Landen mogen dan onderling soms kissebissen, eeuwig onderhandelingen voeren of ronduit vijandig tegenover elkaar staan. Wanneer het echter op belastingen innen op gezamenlijke wijze aankomt wordt al vlug aan hetzelfde zeil getrokken. Van de ene op de andere dag verandert er véél voor big tech, big farma en wie weet welke andere soorten multinationals nog.  Maar het is niet meer dan redelijk dat bedrijven die wereldwijd miljarden verdienen, maar landelijk weinig of geen belastingen betalen, hun fair share van 15 procent minimum moeten afdragen. Staten staan in het rood, dieper dan ooit (blame it on Corona). Er wordt dus naarstig geld gezocht en wie goed zoekt, vindt nog al eens wat. 

Samen sterk

Het was Europees al langer in de maak – en de spreekwoordelijke doorn in het oog; dit soort veelal Amerikaanse bedrijven in de praktijk zien ontsnappen aan de nationale belastingdiensten. Het hoofdkwartier verplaatsen, of boekhoudelijk verlies lijden of nauwelijks winst in landen met hoge taksregimes. Om vervolgens precies die Staat uit te kiezen om een minumum af te dragen en dan nog: soms betalen ze helemaal niets. Noem ze maar op: Apple, Google, Microsoft et al, want de nieuwe maatregel gaat alle multinationale bedrijven viseren. Zo hebben de landen van de G7 gisteren, zaterdag 5 juni 2021 beslist. Wikipedia: ´De Groep van Zeven of G7 (Engels: Group of Seven) is een intergouvernementeel forum van zeven vooraanstaande industriële staten. Het gaat om Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Europese Unie neemt ook deel aan de G7, maar is geen soevereine staat en telt daarom niet mee als lid.´

Stap voor stap

De maatregel is zelfs nog maar een eerste stap: ´Major G7 tax agreement only first step toward global deal. The G7 position will now need to be brought to a meeting of G20 countries next month, followed by an ongoing dialogue led by the Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) involving more than 125 countries.´Belastingparadijzen zoals de Bahama´s en de Kaaimaneilanden zullen zo geïsoleerd worden, en we vermoeden sterk dat uiteindelijk ook die barrière geslecht zal worden.  Er is in Europees verband immers al een plan in de maak om het fenomeen der postbusfirma´s aldaar aan te pakken. No escape; burgers (zwaar) belast – dan bedrijven ook. Zelfs degene die al decennia lang onaantastbaar leken. 

Eén reactie

  1. Prachtig voor de politieke bühne, maar in de brievenbussen zitten natuurlijk niet alleen doorgesluisde bedrijfswinsten die –bijv. in Nederland- in aanmerking komen voor de beruchte tax rules.
    Een aanzienlijk deel van de belastingontwijking via de ‘luwte’ heeft betrekking op privaat vermogen. Het geeft al impliciet de weg aan waarlangs het effect van een (eventuele!!) standaardwinstbelasting voor belanghebbenden kan en zal worden geminimaliseerd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: