Donderdag 11 oktober kwam de Nederlandse Vereniging van Makelaars naar buiten met de derdekwartaalcijfers over de Nederlandse huizenmarkt. “Een kwartaal om snel te vergeten”, aldus Gert Hukker, voorzitter van de NVM, tegenover de binnenlandse pers. Hukker had zojuist bekend gemaakt dat de prijs van een gemiddeld Nederlands huis met 7,5% was gedaald (zie hier de cijfers) ten opzichte van een jaar geleden. Daarnaast waren de transacties in het afgelopen kwartaal met maar liefst 17,2% afgenomen. Dit heeft niet alleen een negatieve impact op huizenbezitters die wachten op kopers, ook makelaars beginnen steeds meer last te krijgen van de crisis op de Nederlandse huizenmarkt.

huizenprijzen nederland ontwikkeling

Zware tijden voor makelaars

De totale omzet van makelaarskantoren is flink gedaald. De omzet is 21 miljoen lager uitgevallen ten opzichte van het derde kwartaal van 2011, een daling van 25%. Daarbij dient aangetekend te worden dat 2011 eveneens een zwak jaar was voor makelaarskantoren. Niet alleen kantoren voelen omzetdruk, ook in de portemonnee van de makelaar is de crisis voelbaar. “Het inkomen van makelaars is flink gedaald en ligt nu op zo’n 2.500 euro bruto per maand. Ook de courtage die makelaars vragen staat onder druk.”, aldus de NVM. Inmiddels zou er al 8,5% minder werkgelegenheid zijn bij de Nederlandse makelaarskantoren.

Huizenprijzen kunnen nog 18% dalen

De huizenprijzen daalden met 2,2% ten opzichte van het vorige kwartaal. De gemiddelde woningprijs kwam uit op 209.000 euro, daarmee zijn we weer terug op het niveau van 2004. Volgens de (altijd optimistische) NVM is hiermee echter nog geen bodem bereikt. Volgens Hukker zijn gemiddelde woningprijzen uit de periode 2000-2002 niet ondenkbaar. Een gemiddeld huis kostte in 2000 zo’n € 170.000, dit zou een daling betekenen van nog eens 18%! Ondenkbaar is een daling van nog eens 18% volgens ons zeker niet.

Hypotheekproblemen nemen toe

Steeds meer reguliere huishoudens hebben moeite om aan hun verplichtingen te voldoen. Vrijdag maakte het Bureau Kredietregistratie (BKR) bekend dat het aantal mensen die problemen heeft om hun hypotheeklasten te betalen steeds verder toeneemt. Een toename van maar liefst 20% zorgt ervoor dat er eind 2012 ongeveer 76.000 mensen met ernstige betalingsproblemen zitten als het gaat om hun hypotheek.

Een ander belangrijk signaal vanuit de markt is dat het verschil tussen vraag en aanbod steeds verder uit elkaar loopt. Hoewel de transactieprijzen 7,5% daalden in het derde kwartaal, daalden de vraagprijzen maar met 3,3%. Dit is een teken dat of de urgentie bij verkopers niet hoog genoeg is, of dat verkopers nauwelijks nog verder zakken omdat ze hiermee onder water komen te staan met hun huis.

2013 wordt zwaar jaar voor huizenmarkt

Met de maatregelen van het Lenteakkoord in het vooruitzicht is het maar de vraag hoe lang verkopers nog kunnen wachten met het aanpassen van de prijzen. Vanaf 1 januari 2013 wordt de regelgeving voor starters strikter en zullen zij steeds minder kunnen lenen. Het NVM verwacht dan ook dat als er niets gebeurd de woningmarkt “volgend jaar in een winterslaap komt”.

Eén reactie

  1. De grootste zorg van de banken is de hypotheekschuld die opeens niet meer kan worden terugbetaald. Jarenlang zonder enig besef al die top hypotheken afgesloten en er nu achter komen dat ze zelf in de problemen komen door al die hoge hypotheken. Laat het ze maar lekker voelen.
    ]De verkoop van woningen in de gemeente Breda is dramatisch gedaald.
    De tijd dat een woning te koop staat is het afgelopen jaar gemiddeld met 65 procent gestegen van 125 naar 189 dagen.
    http://www.bndestem.nl/regio/breda/11856479/Verkoop-huizen-Breda-drama.ece

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: