Meer en meer binnenlandse en buitenlandse alternatieve media en nieuwssites krijgen het moeilijk. Door de gestemde Europese auteurswet is linken naar andere sites gevaarlijk geworden. Is informatie en afbeeldingen aanhalen precair geraakt in de praktijk, door de fel toegenomen kans op boetes en processen. Grote mediabedrijven kunnen zich nog een uploadfilter permitteren. Kleinere niet. Daar komt nog bij dat filters censuur in de hand kunnen werken. Het ‘Nieuws’ dreigt alzo ook meer eenheidsworst te worden. Het eerste daadwerkelijke Nederlandse slachtoffer onder de alternatieve mediasites is trouwens reeds een feit.

Het offer, geslacht

De Nederlandse website, alternatief nieuwsbrenger, HoeZitHetNuEcht.nl, gaat per 1 oktober 2019 uit de lucht. (Tenzij er financiële steun komt vanuit het publiek.) Wat beslist jammer zou zijn want een verarming van het medialandschap. Daarbij geldt beslist ook: wie worden de volgende slachtoffers? Toevallig komen we vanochtend, 18 juni 2019, op een willekeurige buitenlandse tegenhanger.

Zoals het Noord-Amerikaanse Mintpressnews.com. ‘MintPress News is an independent watchdog journalism organization that provides issue-based original reporting, in-depth investigations, and thoughtful analysis of the most pressing topics facing our nation.’ Gaan nieuwssites als deze straks allemaal onderuit? Misschien zelfs, jawel, uw eigenste Biflatie…?

De ‘minderheid’

‘Het Europees Parlement heeft er op 26 maart 2019 voor gekozen om auteursrechtexperts te negeren, de speciale VN-rapporteur voor de vrijheid van meningsuiting te negeren, en vooral uw stem te negeren en heeft voor uploadfilters en ‘linktaks’ gestemd.’ Aldus de Nederlandse Piratenpartij. Die zelf ook gezien kan worden als ‘alternatief’. De term heeft misschien in nogal wat oren iets pejoratief en dat hoort niet zo te zijn. Daarmee spreken wij een bestaand gezegde tegen door lichtjes provocatief te stellen: net de minderheid heeft (bijna) altijd gelijk. Waarmee bedoeld wordt: het zijn net de ‘kleine lettertjes’ die vaak het meest onhullend zijn. Het is net in die ‘alternatieve’ media dat we meer ‘waarheden’ kunnen aantreffen. In buurland België bijvoorbeeld is dat dan vooral op https://www.dewereldmorgen.be/. Internationaal gezien zijn de afbeeldingen van bijvoorbeeld Creativecommons.org ook onontbeerlijk in deze. U ziet: Biflatie.nl spreekt niet alleen voor eigen winkel…

Niets is gratis

Dat is een feit. Ook en zeker niet in medialand. Buiten lezen, op de hoogte blijven, opvolgen, onderzoeken, nadenken en vervolgens schrijven, moeten journalisten ook nog (een beetje) eten? De komst van het internet heeft een meerderheid van lezers, surfers, aanvankelijk verwend. Zelfs de grote mediabedrijven waren verrast door de immense en snelle populariteit. En brachten zelfs tot voor een jaar of wat al hun nieuws gratis. Daar is dus danig verandering in gekomen, en terecht. Want tegenover kwaliteit, alternatief of regulier, geïnstitutionaliseerd of niet, hoort een zekere vergoeding te staan, toch? Beste lezers, als u (en wij, want wij lezen ook en veel) niéts doen? Alternatieven niét gaan steunen? Dan krijgen we binnen afzienbare tijd alleen nog regeringsmededelingen, reclame en het weerbericht te zien en horen…

2,50€

Dat is wat sites als HoeZitHetNuEcht.nl nodig hebben van u om te kunnen overleven. In hun geval hopen ze een doorstart te kunnen maken. Waarvoor ze wel uw hulp nodig hebben. Uit solidariteit en omdat Biflatie.nl in hetzelfde bedje ziek dreigt, hierbij hun oproep.

‘Voor de donaties voor de HoeZitHetNuEcht-App werken we samen met Platform Bewuste Media. Platform Bewuste Media is momenteel actief om decentrale sociale media op de kaart te zetten in Nederland. Vanuit HoeZitHetNuEcht kiezen we voor het gebruik van RSS-feeds in een nieuw te ontwikkelen App. Deze twee manieren kunnen elkaar mooi aanvullen. Je kunt donateur worden via onderstaande knop. Samen met jouw hulp is er veel mogelijk!

Het Vervolg

Als er op 1 oktober 2019 minimaal 500 vaste donateurs zijn, dan gaan we aan de slag met de doorstart van HoeZitHetNuEcht als App. Als er voldoende donateurs zijn, dan zal de HoeZitHetNuEcht-website nog in de lucht blijven totdat de App beschikbaar is. We zullen onderstaand dagelijks bijhouden hoeveel donateurs er al zijn. Als er niet voldoende interesse is, dan stoppen onze activiteiten per 1 oktober. Dus wil je dat deze App er komt, word dan ook donateur!

Ja, ik wil donateur worden

Stand per 18 juni 2019: 19 vaste donateurs

Bedankt voor het mede-mogelijk maken van een nieuw onafhankelijk nieuwsoverzicht.’

4 reacties

  1. Dat de PIRATEN als ‘kapers’ hiermee niet blij zullen zijn lijkt duidelijk. Maar wat is er in principe op tegen dat (geestelijk) eigendom ook op internet beter wordt beschermd?
    Klakkeloos de copy/paste knoppen hanteren kan iedereen, zelfstandig denken en creëren kost blijkbaar meer moeite (en geld?).
    Een uitstekende gelegenheid om het kaf van het koren te scheiden, lijkt mij.

    1. Jawel Hans, en het was ook de bedoeling van de EU door deze wet te stemmen, de auteursrechten beter te beschermen. Maar in de praktijk loop het helemaal verkeerd, jaagt het iedereen op onnodige kosten, veel verspilde tijd en moeite. Bevoordeelt het de groten en dreigt het alle kleintjes te vermorzelen. Als iedereen inderdaad gewoon altijd copy paste deed MET bronvermelding, dan was er niks aan de hand geweest. Citeerde met bron. Bij een foto, afbeelding, een tekst etc. Dan is het zelfs nog reclame maken voor die bron, wat alleen maar positief kan zijn, toch? Maar het monster dat nu geschapen werd gaat vele kleine, alternatieve sites opeten. Een verarming van medialand, het risico op censuur en meer eenheidsworst worden, vrezen wij, het resultaat. Hoezithetnuecht.nl is zo’n slachtoffer, laat ons hopen dat Biflatie niet ook ten onder gaat…?

    1. Zijn er weer reacties verdwenen? Technische storingen zeker, erg vervelend, de mijne op een ander artikel waren er plots weer wel…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: