“Wij moeten onze topmensen wel hoge salarissen betalen, zo niet dan stappen zij over naar andere banken of beginnen hun eigen fonds.” Deze redenatie werd vlak na de crisis vaak gebruikt door bankiers (zowel in Nederland, Groot-Brittannië als Amerika )om de hoge salariëring en bonussen van bestuurders en traders bij genationaliseerde financiele instellingen te kunnen rechtvaardigen. Toch is het maar de vraag of diezelfde handelaren individueel in staat zouden zijn net zo goed te handelen als dat men zou doen in het hart van een machtige zakenbank. Vorige week vrijdag maakte Goldman Sachs zijn cijfers bekend en die vielen niet tegen. De meest befaamde zakenbank op Wall Street verdiende $18,1 miljard (53% van de opbrengst) aan verkoop- en handelsopbrengsten. Daarnaast werd slechts in 15 van de 263 handelsdagen een verlies geleden op zijn handelsboek. Een record waar vertrokken oud-medewerkers maar moeilijk aan kunnen tippen.

Goldman Sachs tradingbook

Afgelopen maand kwam naar buiten dat Benros Capital zijn deuren sloot. Het hedge fund, gestart door twee voormalige Goldman Sachs handelaren, moest zijn deuren alweer binnen 2 jaar sluiten nadat de belangrijkste investeerder zijn geld besloot terug te trekken. Het fonds kon “de verwachtingen niet  waarmaken”, aldus de persverklaring. Met een verlies over 2012 van 5,6% en nog eens een min van 1,4% in de eerste weken van 2013 presteerde het fonds inderdaad aanzienlijk slechter dan zijn concurrenten (+8,9% over 2012).

Stuk minder briljant

Dit is echter niet het eerste voorbeeld van voormalige Goldman Sachs handelaren die het trackrecord van hun oude werkgever niet kunnen evenaren. Afgelopen jaar moest een ander hedge fund, Edoma, zijn deuren sluiten na tegenvallende resultaten, terwijl ook andere fondsen van oud GS traders het lastig hebben. Er is dan ook maar een logische conclusie te trekken: de voordelen van informatie asymmetrie zijn zo’n groot voordeel voor banken dat, eenmaal op eigen voeten, handelaren de oude succesvolle strategie nauwelijks kunnen nabootsen. Alleen daarom al hadden toezichthouders het dreigement van bank CEO’s moeten negeren en kijken wie de langste adem heeft. Want zonder de bescherming en informatie voordelen die de bank biedt is ook de begaafde trader op eigen benen toch ineens een stuk minder briljant.

12 reacties

  1. Allemaal geweldig, maar ik zie het nut niet van die uit de kluiten gewassen financiële sector. Veel en veel te groot, draagt met al die papieren producten niets bij aan de welvaart en het welzijn van het volk. Integendeel, het zijn grote ordinaire herverdelingsapparaten, net als de overheid, maar dan veel immoreler en perverser. Het haalt geld weg bij mensen die NIET RIJK zijn, en verdeelt dat onder de RIJKEN. De omgkeerde Robin Hood.
    In mijn ogen zijn alle banken ( behalve die alleen spaarbank zijn ) immorele instituten die zich tegen de menselijkheid en de mensheid hebben gekeerd. Als ze verlies draaien hebben ze het geld van anderen er doorheen gejaagd en als ze veel winst maken, en hun zakken vullen ( doen ze sowieso ) dan is dat gebaseerd op woekeren, en stelen. Ze deugen hoe dan ook niet. En dat is ook zo. Het gaat gewoon nergens over, met die gekke producten die je niet kunt eten, niet kunt dragen, niet in kunt wonen, niet in kunt rijden, niet mee kunt spelen. Zijn ( digitale ) papiertjes die de mensheid meer verdriet dan vreugde brengen. Weg ermee met die rotzooi, en ook met de bedenkers en verkopers ervan.

    1. Dat zeiden Eric Sprott en Jim Willie een jaar+ geleden al : hoe hoger het goud (uiteindelijk) gaat stijgen, hoe groter de schommelingen zullen worden.

      Om nog maar te zwijgen over zilver hihi

      1. Ik ben benieuwd of edelmetaal wordt ingezet als nuclear option in de currency wars. China kan de yuan niet aan goud koppelen, dan stijgt de waarde van de yuan gigantisch en gaat haar exportt door het putje. Aan de andere kant ontstaat daardoor wel flinke koopkracht in de interne markt van China. Afijn, als die edelmetaal bom valt, en dat gaat gebeuren, gaan we idd enorme koerssprongen meemaken. In papieren edelmetaal. Het echte?

        €170,- voor een ounce fysiek zilver is onderweg.

        1. Goud moet je dus niet koppelen aan een valuta is de wijze les uit het verleden omdat je de valuta dan niet kunt devalueren indien noodzakelijk.

