Na de tweede herfinancieringsoperatie eind februari dachten de beleidsmakers voorlopig van de eurocrisis af te zijn. Rentes op langlopende staatsobligaties daalden flink. Voornamelijk de rentepercentages van de Italiaanse en Spaanse 10 jarige staatsobligaties. Op een gegeven moment daalde de rente zelfs onder de 5%. Daar kwam deze week echter verandering in. Terwijl de beurzen weer dalen stijgen de rentes van Italiaanse en vooral Spaanse obligaties. Het valt op dat beleggers Spanje de laatste tijd risicovoller vinden dan Italië. De Spaanse rente noteert 5,5% terwijl de Italianen op dit moment maar 5,15% hoeven te betalen. Veel hangt af van komende week, want zondag zijn er nieuwe verkiezingen in de provincie Andalusië en vrijdag zal de nieuwe begroting worden gepresenteerd. Volgens de Spaanse minister van financiën de Gundos zal er nog eens 35 miljard extra moeten worden omgebogen voor een passende begroting.

Niet alleen de Zuid-Europese landen moeten het hoofd zien te bieden aan stijgende rentes. Ook Nederland ziet de rente op zijn obligaties stijgen. Het verschil tussen de Duitse en Nederlandse 10jaars rente is opgelopen tot 59 basispunten en kruipt hierdoor richting het eurocrisis record. Hierdoor zal wellicht extra druk komen te staan op het huidige Catshuis overleg, waar er nieuwe ruimte wordt gezocht om extra te bezuinigen. Tot 30 april hebben de 3 politieke partijen om tussen de 9 en 16 miljard euro aan nieuwe bezuinigingen te vinden. Ondertussen zien steeds meer partijen de gevaren van Nederland. Zo blijkt uit het laatste rapport van Citigroup dat de triple A status van Nederland in gevaar komt door het stijgende begrotingstekort en de enorme hoeveelheid particuliere schulden.

Italie doet een Vestia’tje
Italië heeft de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley vorige week 3,4 miljard dollar moeten betalen om zich van een oude derivatenconstructie te ontdoen. Volgens een bron bij het Italiaanse ministerie van Financiën gaat het om een deal die in de jaren 90 gestart is betreffende rentedekkingen die nu verkeerd zijn afgelopen. Het is niet de eerste derivatendeal die verkeerd uitpakt voor de Italianen. Zo heeft Bloomberg becijferd dat Italië al voor meer dan $ 31 miljard  heeft verloren aan dit soort transacties. De vraag is dan ook hoelang mensen accepteren dat dit soort speculatieve transacties worden gehonoreerd voordat men in opstand komt.

Rente in Australië moet nú dalen
Solomon Lew, een voormalig bestuurslid van de centrale bank van Australië pleit voor een forse verlaging van de Australische rente. Volgens Lew staan er veel banen op het spel, als de RBA (Reserve Bank of Australia) de rentestand niet snel met 50 tot 75 basispunten zal laten zakken. Volgens Mr. Lew is de centrale bank van down under compleet het gevoel met de markt kwijt. Australië, dat als één van de weinige landen geen recessie heeft meegemaakt tijdens de kredietcrisis, heeft momenteel te maken met een stagnerende banengroei. Volgens Lew is de economie helemaal stil komen te liggen. ‘Alleen in de mijnbouw worden er nog nieuwe banen gecreëerd, ik zie in geen enkele andere sector nog groei. We hebben onmiddellijk een renteverhoging nodig’, aldus het voormalige bestuurslid.

Portugal en Ierland weer in de problemen
Jan Kees de Jager, Minister van Financiën, noemde de situatie in Portugal eerder deze week nog zorgwekkend, nu zijn we er achter gekomen waarom. Vrijdag kwam naar buiten dat Portugese gemeentes 9 miljard euro tekort komen en dat alleen hulp door de centrale overheid een faillissement kan tegenhouden. Gemeentes geven de overheid de schuld van het probleem aangezien deze flink hebben bezuinigd op de uitgaven en daarnaast de belastingen flink verhoogde om te voldoen aan het steunpakket van de EU. Portugal is echter niet de enige met problemen. Ook Ierland maakte donderdag bekend weer officieel in een recessie te verkeren. De Ierse economie is in het laatste kwartaal van 2011 met 0,2% gekrompen . Hiermee vergezelt het land België, Nederland, Portugal en Griekenland die zich eveneens in recessie bevinden na 2 opeenvolgende kwartalen van krimp.

Goudverkopen kostte 10 miljard pond
De huidige Britse minister van Financiën heeft woensdag tijdens de bekendmaking van de begroting over 2012 een opvallende uitspraak gedaan. Zo maakte hij bekend dat de Labour-regering onder leiding van Tony Blair en toenmalig minister van financiën Gordon Brown maar liefst 395 ton goud heeft gedumpt op de markt. Zo is men tussen 1999 en 2002 op het dieptepunt van de markt door middel van 17 verschillende veilingen bijna al het goud kwijtgeraakt. De gemiddelde goudprijs lag destijds tussen de 256 en 292 dollar per troy ounce. Vandaag de dag is diezelfde goudprijs ongeveer een factor 6 hoger. Osborne berekende dan ook dat het Verenigd Koninkrijk door deze actie ongeveer 10 miljard pond heeft verloren. Een pijnlijke misser, zo blijkt achteraf. 

Zilver manipulatie
Wij hebben in het recente verleden al bericht over de manipulatie die gaande is in de goud- en zilvermarkten. Dit keer is het de beurt aan Zerohedge die laat zien dat sommige algoritmes zo snel waren om zilver naar beneden te krijgen dat de handelingssnelheid sneller dan het licht ging. Must Read: Catching The “Silver Crusher” Algorithm In The Act

Quote of the Day: “I wish somebody would give me one shred of evidence linking financial innovation with a benefit to the economy – one shred of evidence ” Paul Volcker, oud-Fed chairman

13 reacties

  1. De titel moet zijn: [i][u]Eurocrisis is weer terug van [b]nooit[/b] weggeweest[/u][/i]. Dat het nu even rustig is wil beslist niet zeggen dat het allemaal opgelost is. Ook wacht ik wanneer over een paar maanden de Griekse problemen weer de kop op gaan steken, omdat de Griekse staat garanties moet gaan betalen of de economie door de bezuinigingen gaat imploderen.

    Heel dat reddingsbeleid is een grote farce en dat was het al van meet of aan. Inmiddels is alleen IJsland uit de crisis doordat ze een flinke middelvinger naar de bankcriminelen opstaken. En ondertussen wordt met het zogenaamde reddingsprogramma steeds meer problemen van de banken gesocialiseerd ipv de banken zelf hun eigen bagger op te laten ruimen. Ik wacht met spanning af welk land straks als eerste in de problemen komt en wat er gaat gebeuren met Griekenland. En zo veramt de EU bevolking en beleid met visie en een duurzaam en sociaal perspectief lijkt verder weg dan ooit.

    Dag leefgeld (zonder welk alternatief dan ook) dag leefbare aarde, omdat we het gewoon verzaken om iedere vorm van verantwoordelijkheid te nemen en in te zien dat heel dit beleid en ook heel de groeieconomie de road to nowhere is.

    En ondertussen werk ik aan mijn ligfietsplan. Dan kan ik tenminste weg wanneer [b]ik[/b] weg wil.

  2. Ah Paul Volcker. De man die inflatie en interest nog met elkaar in de pas lieten lopen. De man die ervoor zorgde dat je nog dubbelcijferige interest %-s kon krijgen op je spaarrekening. De man die menig tractor-sleuteltje kreeg opgestuurd. De man die de toenmalige regering van de VS weg wilde hebben.
    De man die inflatie in bedwang hield en wilde houden.

    Maarruuuh om op zijn uitspraak in te gaan aangaande financiele innovaties die voordeel hebben voor de economie:
    1. het geld dat verdiend (de bankbonussen)wordt door die banksters wordt weer gebruikt in de reeele economie. Is toch best wel een voordeel.
    2. Die financiele producten die niemand begreep, creeerde heel veel werkgelegenheid (communistische werkgelegenheid). Desalniettemin snapte niemand wat van die producten.
    3. De financiele innovaties zorgden ervoor dat de bankier ontkoppeld werd van zijn primaire productie proces (geldcreatie) en durfde daardoor heel veel geld uit te lenen aaan andere banken. Met als gevolg dat bankiers ook weer veel geld durfden uit te lenen aan de reeele economie.
    4. Financiele innovaties zijn de ideale mistgordijnen ten op zichte van openheid van zaken die je moet geven bij een beursnotering.
    En helaas geen journalist die kan uitzoeken wat die bankiers nu precies hebben staan in hun jaarverslag. Want daar hebben ze geen tijd voor.
    Tsja tijd is nog altijd geld. Maar oh oh oh wat zal de gewone hardwerkende man nog een tijd moeten inleveren ten op zichte van de banksters en de overheden.
    Aangekomen bij het laatste voordeel van de financiele innovaties namelijk dat de burgerman weer wat langer in zijn ketenen van het economisch lijfeigenschap vast zit.

  3. @ rene

    Jij noemt allemaal voordelen op die goed zijn voor korte termijn maar slecht voor de lange termijn. Het ontstaan van de befaamde huizenbubble was goed voor de korte termijn want ieders huis ging omhoog en zelfs niet kredietwaardige partij konden deelnemen aan The American Dream maar nu zijn we nog verder van huis.

    Daarnaast is een jaarverslag van een bank gewoon enorm lastig te begrijpen. Betwijfel zelfs of al die managers zelf weten waar alle risico’s liggen. Heb het geprobeerd en heb besloten nog eerst even door te leren. In de tussentijd gebruik ik me eigen bronnen….

    Verder gaat financiele innovatie veel te ver. Als je ziet hoe veel hedgefunds nu handelen via HFT (High Frequency Trading) met alogritmes. Zijn vandaag echt dingen gebeurd in Amerika waardoor aandelen als flipperkasten op en neer gaan. Is een tijdje geleden ook goede tegenlicht docu over geweest.

  4. @ rene, je hebt gelijk financiele innovatie gaat te ver. Maar je moet jezelf af en toe dwingen vanuit de andere zijde te redeneren. Al die geldcreatie in al zijn verschillende vormen, beschouw ik als kunstmatig gecreeerde werkgelegenheid die bijna communistisch aandoed. Ik zie deze zelfde soorte van werkgelegenheidscreatie bij de overheid waar niveauloze politici allerlei rare wetten bedenken waar ambtenaren uitvoer aanmoeten geven. Dit is zo’n geldverslindend proces geworden dat hierdoor overheden volledig afhankelijk zijn geworden van centrale bankiers die hun staatsobligaties moeten opkopen. In een echte markteconomie, dus ook het financiele systeem dat hieraan meedoet door het ruilmiddel schaars te houden, zouden de markten en dus concurrentie ervoor zorgen dat een economisch proces effectiever en efficienter gaat. Maar helaas in Europa en de VS zitten we in een markt-communistisch systeem die steeds meer gaat lijken op het communistisch-markt systeem die ze in China hanteren.

    De american dream waar jij het over hebt, was trouwens alleen in stand te houden met verkrijgen van makkelijk goedkoop krediet en een snelle schuldsanering. Ik weet echter niet wat het inhield en ook niet wat het inhoudt in de VS om failliet te gaan. Ofwel hoe snel je van je schulden af bent en hoe snel je weer kunt participeren in het economisch proces. Ik weet wel dat als het voor de mkb-er moeilijk wordt om krediet te krijgen, ook de mkb-ers die gewoon winst maken, dan is er iets ernstig aan de hand.
    Nou goed het mag duidelijk zijn dat dit laatste het schandalige gevolg is van de overmatige geldcreatie/geldproductie van banken in de vorm van leningen.

    Ik vind het bijzonder moedig van biflatie.nl om wat duidelijkheid te scheppen in de financiele wereld. Want oh oh oh de financiele bankentaal lijkt wel bedacht te zijn om zoveel mogelijk mistgordijnen op te werpen. Ik vind het bijzonder schandalig dat de gewone hardwerkende man zijn pensioengeld kwijtraakt omdat er steeds minder rente wordt uitgekeerd op staatsobligaties. Het valt me ook op dat heel veel mensen die dachten dat ze verstand hadden van beleggen compleet verrast werden door het financiele armageddon van het najaar van 2008. Beleggers die alleen maar oog hadden voor het gevolg (aandelenstijging en aandelendaling) en bijzonder weinig af wisten van banken die moesten en nog moeten afschrijven op geld dat ze uitgeleend hebben.
    Vooralsnog is, ook dit jaar, een financieel armageddon voorkomen, echter zijn er al verschillende hoofdrolspeles, zoals de voormalig president van de duitse centrale bank en ook onze foute nout, dat zowel de ecb en de europese overheden tegen de grenzen aanzitten van hun mogelijkheden. Alhoewel men in beleggingsland en ook bij de ecb dat ze met de ltro-oplossing vooralsnog alles weer kunnen oplossen.
    Tsja als je de hele tijd reactief de spelregels van het geldproductie-spel aanpast dan krijgen we nooit de k-klap.
    Wil je echt een gezonde sanering hebben van de economie dan zou zo’n k-klap heel heilzaam kunnen werken.

  5. Ik heb ‘m in ieder geval niet naar China gestuurd 😉 Komt vast binnenkort wel weer langs. Of zou hij door z’n whisky heen zijn?

  6. Dat China kan best kloppen. De opvolging van Hu Jintao is toch nog niet rond ? Misschien is KTM bezig zich op te werken in de Communistische Partij om van daaruit de aanval in te zetten ?

  7. In een artikel op Zonnewind maakt Arjan Plantinga duidelijk dat er een ingrijpende crisis is in vertrouwen:

    http://www.zonnewind.be/2012/het-is-vandaag-28-februari-1933.shtml

    Uit het artikel blijkt dat de Franse bevolking gemanipuleerd wordt om de kleine dictator te helpen.
    In het artikel een link naar een andere journalist die wat nuchtere vragen stelt bij de executie van Mohamed Merah:

    http://www.sott.net/articles/show/243352-Toulouse-Attacks-The-Official-Story-of-the-Death-of-Mohamed-Merah-is-a-Lie

    Is er dan werkelijk nog iemand met twee werkende hersen-cellen die gelooft dat politici betrouwbaar zijn?
    Daar zit de werkelijke kern van de crisis zoals we die nu meemaken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: