Ondernemers in de industrie verwachten in 2012 zo’n 5% meer te investeren dan in 2011. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS over de verwachte investeringen van de industrie. De verwachtingen per branche zijn wisselend. Zo zijn ondernemers in de raffinaderijen en chemie positief over de investeringen in 2012. Zij verwachten een toename met 17%. Positief zijn ook ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie en de papier- en grafische industrie. Zij verwachten voor 2012 een vergelijkbare investeringsgroei als voor 2011.

Ondernemers in de metaal-elektro industrie zijn daarentegen negatief gestemd. Zij verwachten 9% minder te investeren in 2012. Voor 2011 verwachten metaal-elektro ondernemers nog een toename van de investeringen met 32%. De investeringen van de metaal-elektro industrie zijn de hoogste binnen de industrie. In 2010 investeerde deze branche meer dan 2 miljard euro. Ondernemers in de hout- en bouwmaterialenindustrie en de textiel-, kleding- en lederwarenindustrie zijn ook somber over 2012. Ondernemers in de overige industrie ten slotte gaan uit van gelijke investeringen in 2011 en 2012. Voor 2011 handhaven de ondernemers in de industrie hun hoge verwachtingen. Ze verwachten 26% meer te investeren in vergelijking met het voorgaande jaar.

17 reacties

  1. Wat ? Ook positieve berichtgeving op biflatie ?

    Oh… nee… ik snap ‘m…

    “De investeringen van de metaal-elektro industrie zijn de hoogste binnen de industrie. In 2010 investeerde deze branche meer dan 2 miljard euro.”

    Robotisering… tuurlijk…

    Meer werkeloosheid !

  2. @ R

    Haha, positieve berichtgeving…
    Zolang berichtgeving maar op feiten zijn gebaseerd maakt het m.i. niet uit of het een positief of negatief bericht is. Natuurlijk zijn er lichtpuntjes te melden maar vaak zijn die cijfers “minder slecht dan verwacht”, vind ik zulke dooddoeners…

  3. In feite sla je daarmee de spijker op zijn kop R. Meer industrie, is minder arbeidskrachten. Dit is alleen fijn voor de directeuren van fabrieken, maar niet voor jan modaal die op zoek is naar een baan.

  4. @ R & Ruben

    Gekkenhuis hé 🙂

    In hoeverre de investeringen toenemen door de prijsstijgingen is helaas niet in de cijfers van het cbs cijfers teachterhalen. Het gaat om de de totale aanschafwaarde van de materiële vaste activa, investeringen in voedingsmiddelen, textiel, machines, raffinaderijen (dus energie), metaal, hout, enz, enfin, veel grondstofgerelateerd. Die prijzen van die desbetreffende grondstoffen zijn natuurlijk ook gewoon gestegen afgelopen jaren (lees: biflatie), dus wat is positief wat is negatief? Feit is dat de investeringen stijgen, als dat komt door de prijsstijging van de desbetreffende investeringen, is dit helemaal niet zo’n heel positief bericht, maar ik had een goeie dag vandaag, dus laat het maar lekker positief lijken.

    Als klap op de vuurpijl; het consumentenvertrouwen in Amerika is enorm gestegen. De consumenten aldaar denken dat het allemaal wel goed komt met de ruim 15 biljoen dollar schuld? http://www.bloomberg.com/news/2011-11-29/u-s-consumer-confidence-rises-by-most-since-april-03-amid-holiday-season.html

  5. @ Dré: Juistem. Als ze investeren in nieuwe machines, of in technologie die bijvoorbeeld 30 arbeidskrachten kan vervangen, is het leuk dat er een paar ton extra wordt geinvesteerd, maar is dit wel zo positief voor de economie op de langere termijn? Wie het weet mag het zeggen.

  6. Hee, dus hogere investeringen die ongetwijfeld bedoeld zijn om nog efficiënter te produceren.
    Wie gaat die geproduceerde spullen dan kopen?

    Ah, natuurlijk die 1 % gaat zich helemaal suf kopen.

    Begint langs steeds meer kanten een catch 22 scenario te worden.

    @Koen
    De uitputting van de landbouwgronden is natuurlijk al langer bekend evenals het gegeven dat de voedingswaarde achteruit holt.
    http://www.nvlv.nl/downloads/Artikel_Roodkoper_Landbouw_in_de_21e_eeuw.pdf

  7. @Snel
    Die schuld is niet het echte probleem.
    Het vertrouwen in een oplossing is weg.
    Dan gaan mensen helaas domme dingen doen.
    En daar maak ik me niet druk om, wel een beetje veel zorgen.

  8. @Pietjes, als je het verhaal over schuld goed gelezen hebt is er geen oplossing. Onze welvaart zoals we die nu kennen blijft alleen voortgang maken met het maken van nieuwe schuld. Zodra we stoppen met het maken van nieuwe schuld kunnen de oude schulden nooit meer worden afbetaald. Dat is de situatie waarin we nu zitten. Er word geen of tekort nieuw geld in omloop gebracht om de oude schulden af te lossen. Banken gebruiken het extra geld nu om hun buffers te versterken, maar ze zijn als de dood om het uit te lenen.Trouwens de bedrijven en consumenten staan ook niet meer te springen om nieuwe leningen.

  9. Het is ook nooit goed!

    Wees blij! Kijk nu de ECB geld gaat drukken moeten er drukpersen bij gebouwd worden,
    Vandaar die grote investeringen in de industrie.

    Inkt, Papier, Staal, enz enz. Ga zo door!!!!

  10. @Stefan : niet om je ‘feestje’ te verpesten of zo, maar slechts 3% van het ‘bijgedrukte geld’ wordt middels een (diep-)drukpers gerealiseerd ; de overige 97% wordt digitaal gecreëerd, oftewel door het indrukken van een paar toetsen op één of ander toetsenbord …

    Dus verwacht nou niet te veel nieuwe arbeidsplaatsen a.g.v. dat ‘bijdrukken’ …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: