Het volume van de uitvoer van goederen is in 2010 goed van start gegaan. In januari was de goederen uitvoer bijna 11% groter dan een jaar eerder. In december was dit nog 2%. Hierbij moet rekening worden gehouden met de forse terugval van de uitvoer, die in november 2008 begon. Daarna was het uitvoervolume in de eerste helft van 2009 zo’n 11% tot 15% lager dan een jaar eerder. Sindsdien is de afname steeds kleiner geworden. In december was er voor het eerst weer een hoger uitvoervolume.
Het volume van de invoer nam in januari met bijna 10% toe. Dit is de eerste toename sinds december 2008. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten. Volgens de Exportradar van maart zijn de omstandigheden voor de Nederlandse export minder ongunstig dan een maand eerder. Na een lange periode waarin de omstandigheden verslechterden, is de situatie vanaf mei 2009 geleidelijk verbeterd.
De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 26,9 miljard euro. Dat is ruim 7% meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met ruim 11% tot 24,8 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 2,0 miljard euro. Dit is 0,6 miljard euro minder dan in januari 2009.
De invoerwaarde van grondstoffen, minerale brandstoffen en chemische producten nam fors toe. De uitvoerwaarde van chemische producten was ook fors hoger. De uitvoer naar niet-EU-landen nam sterker toe dan de uitvoer naar EU-landen. Bij de invoer is een vergelijkbaar patroon waarneembaar.
Mede als gevolg van lagere aardgasprijzen waren de uitvoerprijzen iets lager dan een jaar eerder. Vooral door hogere prijzen van aardolie en aardolieproducten waren de invoerprijzen 4% hoger dan een jaar eerder. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van januari 2009 flink verslechterd. Dit blijkt uit cijfer van het CBS.
Naar welk ander zieltogend land zijn deze goederen dan wel niet vervoerd?