De Amerikaanse kerninflatie is in september uitgekomen op 0,8%, de eerste daling in zes maanden en het laagste peil sinds maart 1961. Dat staat in cijfers van het ministerie van Arbeid. De kerninflatie houdt geen rekening met de volatiele prijzen voor voedsel en energie. Economen hadden een stabiele kerninflatie van 0,9% voor de zesde maand op rij verwacht.
De jongste cijfers bevestigen het verhaal van Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve. Die liet vrijdag in een speech liet weten dat de inflatie te laag is en de werkloosheid te hoog. Een inflatie onder de 1% laat erg weinig ruimte over aan de monetaire beleidsmakers, die zich comfortabeler voelen bij een inflatie van rond de 2%.
Omdat dat te bestrijden is ‘verdere actie’ nodig, sprak Bernanke. Daarmee bevestigde de Fed-topman de verwachtingen dat de Federal Reserve weldra zal overgaan tot een nieuwe ronde kwantitatieve versoepeling, ofwel het bijdrukken van geld om de economie te stimuleren. In de praktijk koopt de Fed in dat geval activa als staatspapier om de lange rente lager te duwen en een portie inflatie te creëren.
Bernanke schetste in zijn toespraak ook een eerder somber beeld van de Amerikaanse economie, met een groei die te beperkt blijft om de werkloosheid van rond de 9,6% in te perken. Andere macro-economische cijfers die vrijdag op de markt werden losgelaten onderschrijven dat beeld. Midden oktober blijkt de Amerikaanse consument onverwacht somberder over de toestand van de economie dan enkele weken geleden, zo blijkt uit de index die de universiteit van Michigan twee keer per maand opstelt.
De index voor het vertrouwen kwam uit op 67,9, tegenover 68,2 eind september. Ten opzichte van midden september, toen de index 66,6 noteerde, was er wel een stijging. Economen geraadpleegd door het persagentschap Dow Jones hadden gemiddeld gerekend op een Michigan-index van 69.
De universiteit van Michigan publiceert ook cijfers over de inflatieverwachting van de Amerikaanse consument. Over 12 maanden verwacht Joe Sixpack dat de prijzen met 2,6% zullen stijgen. Op langere termijn, de komende vijf jaar, verwacht de consument een toename met 2,7%.
Dat het consumentenvertrouwen in september beter was dan nu, enkele weken later, werd dan weer bevestigd in de cijfers over de detailhandel van die maand, eveneens vrijdag op de markt losgelaten. De omzet steeg in september met 0,6%, meer dan de gemiddelde prognose van 0,4%. Bovendien werd hetzelfde cijfer voor augustus opwaarts herzien van 0,4 naar 0,7%.
Voor de Amerikaanse consument, en bijgevolg voor de hele economie, zit er een cruciale periode aan te komen. Vanaf eind november, op Thanksgiving, begint het ‘holiday season’, waarin Joe Sixpack zijn eindjaarsaankopen doet. Voor vele retailers staat of valt hun boekjaar met een goede eindejaarsperiode, die loopt tot de kerstdagen.
Via: De Tijd