Bitcoin is een digitale munt die vlotte online geldtransfers mogelijk maakt. Dit is wat u moet weten over Bitcoin en online betalingen. 

Contant geld is eeuwenlang de basis geweest van financiële transacties en speelt nog steeds een cruciale rol in de wereldeconomie. Uit vele studies blijkt echter dat het contante geld al vele jaren daalt. Volgens een Britse studie is het aantal contante transacties sinds het begin van de COVID-pandemie met bijna vijfendertig procent gedaald.

Intussen bestaan overschrijvingen ook al heel lang, en zijn creditcards goed voor de meeste onlinetransacties. Het idee dat zij dingen onmiddellijk konden betalen en een derde instelling konden beloven binnen een maand terug te betalen in plaats van onmiddellijk, trok veel mensen snel aan.

De betalingssystemen en de behoeften van de consument zijn in de loop der jaren echter geëvolueerd. Vandaag hebben klanten behoefte aan betaalsystemen die handig, snel en veilig zijn. En dat is waar Bitcoin om de hoek komt kijken. De meeste mensen zijn van mening dat cryptomunten zoals Bitcoin katalysatoren zijn voor een nieuwe betalingsrevolutie die ingrijpende veranderingen teweeg zal brengen in onlinetransacties.

Hoe Bitcoin online betalingen zal beïnvloeden

Bitcoin heeft geleid tot ingrijpende veranderingen in betalingssystemen. Het heeft regeringen overtuigd van de mogelijkheid van digitale munten. Bijvoorbeeld, de Chinese regering heeft nu onafhankelijke crypto toegankelijk op het platform van de btc era. In 2021 werd Bitcoin in El Salvador een wettig betaalmiddel. Dit is hoe Bitcoin online betalingen zal beïnvloeden.

Transacties tegen lage kosten 

Traditionele online betaaloplossingen zijn onderworpen aan overheidsvoorschriften. Dat betekent dat banken en geldverwerkers een beroep moeten doen op andere instellingen om betalingen te verwerken. Bovendien brengen deze instellingen de klanten extra kosten in rekening, zoals opnamekosten en kosten voor het aanhouden van een rekening. Deze kosten betekenen een aanzienlijke financiële last voor de klanten.

Bitcoin lost dat probleem op door tussenpersonen bij transacties te elimineren. In tegenstelling tot bankoverschrijvingen vinden Bitcoinbetalingen uitsluitend plaats op een peer-to-peer netwerk, zonder enige derde partij. Bovendien hebben Bitcoingebruikers geen bankrekening nodig om transacties te verrichten, waardoor de enorme kosten die banken en geldverwerkers in rekening brengen, wegvallen. Dat zorgt voor relatief lagere transactiekosten dan voor bankoverschrijvingen of creditcards.

Gebruikersautonomie 

Er bestaan weliswaar verschillende online betaalmogelijkheden, maar de dienstverleners vallen onder de regelgeving van de overheid en de centrale banken. Een van de essentiële voorwaarden voor het gebruik ervan is dat de persoon die de betaling verstuurt of ontvangt, zijn werkelijke identiteit aan de dienstverlener bekendmaakt. Vervolgens zal het bedrijf die informatie ook delen met de andere dienstverleners in hun netwerken om betalingen te verwerken.

Dergelijke beperkingen belemmeren het vertrouwen van de klant en stellen hem bloot aan diverse risico’s, waaronder identiteitsdiefstal. Bitcoin is een gedecentraliseerde munt die niet gebonden is aan overheidsregulering of de centrale bank. Zo kunnen mensen wereldwijd betalingen verzenden en ontvangen zonder tussenkomst van buitenaf. Bovendien hoeven Bitcoingebruikers hun echte identiteit niet bekend te maken om transacties te verrichten.

Met Bitcoin kunnen gebruikers zelfs anoniem transacties doen, waardoor u volledige rechten en controle heeft over uw geld.

Flexibele en snelle betalingen  

Met Bitcoin kunnen bedrijven en particulieren transacties verrichten zonder het ongemak dat ze te veel geld in contanten bij zich moeten dragen. Met Bitcoin kunnen gebruikers online betalen voor goederen en diensten met slechts een druk op de knop. U hoeft dus niet te wachten op goedkeuring van de bank om geld te versturen of te ontvangen, wat voor meer gemak zorgt. Het verwerken van Bitcoin-transacties duurt meestal een paar minuten.

Bitcoingebruikers kunnen kiezen tussen hardware- en online-portefeuilles. De portefeuilles stellen gebruikers in staat geld te verzenden, te ontvangen en op te slaan wanneer het hen uitkomt. Bovendien kunt u transacties verrichten via een persoonlijke portefeuille of een crypto-uitwisselingsplatform.

Handelaren nemen steeds vaker Bitcoin op in hun betalingssystemen. Uit de statistieken blijkt ook dat consumenten wereldwijd crypto snel omarmen als een handigere, veiligere en goedkopere betaalmethode. Bitcoin is voor de meeste mensen nog een nieuw concept, maar het heeft een enorm potentieel om een revolutie teweeg te brengen in online betalingen.

3 reacties

  1. Lieve Daniël,
    Ondanks dat ik persoonlijk FLINK van de cryptootjes heb geprofiteerd (70k€+) blijf ik voortdurend dat fictieve geld enorm wantrouwen.
    Ik noem maar een ‘dingetje’ : De ZOGENAAMDE “bedenker” van Bitcoin, ene Satoshi die nog immer niet gevonden is (logisch, de bitcoin is een creatie van de NSA), heeft bij het lanceren van zijn geesteskind (de BCT) één MILJOEN van die dingen achtergehouden.
    De zgn “satoshi share”. Type de term maar in op Google etc.

    Het adres van die (=Satosh’s) àllereerste Bitcoin-wallet is eenvoudig (voor IT-ers) te achterhalen / te identificeren, evenals de “bevroren 1 miljoen exemplaren”.

    Wààrom heeft werkelijk NIEMAND het (grofweg sinds 2016) meer over die achtergehouden “mega stash”, die momenteel zo’n 36 MILJARD euro waard is ?

    Wààrom wacht de NSA .. ehh … die “meneer Satoshi'” met het uitgeven / op de markt brengen ervan ?

    En wànneer gaan ze .. ehh .. gaat die Satoshi dat wèl doen ?

    Afijn, zo maar even een vraag aan Daniël hihi

  2. Bedankt voor je “antwoord”, Daniël !

    ( hij had waarschijnlijk nog nooit van de “satoshi share” gehoord, zoals 95% van de “crypto-kenners” overigens )

  3. Eerst de massa laten spelen met gebakken digitale lucht en ze er zo aan laten wennen. Dan leg je het stap voor stap aan banden of je verbiedt het origineel en kom je met je eigen gebakken lucht of te wel central bank digital currency (CBDC). Zo probeer je het betalingsverkeer en de burger onder controle te krijgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: