Er wordt zo enorm veel geschreven over de koers van de goudprijs, dat het bijna niet meer te bepalen is wat nu waar is en wat niet. Feit blijft dat er veel speelt op dit vlak en dat de gevolgen enorm kunnen zijn. Het blijft een interessant gegeven, het fenomeen goud in relatie tot de wereldeconomie en de diverse valuta`s.

goud wereld

Is goud een vraag- en aanbod principe?

Iedereen is op de hoogte van de crash van goud al blijft de oorzaak en de gevolgen hiervan een grijs gebied. Op Goudportal schreef Lichtvink dat de koers van goud een simpele vraag- en aanbod kwestie is en dat de schijnbare manipulatie van deze koers slechts aan ‘aluhoedjes’ besteedt is. Persoonlijk weet ik het niet, ik kan immers nooit eens een Draghi of iemand anders in de top interviewen en dan nog, ik vertrouw dit soort mensen per definitie niet. Maar dat er controverse rondom de goudkoers en goud zelf bestaat, staat voor mij vast.

Goud blijft een mindset

Goud is geen geld schreef Lichtvink, en dat maakt het vrij van elke discussie of de koers gemanipuleerd is of niet. Toch heeft goud wel degelijk een rol als het gaat over waarde en valuta. Pas na het Bretton Woods besluit in de jaren `70 is de rol van goud losgekoppeld van geld. De Big Boys van het geld, konden na dit besluit pas echt losgaan op het creëren en rondpompen van geld zonder dat er enige controle was en is op de hoeveelheid van dit geld. Lees hier verder.

7 reacties

  1. In 1 dingetje heeft Lichtvink gelijk; goud is geen geld.

    Goud is waarde. En de betekenis van ‘waarde’ t.o.v. ‘geld’ zult u straks allemaal begrijpen, biflaten. Dat gaat helemaal vanzelf.

  2. Meneer Lichtvink is een leeghoofd. Wanneer goud geen geld waarom houden centrale banken dan duizenden kilo’s in hun kluizen en kopen ze gestaag meer? Verder, wanneer je een zeiljacht koopt kun je met zeker met goud afrekenen.
    Goud wordt al duizenden jaren als geld geaccepteerd en nu nog steeds ondanks de Stalinistische politiek tegen “goud”. ’t Is ongelooflijk hoe dom mensen kunnen zijn waar het gaat om de functie, geschiedenis maar ook ’t heden van “goud”.
    Veel mensen zijn tegenwoordig overduidelijk volledig gepavloviseerd. Tragisch. Voor hen.

  3. Niet te snel van stapel lopen. Kijk, wat zich de laatste maand heeft voorgedaan, ondanks dat er geen verbeteringen zijn te zien in de economie tot aan de horizon, daalde de goudprijs fors.

    In de praktijk staat de goudprijs dus los van de economie. Hiervoor zijn tal van redenen te geven, bijvoorbeeld manipulatie door papieren handel. Belasting(verhogingen) op goud (India). Confisceren van Goud (US). Er wordt dus extern invloed uitgeoefend op de Goudprijs.

    Goud en zilver zullen pas een rol gaan spelen in de economie (als betaalmiddel) als het vertrouwen in papier is ingestort.
    Geen vertrouwen in de overheid lijdt tot geen vertrouwen in papier.
    Een heel mooi voorbeeld hiervan is Zimbabwe, waar vriend Robert het land volledig heeft geruineerd. Tijdens dit mega inflatiespel werd edelmetaal het belangrijkste betaalmiddel in de Zimbabwaanse economie.

    Het is niet te hopen dat dit op wereldschaal gaat plaatsvinden!

    1. Is het al eens in je opgekomen dat de goudprijs deels wellicht zeer actief gemanaged wordt? Of kan dat niet want dat is slechts complotdenken? In dat geval zou ik zeggen, dream on, baby …

      1. Indien er spraken is van het beheren van de goudprijs (door wie?) kan ik alleen zeggen dat dit dan zeer onzorgvuldig is gebeurd.

        De prijs had na de crisis in 2008 onder de $ 1000,- moeten blijven.
        Dat is niet gebeurd, waarom niet? Misschien valt de goudprijs toch niet te beheersen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: