Nadat er in het televisieprogramma Nieuwsuur en de Volkskrant vragen werden gesteld over de Nederlandse goudvoorraad is de discussie in de media losgebarsten over de locatie van ons Nederlandse goud. Zo’n 90% van de Nederlandse goudvoorraad is opgeslagen in het buitenland. Een groot deel van ons goud ligt in New York. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank vindt dat de goudbaren daar goed liggen.
Volgens Willem Middelkoop is het echter verstandiger om zo snel mogelijk ons goud terug te halen. Sinds kort maken onze Oosterburen zich ook druk over hun fysieke goud dat ligt opgeslagen in andere landen. De Duitser maken zich zorgen over de toekomst van hun goudvoorraad. De afgelopen weken is er vanuit Duitsland sterke kritiek gekomen van de Duitse Federale Rekenkamer op de Bundesbank omtrent de Duitse goudvoorraad. De Duitse nationale goudvoorraad bedraagt op dit moment 3.396,3 ton, gelijk aan 73,7% van de nationale bezittingen.
Het verstand begint steeds meer door te dringen. Heerlijke tijden maken we mee, ondanks alles.
Het volume van uitstaande derivatencontracten (de echte gebakken/aangebrandde lucht in de economie) per 06-2011 is 700.000.000.000.000 (http://www.bis.org/publ/otc_hy1111. pdf)!!
Dit stond op het forum van de heer tissen.
Maar derivatencontracten zijn toch verzekeringspremies op leningen die niet meer terugbetaald worden?
Is het ook ergens te zien of nederlandse banken geld verdienen door derivatenpremies te incasseren?
Lehmanbrothers kon in het najaar van 2008 geen derivaten-verzekeringsbedragen meer uitbetalen nadat heel veel banken bij lehman aanklopten omdat amerikanen hun hypotheeklening niet meer terugkonden betalen.
Hebben we al een top 10 van europese banken die de meeste derivaten-premies incasseren?
Heeft rtl 7 al een wekelijkse of een dagelijkse top-3?
Oh nee, natuurlijk niet rtl 7 publiceert over de uitslagen van stress-testen van de banken.
Eigenlijks is dat cabaret van het hoogste niveau…
En Chavez vonden ze maar gek vorig jaar, toen hij het goud van venezuale liet repatriëren. Natuurlijk kost het een paar centen om het weer in eigen land te krijgen, maar dan weet je in ieder geval dat je het zeker weten hebt. Ik neem aan dat er meerder zullen volgen. Vind Amerika natuurlijk niet zo leuk. Het vertrouwen in het land wordt gewoon opgezegd. Niet zo raar trouwen.
@Vanzaken: Heerlijke tijden? Wantrouwende lande, binnen Europa, maar ook internationaal, het verschepen van goud, het creeeren van geld om de economie op gang te houden. En op de voorgrond, in de media en de politiek, wordt gedaan alsof er niets aan de hand is en het allemaal vanzelf weer goed komt. Ik weet niet of ik dit wel een heerlijke tijd vind. We worden constant voor de gek gehouden.
Ik blijf het apart vinden dat een centrale banken en onderliggende banken zelf geen voorzieningenpot aanleggen voor leningen die niet meer terugbetaald worden.
Ach als je niks te verliezen hebt dan is rtl 7 hilarisch eigenlijks bijna net zo grappig toen hans kraaij senior en johan derksen nog gezamenlijk in zo’n voetbalprogramma zaten.
En ach de gemiddelde burgerman hoeft zich financieel-economisch niet te vervelen.
Creeer gewoon geld in heel veel verschillende vormen, leen dit uit en je hebt kunstmatig gecreeerde werkgelenheid dat je de (financiele)dienstensector noemt.
En uiteraard maak politici kenbaar dat je als sector onmisbaar bent voor een samenleving.
(vertel uiteraard aan niemand dat je van een middel een doel op zich maakt)
Zodoende komt bijna niemand erachter hoe belangrijk goud kan zijn voor economisch handelen.
Maar doe dit allemaal wel op een manier dat je er zelf ook vanzelf in gaat geloven.
Met straks de renminbi als wereldreseremunt gebaseerd op de goudstandaard, het opkopen van goud door centrale banken en de daarmee gepaard gaande gevaren voor de dollar, ja, haal het goud maar op zou ik zo zeggen.
