat had toch wel gaan gebeuren, want de vraag komen uit de opkomende landen en daar heeft de westerse economie ook mee te maken.
Dus de opkomende landen worden welvarend en wij, de Westerse landen, worden arm, met de lagere inkomens voorop!
Deflatie inderdaad.
Eerst waren het de speculanten en nu zijn het de Chinezen en Indiërs.
Ons geld wordt met de dag goedkoper en daardoor stijgen de prijzen. Prijsstijgingen zijn het gevolg van inflatie, niet de oorzaak.
Dat klopt, omdat voedselprijzen stijgen krijgen we te maken met inflatie. En dat komt omdat de waarde van de dollar (waarin alle grondstoffen zijn genoteerd) maar ook van de euro in prijs daalt. In de VS is vernietigende QE aan de gang en in Europa hebben we landen die zichzelf niet uit de schuldproblemen kunnen halen. Het hele systeem is kapot en daar mogen de burgers voor gaan betalen, lees dit stuk bovenaan biflatie maar eens van Ewald Engelen. De banken zijn de grote schuldigen…
En het zijn trouwens de speculanten en de chinese samen en ook India trouwens, helemaal als het over olie gaat… peakloil komt steeds dichterbij, maar niemand lijkt het te zien,
Krijgen we hier in Nederland de komende twee jaar te maken met een heuse hongersnood, of wordt voedsel alleen maar een flink stuk duurder? De minima gaan meestal toch al naar de voedselbank.
Ja, maar de voedselbank heeft ook een max lijkt mij, ik denk dat in de komende vier a vijf jaar de mensen steeds armer zullen worden en in opstand zullen komen (wordt eens tijd!!!). De normale levensbehoeften zullen in ieder geval stijgen in prijs en dat vind niemand leuk lijkt mij.
Hongersnood lijkt mij overigens wel erg ver gaan, voedselbanken genoeg en de overheid zal wel verantwoordelijk nemen als het echt fout gaat ooit. Daar moeten we dan maar op hopen.
Ik stop ermee. Ik heb net 10x uitgelegd dat oorzaak en gevolg worden omgedraaid maar het lijkt niet aan te komen. Prijsstijgingen zijn het gevolg van inflatie, niet de oorzaak. De geldpers is de oorzaak en niets anders. M3 neemt al jaren toe.
De overheid is onmachtig, doet al veel te veel en daar ligt de bron van het probleem. Vertrouw niet op de overheid, want een minder betrouwbare partner is niet te vinden.
QE is niet vernietigend. Het effect van QE op dit moment in NIHIL. Het gaat om basisgeld en geen ‘echt’ geld. Het bevindt zich niet in het maatschappelijk verkeer, maar staat bij de Fed geparkeerd, die daar 0% rente over betaalt. Effect: nul. De kans is aanwezig dat er ooit wel hyperinflatie van komt, maar dan zijn we vele jaren verder; nu in de komende 2-3 jaar heeft QE geen enkel effect. Iedereen kletst elkaar op dit punt ook weer na. Denk eens voor jezelf! Mijn tip: lees nog eens wat artikelen op internet over QE. In mijn boek dat over enkele maanden verschijnt, staat het ook uitgebreid uitgewerkt. Voor nu: I rest my case.
Geld printen is inderdaad geen oplossing @m3. En europa doet dit ook indirect alleen in de vorm van het inkopen van europees achuldpapier. De politiek weet niet wat er nog gaat komen.