Eerst werden crypto en blockchain genegeerd door het establishment. Daarna volgden respectievelijk ontkenningen dat het ooit iets kan worden. Met digitale munten en het gedecentraliseerde grootboek. En waarschuwingen, heel veel en vaak waarschuwen voor. Tenslotte, toen the powers that be zagen dat deze brave new digital world hier is om te blijven. Gingen ze méédoen. In de zin van: if you can’t beat them, join them. Na deze bocht van 180 graden krijgt een zeker deel van dat establishment plots koude voeten. Een akelige gedachtengang lijkt plots boven te komen. Namelijk: wat als wij, vroeg of laat…overbodig worden…?!
Tegenwind van de gesettelde macht: heerlijk
Tegenwind krijgen van het establishment is een prachtig compliment. Het betekent dat je belangrijk bent. Belangrijk genoeg om geadresseerd te worden. Dat er rekening met je wordt gehouden. Moet worden gehouden. Vaak in de eerste fase en zelfs later nog word je zelfs tegengewerkt. Het wil vooral ook zeggen dat je bent: gevaarlijk. Bedreigend, vooral voor die gevestigde machten. Die plots inzien dat de comfortabele stoel onder hun achterste wel eens kan worden weggetrokken.
‘Pas op voor de financiële stabiliteit!’
Dat is waarmee het Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) plots naar buiten komt. Dit BCBS is niet bezorgd om ons, burgers hoor! Dat inflatie zo ingeburgerd is dat we niet beter weten dan dat ons geld elk jaar minder en minder waard wordt. Dat we dit maar ‘normaal’ vinden, vanzelfsprekend. Neen, deze internationale bankautoritieit maakt zich zorgen over iets heel anders. De eigen positie van de banken die ze superviseert, het verdwijnen van die banken, de dikbetaalde postjes, de topposities van haar managers.
En onze topjobs dan?
Trouwens: wat als meer en meer banken verdwijnen, letterlijk, wat nu al bezig is. De vier Belgische grootbanken schrapten vorig jaar weer 203 kantoren, het grootste aantal sinds de financiële crisis. En nog in maart 2019 in datzelfde buurland (een omen voor Nederland?). ‘BNP Paribas Fortis sluit maar liefst 4 op de 10 bankkantoren (…) Daarbij verdwijnen 2.800 banen in amper drie jaar tijd.’ Welk nut heeft op termijn dan nog een Committee on Banking Supervision? Wat gaan ze nog kunnen ‘superviseren’…? En nog iets: waar was het controlemechanisme van banken voor de Kredietcrisis in 2018 uitbrak? Hmm? Van financiële stabiliteit gesproken? Daarover hoor je ze niet hoor!
‘Ja die sector groeit wel enorm, maar is nog niet zo groot als wij hoor!’
Da’s wel een heel flauwe opmerking van het Committee. Crypto en blockchain bestaan nauwelijks tien jaar, maar groeien als kool,. Topbedrijven overal ter wereld, ja zelfs landen adopteren en adapteren wekelijks. Doen alle moeite om ze binnen te halen. Sloven zich uit om al was het maar een deeltje ervan toch te verkrijgen. Ja ja, zegt de Commissie. Maar ze zijn nog lang niet zo groot als onze hele financiële sector hoor! Die reeds een paar honderd jaar bestaat en ingeburgerd is. Fiatmunten, banken, de hele rimram. Met alle excessen vandien trouwens. Flauw, flauw, gaap, gaap.
‘Denk eraan: dit is géén geld en geen enkele regering of autoriteit staat er achter!’
Tja, beste dames en heren van het Basel Committee. Dat was net de bedoeling van ene Satoshi Nakamoto. Want u, met al uw kennis en intelligentie en opleiding, doet uw werk duidelijk niét goed! U laat het spaargeld van de burger zienderogen verdampen door inflatie. Voor zover die nog kàn sparen (fat chance). U kon de Krediet- en de tientallen andere crises uit het verleden niét voorkomen. Ook bankencrises niet. Misschien moeten we (als wij mogen spreken voor de crypto- en blockchainwereld) net blij zijn en opgelucht zijn door uw waarschuwing. In de zin van: hiér gaat in ieder geval geen regering of ‘autoriteit’ zijn neus insteken? (Behalve dan die regeringen die al méé zijn natuurlijk.) Slaapt u gerust verder, beste dames en heren. We zullen u wel wekken. Met een klop op de deur wanneer het tijd is uw kantoren te ontruimen. ‘Created in 1974, by the central bank governors of “the Group of Ten” countries, the BCBS is a committee that sets global standards for the prudential regulation of banks. It is supported by the Bank for International Settlements (BIS) which was established in 1930 and is owned by 60 central banks.’ Tja…