De Argentijnse crisis duurde van 1999 tot 2002 en is wellicht het meest recente voorbeeld van hoe een land van de ene op de andere dag kan terugvallen op ruilhandel. Argentinië ging failliet en de crisis zorgde voor de loskoppeling van de Amerikaanse dollar en de Argentijnse peso. Ook kon het land niet meer aan zijn buitenlandse verplichtingen voldoen. Dit is een kwestie waarmee men nog steeds mee in de maag zit. Elliot Capital Management en Aurelius Capital Management, twee hedgefunds, die in het bezit zijn van $1,4 miljard dollar aan ‘defaulted debt’, wonnen eind oktober 2012 een rechtzaak in New York. Door de uitspraak wordt Argentinië nu gedwongen om de schulden alsnog af te lossen. Het land weigert dit echter, waarbij het stelt niet in onderhandeling te gaan met zogenaamde ‘vulture funds’.
Hedgefondsen VS. Argentinië
‘Vulture funds’ hebben als specialisatie om schulden op te kopen van landen die hun verplichtingen niet kunnen nakomen. Hierdoor kunnen ze de schuld tegen een fractie van de nominale prijs opkopen. Daarna proberen ze via de rechtbank alsnog uitbetaald krijgen (tegen par). Argentinië beroept zich op de zogenaamde ‘lock law’, wat het land dwingt geen hogere prijs te geven dan het deed tussen 2005 en 2010. Argentinië kwam met externe schuldeisers in die periode overeen dat de totale externe schuld, ter waarde van ongeveer $100 miljard, tussen de 25 en 29 cent op elke dollar zou worden terugbetaald. Hiermee is de vergoeding ongeveer gelijk aan de Griekse PSI deal eerder dit jaar.
Een interessant gevecht
De twee hedge funds kunnen nu echter alsnog proberen de rentebetalingen op de twee uitgewisselde obligaties te innen die betaald worden via de Bank of New York Mellon. Maar tenzij Argentinië meer betaalt dan afgesproken zal er minder overblijven voor de geherstructureerde obligatiehouders, waardoor het land voor de tweede keer in korte tijd opnieuw ‘in default’ is. “Zoals het er nu naar uitziet wordt Argentinië gedwongen om niet te voldoen aan hun betalingen op de externe schulden”, aldus Citigroup analisten Jeffrey Williams and Guillermo Mondino. Inmiddels heeft Elliot Capital Management een Argentijns fregat, de ARA Libertad, in beslag genomen voor de kust van Ghana totdat het wordt terugbetaald. Argentinië weigert echter om de vulture funds tegemoet te komen: “Wij zullen er al alles aan doen om ons te verdedigen, zelfs tot in het Amerikaans Hoge Gerechtshof.”, aldus de Argentijnse Minister van Economische Zaken Hernan Lorenzino.
Premies CDS stijgen exponentieel
Een groot probleem waar de hedgefondsen mee te maken hebben, is dat een land als Argentinië een rechterlijke beslissing gewoon naast zich neer kan leggen. De hedge funds hebben weinig slagkracht achter de hand. In dit soort zaken ontbreekt een handhaving mechanisme die een land kan dwingen zijn betalingsverplichtingen alsnog na te komen. Ondanks dit gegeven worden obligatiebezitters steeds ongeruster over hoe de zaak zal aflopen en wat voor gevolgen het heeft voor de financiën van het land. Investeerders dumpten de obligaties van Argentinië, terwijl de premies van kredietverzekeringen (CDS= Credit Default Swaps) exponentieel stegen. Met de 5-jaars CDS boven de 3000 basispunten is inmiddels een 60% kans op default ingeprijsd. Het is slechts afwachten hoe dit vermakelijke gevecht tussen een groot land en twee ‘kleine’ fondsen zal gaan aflopen.
UPDATE: Vers van de pers –> “Last night, the fight escalate one more, and perhaps final time, before the Rubicon is crossed and Argentina either pays Elliott, “or else” the country proves all those who furiously bought up Argentina CDS in the past two weeks correct, and the country redefaults on $24 billion of debt. Because as Reuters reports, late last night, US District Judge Griesa overseeing the Argentina case, ordered the Latin American country to make immediate payment with a deadline for escrow account funding of December 15.” Uit Elliott Management Vs Argentina Round 3: The Showdown
Wat betreft slagkracht, daar heeft Griesa nu dus wel enigszins voor gezorgd. Aangezien ook “derden” nu worden betrokken in het geheel. Argentinië mag de obligatiehouders die in de herstructurering zijn meegegaan niet uitbetalen, mits het land ook de ‘holdouts’ volledig uitbetaalt. 15 December moet een betaling worden gedaan ter waarde van $ 3,14 miljard aan de ‘geherstructureerden’, via BNY Mellon en andere banken, echter, deze intermediairs mogen van Griesa dus geen betalingen verrichten aan de ‘geherstructureerden’ zolang de ‘holdouts’ niet worden betaald. Dit heeft mogelijk een technische default (Argentinië zal waarschijnlijk wel betalen, maar via andere voorwaarden) tot gevolg ter waarde van $ 24 miljard. Zij, ofwel de ‘geherstructureerden’, kunnen het geld dadelijk hier komen ophalen o.i.d. en de investeringsfondsen kunnen alsnog fluiten naar hun geld. Denk ik. Onderschat de Argentijnse creativiteit niet. Zij zullen er alles aan doen om Elliot Capital Management, Aurelius Capital Management en anderen niet te betalen…. Qua uiteindelijke slagkracht betreft, je kan inderdaad moeilijk de Argentijnse minister van economische zaken dwingen om het geld over te maken…. en de Argentijnse overheid heeft niet bepaald een goed trackrecord als het gaat om het navolgen van rechterlijke uitspraken.
Daar heb je een punt Maurice. Wie kan Argentinië nu echt dwingen? Dan zou de Amerikaanse overheid actie moeten ondernemen, maar neem niet aan dat ze dat doen voor 2 hedgefunds. Van ZH deze van JPM. Om het allemaal wat duidelijker te maken. [img]http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2012/11/arg%20tech%20def%201_0.jpg[/img]
Zal het alsnog failliet gaan van Argentinië een wereldwijde kettingreactie veroorzaken, waardoor het gehele financiële systeem uit elkaar spat en het gehele dagelijkse leven tot stilstand komt?