          China heeft het eurosysteem overgenomen. Betalen in yuan’s en sparen in goud.

          1. Devalueren kan wel; je verkoopt een deel van je goud/zilver/mandje terwijl de hoeveelheid fiat gelijk blijft of stijgt. Een verwatering tov de hoeveelheid edelmetaal. Zodra de handelsbalans op orde is koop je weer.

            Overigens, de fed pompt tientallen miljarden in Europese banken die daarmee Italiaans en Spaans staatspapier kopen. Anders was Europa echt in een ravijn gedonderd, met oorverdovend geraas. De hele wereld draait op de fed, wat een puinzooi zeg.
            http://www.zerohedge.com/news/2013-03-09/fed-injects-record-100-billion-reserves-foreign-banks-operating-us-past-week

  2. Trade wars, then ‘conventional’ wars … gaap …

    http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ambroseevans-pritchard/100023283/another-step-towards-an-east-west-trade-war/

    … wat is de wereld toch ‘Rotthen’, hè ?

    … wat zou de wereld er toch anders uitzien zonder deze Grootste Criminele Familie ooit … het enige gevaar zou dan nog overbevolking zijn, want De Familie houdt van ‘wereldwijd snoeien’ van tijd tot tijd … zo ook in de (zeer) nabije toekomst …

    Iets anders : dit scenario verwacht ik persoonlijk ook bij de komende wereldwijde beursklap : stèrk dalende PM-prijzen (min 20% en meer) … op PAPIER althans … verwacht echter geen ‘genade’ van fysieke handelaars … 2 prijzen-gn-gnn … maar die downfall zal natuurlijk gevolgd worden door monsterstijgingingen … en terecht … papiertjes drukken kan namelijk ieder land, toch ?

    http://www.silverdoctors.com/backwardation-in-a-falling-market-a-sign-bullion-prices-are-about-to-collapse/

    En vergeet niet dat toen zilver op 6$/Oz stond zo’n 10 jaar geleden, er geen handelaren waren die fysiek onder de 15$ verkochten … hooguit wat geflipte & slecht geïnformeerde particulieren die naar die pamperprijs keken voor de ‘waarde-bepaling’ …

    Man-man … wàt zou ik graag in de tijd terug kunnen gaan om van die ongesgoolden geperste zilveren kilobaartjes voor 200€ te kopen-gn-GNNN …

    … ‘spiegeltje spiegeltje aan de wand’ … hihi…

  3. Heel leuk dat goud en zilver, maar het is in het verleden al verschillende malen voorgekomen dat een overheid het metaal in beslag neemt.

    Dan ben je heel je investering sowieso kwijt, dat is best iets om bang voor te zijn als belegger in edelmetalen lijkt me?

    1. Vandaar zeker dat er slechts ca. 30.000 ton bij de overheden zit en dat al zo’n 40 jaar lang. Het zijn de echt grote entiteiten die goud bezitten waar ik me zorgen om maak en dat zijn niet de CB’s. Trouwens wie zegt dat er maar ca. 170.000 ton goud bovengronds ergens ligt opgeslagen? Ga er maar vanuit dat dit getal veel hoger is dit i.t.t. James Turk die zegt dat er maar zo´n 150.000 ton is.
      En nog even los van goud en zilver dat in beslag genomen wordt, de overheid neemt constant je geld in beslag en dat al vele eeuwen achter elkaar. Dan neem ik liever het risico dat het misschien een keertje voorkomt dat het inderdaad in beslag genomen wordt, dan een constant proces waarbij dit gebeurt en blijkbaar ook nog eens als normaal beschouwd wordt.

    2. Overheden die stelen van hun burgers Timmermans? Nee, echt waar? Ooit gehoord van belastingen? Inflatie wellicht? Boom/bust cycli?

      Daarom gold, guns and gettawayplan m’n beste…

  4. Wat betreft het artikel : Logisch, de banken zijn als eerste geïnformeerd omdat het vaak hun klanten betreft en ze ‘bovenop’ de aller- allereerste info ‘zitten’, zeker GS.

    Iets anders : ‘All Time High’ voor goud in Japan ; +36% in twee jaar … nèt als in India, Brazilië en Ijsland … de zwaksten gaan het eerst, hè ?

    http://articles.marketwatch.com/2013-03-06/finance/37481622_1_british-pound-yen-gold

    Uiteindelijk is dat ook het lot van de euro en de dollar, ça va de soi je dirais …

    (fysieke) PM’s stevenen af op hun eertijds geroofde maar inmiddels dubbel en dwars verdiende kroon, heel simpel …

    Er werden teveel schulden gemaakt, hè ?

    Altijd hetzelfde ‘liedje’ bij pampieren ‘geld’ ( gecombineerd met kwaadwillende centrale banken en ongesgoolde beslisingen door de ongesgoolde en corrupte politici er achter )

    Afijn : we hebben het verdiend.

    ‘Alles’.

    Simple as that.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: