We hebben het dan over de Amerikaan John Paulson, die met nog een handvol professionele beleggers tegen de sub-prime mortgages anno 2007 speculeerde. (Michael Burry bijvoorbeeld, en refereren we ook aan de film The Big Short). Deze geniale zet bracht Paulson het coole bedrag op van – slik 20 miljard dollar. Zo zie je maar weer dat al modder je maar wat aan in beleggen, je met één grote klapper alles en meer kunt goedmaken. De kunst is die te vinden, en dat vergt alvast je concentreren op één onderwerp, sector, belegging. Daarvan moet je dan liefst meer weten dan anderen. Dat is één soort van goede raad die mister Paulson aan wannabee-miljardairs en -miljonairs doorgeeft. Voegen we daar alvast zelf aan toe: niet alleen moet je vinden, maar vervolgens ook nog dúrven. Risico lopen, en aanzienlijk dan nog. No pain no gain. Want wanneer je een potentieel fantastische belegging dan hebt gevonden (lucky you!), en je durft er maar pakweg 5 procent van je portfolio aan besteden? Je zult als het goed is wel wat verdienen, maar life-changing zal het beslist niet worden, zelfs in het allerbeste geval. Je moet als je big time wilt winnen, voor die éne klapper gaan, minstens één universele beleggersregel overtreden: ´Stop nooit alle eieren in één mandje´ wordt dan: ´Stop alle eieren tezamen – en draag vervolgens héél goed zorg voor dat mandje!´
´Een beperkte voorraad van niks´
In een interview met Bloomberg zegt hij nog meer interessante zaken, John Paulson, die maar heel zelden interviews geeft. Alvast één uitspraak van hem haalt de gespecialiseerde cryptomedia: in cryptocurrencies ziet de miljardair niks. ´Crypto is een beperkte voorraad van niks´ stelt hij zelfs, en dat vind ik zo grappig?! ´t Is niet wáár natuurlijk, maar toch is ´t een heel funny, catchy one-liner, die me hardop deed lachen, toen ik hem onder ogen kreeg. Eén voor de financiële geschiedenisboekjes zelfs! Dit moet ik beslist aanhalen in de Cryptonieuwsbrief voor morgen, woensdag 1 september. Want daarin ben ik nooit te beroerd om critici, nay-sayers en andere querulanten het woord te geven. Paulson is dan ook niet de enige die dit soort, behoorlijk harde kritiek op digitale munten levert. De beroemde éminence grise Jim Rogers, alom gerespecteerd in de beleggerswereld, zei al een jaar of wat geleden precies dat. Bitcoin et al. zullen uiteindelijk naar 0 dollar gaan. Jim gaat daarmee uit van de veronderstelling dat vroeg of laat, bitcoin, om dit boegbeeld er ff uit te nemen, gewoon té belangrijk zal worden. Te bedreigend voor the powers that be met hun fiatgeld. De vraag is dan: zijn we reeds op dit punt beland in de cryptogeschiedenis, ingezet in 2009 maar in the spotlights in ernst sinds de zomer van 2020. Toen ook institutionelen er oog voor kregen, met alle gevolgen – koersstijgingen – vandien.
´Asymmetrische beleggingen´
´t Is een bubbel, die hele cryptomarkt, dixit John Paulson, al gaat hij die toch niet shorten. Daarvoor is het risico dan weer te groot, vindt hij; is die markt te volatiel. Dat is dan weer een klein compliment, en positief, zo vat ik dit op als cryptobelegger. Als er één markt de afgelopen tien jaar het best gepresteerd heeft, zijn het wel cryptomunten. Daarbij verbleken aandelenbeurzen en goud, álle financiële markten en beleggingen, zeg maar de concurrentie. En toch, en toch – bij dat gele edelmetaal zweert een belegger als Paulson net wél. Vandaag meer dan ooit zelfs! 14 Jaar na zijn geniale contraire belegging van 2007, heeft hij nog geen andere markt gevonden die geschikt om voluit in long te gaan, of te shorten. Hij zoekt alleen naar zogenaamde asymmetrische beleggingen. Dat zijn dan volgens hem dan beleggingen met een heel klein risico, maar met 100 keer opwaarts potentieel. Da´s dan opnieuw iets waar ik het met mister Paulson niet eens ben, omdat net cryptobeleggen precies dat is: een miniem risico lopen, met een enorme financiële beloning wanneer je goed zit. Been there, done that. Maar toch en dus: hij en ik verschillen hierin van mening en wel big time.´Cryptocurrencies, regardless of where they’re trading today, will eventually prove to be worthless. Once the exuberance wears off, or liquidity dries up, they will go to zero. I wouldn’t recommend anyone invest in cryptocurrencies.´
Koop een huis
De man die de grootste gok, zet, short ooit tegen de huizensector maakte…raadt iedereen aan een huis te kopen! Of een appartement, flat – vastgoed dus. Leg 10 procent in, leen 90 procent, en middels de meerwaarde op termijn, van pakweg 20 procent, kun je nog flink verdienen. Dit is de (gewezen) grootste huizen-shorter ter wereld aan het woord? Ik geloof mijn oren niet, of ogen, wanneer ik het interview lees. Hier volgt nog raad, voor beleggen in het algemeen dan, en daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn. Zoals collega Harm van Wijk ook stelt: 90 procent van alle beleggers verliest geld. John Paulson weet waarom:
´What’s the most common mistake investors make?