JkdJ, heb je de foto’s nog?
Eén ton goud komt neer op een kubus met gelijke zijden van zo’n 37,3 cm, mede door de soortelijke massa die 19,3 keer groter is dan die van water..
Waanzinnig hè ?
Dezelfde grootte als 4 schoenendozen voor maatje 45, en dan twee aan twee op- èn naast elkaar gestapeld.
Het is maar een wetenswaardigheidje.
En kan ooit van pas komen, je weet het nooit.
En steelt u meteen de show.
Net als ik vanavond 😉
Hé, jongens, het beloven spannende tijden te worden als de info in deze link klopt. Aan de referenties zal het (vrees ik) in ieder geval niet liggen …
http://xandernieuws.punt.nl/?id=655841&r=1&tbl_archief=&
Ja-ja, VanZaken, het zijn inderdaad héérlijke tijden … wat je zegt …
Nog zo’n ‘leuke’ :
http://www.zerohedge.com/news/here-why-everything-today-goldman-expect-new-qe-soon-april
QE3, bitchez …
Net als Nespresso : ‘ What else ? ‘
Met natuurlijk mijn welgemeende excuses voor de ‘day dreamers’ onder ons hi-hi …
Trouwens, Europa gaat de komende 12 maanden er ook nog wel een biljoentje of twee bij .. ehh… ‘creëren’ zeg maar … weinig keus, niet ?
Afijn, laat de ‘ja-stemmers’ voor de euro nog maar eens een half uurtje in de spiegel gaan staan staren.
Zitten mag ook natuurlijk.
En scheermesjes wel graag even in de badkamer laten liggen, hè ?
Je verantwoordelijk nemen kan later dit jaar namelijk ook nog … Nee, geniet u nog maar even van de volmaakte materiële illusie waarin u leeft … en waar u zèlf voor heeft gestemd …
Sùkkel dagge d’r bent !
@ Knowtoomuch
Ja, zo zie ik goud en zilver ook wel weer stijgen. En als Fransje Holland het voor het zeggen krijgt helemaal. Enfin. Toch geniet ik op een of andere manier wel van alle toestanden. Heimelijk plezier: in een oud-Hollandsch pannenkoekenhuis lekker eten, terwijl de wereld om ons heen in elkaar zakt.
Hé, VanZaken ; er is weer een nieuw ‘Detlev’ uit :
http://sgtreport.com/2012/03/detlev-schlichter-and-alasdair-macleod-on-the-coming-paper-money-collapse/
Als ik vermoed dat een interview goed is, zet ik m’n beeldscherm even op zwart.
Dat ben ik ook nu van plan.
Dus laat me verd*mme nou eens effen rustig luisteren ..!
@11: Hollande kan nog hoge ogen gooien. Hij krijgt steun uit Duitsland en Spanje: http://www.reuters.com/article/2012/03/15/us-france-election-europe-idUSBRE82E0X520120315
Nog anderhalve maand. Precies een tijd dat ze er achter gaan komen dat Griekenland toch niet te redden valt.
@VanZaken : Volgens mij heb jij vandaag het koop-contract voor een villa met een afgeladen kelder in Patagonië getekend, anders vrees ik dat je niet kan volgen 😉
@ Knowtoomuch
Helaas, helaas. Maar een gezellig restaurantje met zicht op een woedende menigte tijdens een bankrun is ook wel wat 🙂
We worden allen weer heerlijk in slaap gesust. Ik heb een goeroe op dft.nl gevonden die de realiteit toch nog onder ogen durft te houden en zich niet conformeerd aan de wens is de vader van de gedachte redeneringen.
Zijn tekst luidt als volgt: (met in het achterhoofd dat de nieuwe griekse staatsobligaties een ccc-waardering krijgen wat inhoudt dat er een reeele kans op wanbetaling is)
De Long Term Refinancing Operations (LTRO) van de Europese Centrale Bank hebben de vrees voor een nieuw ‘Lehman-moment’ in Europa weggenomen. De herfinancieringsoperaties in Europa en Japan, de monetaire maatregelen in de opkomende landen en de nog altijd ruimhartige Fed in de VS zorgen voor sterk toegenomen liquiditeit.
De eurozone blijft een bron van zorg. De Europese Commissie en het IMF geven Italië, Spanje en Ierland hetzelfde labeltje van ‘chronisch wanbeheer’ als Griekenland, en eisen drastische bezuinigingen. Maar is het niet veel belangrijker dat deze landen werken aan hun concurrentiepositie en de flexibiliteit van hun arbeidsmarkt? Dat ze hun economische groei verbeteren in plaats van bestedingen drastisch terug te blijven dringen? De salarisverlagingen in Griekenland zijn grotesk. Hoe kun je een minimum maandsalaris nu met 22% willen terugbrengen tot 483€? Dat soort aderlatingen zijn maatschappelijk gezien niet te verkroppen. Met de hulp aan Griekenland, Italië, Spanje en Ierland is een onmiddellijke ineenstorting van de eurozone vermeden, maar het strenge dieet dat deze weer op krachten komende regio zichzelf onder dwang oplegt, is zelfvernietigend.
Bron: http://www.dft.nl
Helaas hebben die goeroes het altijd over de achterlijke term bbp (in het engels: gdp)
Ik wil eigenlijks wel eens weten wat de belasting-inkomsten van spanje, italie en portugal zijn en wat voor uitgaven daar tegenoverstaan.
Maar helaas als dit soorte van gezonde boerenverstand informatie bij rtl 7 op teevee gaan komen dan weten gelijk zeker dat iedereen de hand op de knip houdt.
Heeft een van jullie enig idee waar ik die info kan vinden m.b.t. tot de belasting-inkomsten van de VS?
Een teken aan de wand wat er dan mogelijk kan gaan gebeuren: de grote CDS transactiemakelaar CME Clearing Europe heeft minder dan een week voor 19 maart zijn officiële registratie als CDS clearing house in Europa ongedaan gemaakt. Onafhankelijke financiële analisten denken dat dit te maken heeft met een mogelijke vloedgolf van maar liefst $ 50 biljoen aan CDS die zouden kunnen loskomen als de uitbetaling van de CDS over de Griekse schulden beginnen. Een dergelijke financiële tsunami dreigt het complete bankensysteem in Europa en daarna in Amerika ten onder brengen. (3
Hoe kan het in godsnaam dat er 50 biljoen aan cdsen wordt opgevraagd? Ik denk dat dit 50 miljard moet zijn aangezien een billion in de VS een miljard in europa is…
maarruuuh verder wel een goed stukje van xandernieuws
In beweging! Gold Will React to the $120 Trillion of Additional Debt
http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/3/16_Greyerz_-_Gold_Will_React_to_the_%24120_Trillion_of_Additional_Debt.html
@Dré : bedankt voor de link, al had ik ’t artikel toch wel gelezen omdat ik niet in slaap val zonder KWN te hebben bekeken.
De volgende zin vond ik wel frappant, het gaat over ‘debt saturation’ , en dus indirekt over het naderende einde van fiat money :
” In the first 50 years of the 1900s, for every dollar of debt about five dollars of GDP was generated. So five times the amount of debt created was generated in GDP in the US.
Over the last eleven years, for every dollar of debt creation only six cents of GDP has been generated. That’s six cents compared to five dollars. That is just incredible….”
@VanZaken : Je onderschat de ernst der ‘komende dingen’ vrees ik.
In NL zijn er namelijk teveel mensen met teveel behoeften per Km2 …
Alle ingrediënten voor een hogere goudprijs blijven echter nog steeds aanwezig. 1) Griekenland heeft na de default meer schulden dan ervoor (kwijtschelding van € 100 miljard om een lening van € 130 miljard te krijgen). 2) Centrale banken creëren nog steeds geld bij uit het niets om het systeem draaiende te houden. 3) Inflatie blijft hoog en vooral hoger dan de rentevoeten. Zoals Jim Rogers zei: “Als goud daalt, koop ik bij. Als goud veel daalt, koop ik veel bij. Als goud tot onder de $ 1.200 daalt, zou ik dom zijn om niet massaal in goud te gaan”.
Uit: http://fininfoblog.wordpress.com/2012/03/17/kijk-op-de-week-van-fininfo-be-19/