´They look for get-rich-quick schemes and they buy based on stories. And then they chase investments that are going up, and ultimately those investments deflate. And then they lose money.´ Snel rijk willen worden (!) Beleggen naar aanleiding van verhalen, in de pers, en wanneer het de pers haalt is het al te laat, is de koersstijging al een feit. Of naar aanleiding van ´tips´ van vrienden, familie, collega´s. (Zij doen het ook, zeggen het, dus dan zal het wel goed zijn, en waar´). Achter koersen aanlopen gewoon omdat ze hoger gaan, stijgen, al weten ze niet waarom dat zo is. Dixit Paulson en het klopt absoluut. Ik voeg er dan nog aan toe: zich teveel door het algehele sentiment laten meedrijven. Kijk naar de Fear & Greed Index. Het is wel bijzonder moeilijk om tegendraads te ageren; net het tegenovergestelde te doen van de massa. Staan alle koersen op groen en gaan ze nog groener – durf dan maar eens contrair te doen, en te verkopen. Het omgekeerde geldt eveneens: wie durft te kopen wanneer koersen rood staan, en nog roder gaan…
Van 20 miljard naar 9 miljard. Barslecht maar…
Verder spreekt hij zich uit over de oplopende inflatie, die volgens hem géén voorbijgaand verschijnsel is. Zoals de Federal Reserve burgers wel voorhoudt (maar misschien gelooft de Fed dit echt, en weet zij niet beter; is dit haar ´best shot´?) Financieel is het John Paulson sinds zijn grote klapper niet zo goed gegaan, al lijkt het onmogelijk om 20 miljard dollar te verkwanselen. Daar slaagt zelfs de slechtste belegger niet in. Zijn hefboomfonds stond in 2011 nog in de plus voor 38 miljard dollar, om vervolgens af te glijden naar 9 miljard in 2019. Het laatst gekende resultaat, want Paulson maakte er een soort private stichting van – family office – en spendeert sindsdien al zijn tijd aan het beheer daarvan. Van 20 miljard dollar naar 9 miljard in 12 jaar is een barslecht resultaat, au fond, maar wie zou niet met John Paulson willen ruilen…
Dag Joost. Hier zie ik het toch even anders. Jij schrijft “Financieel is het John Paulson sinds zijn grote klapper niet zo goed gegaan, al lijkt het onmogelijk om 20 miljard dollar te verkwanselen. Daar slaagt zelfs de slechtste belegger niet in. Zijn hefboomfonds stond in 2011 nog in de plus voor 38 miljard dollar, om vervolgens af te glijden naar 9 miljard in 2019.” Ik begrijp gewoon dat externe investeerders zich hadden teruggetrokken uit zijn hefboomfonds https://www.reuters.com/article/us-paulson-hedgefund-idUKKBN2426MF waardoor het te beheren vermogen terugviel op $ 9 miljard. Dit zegt niets over verliezen geleden door het fonds. Verlies dat er uiteindelijk wel zal zijn geweest https://www.ft.com/content/3f8ee9f0-2944-11e8-b27e-cc62a39d57a0 Voor de rest begrijp ik dat Paulson ervan uitgaat dat de VS een grote negatieve reële rente tegemoet gaan waar dat nu nog een kleine(?) negatieve reële rente is.
Bedankt voor deze annotatie Ivo (slimme gast die verder kijk dan zijn…lang is, hmm)
L´Union fait la farce… euh force. Ik moet jou bedanken voor alles wat je ons op een presenteerblaadje brengt. Ik ben maar een oude Muppet die af en toe wat bromt.
This is a great article, with a lot of information in it, These types of articles make users interested in your site. Keep sharing more of the better posts! Thanks!