(uit: Cryptonieuwsbrief.nl) ´Maar´? Waarom moet er altijd toch zo´n afzwakking, relativering, die ´keerzijde´ bij, wanneer er iets te melden valt of gedebiteerd wordt, iets positiefs in dit geval. Is het des menschen; ons lot misschien om nooit eens – al was het maar voor ff – volledig gelukkig of tevreden te kunnen zijn? Nooit ´ns absolute zekerheid te genieten over iets, over wat dan ook? ´t Is la tragédie humaine, zullen we maar zeggen…

We´re Back!!

Eén zekerheid kunnen wij van de Cryptonieuwsbrief u toch alvast geven, en dat is, taratata! Dat we vanaf vandaag, woensdag 15 september 2021, opnieuw élke dag bij u komen! Want inderdaad: deze Cryptonieuwsbrief verschijnt weer elke weekdag, van maandag tot en met vrijdag. Met een extra weekend editie over de belangrijkste items van de week up to date. Dit laatste dan vanwege mijn geachte collega Harm van Wijk (Beleggen.com). Dit alles ook om te zeggen dat u, bij leven en welzijn, nog lang niet van Ome Joost af bent! 

What´s up?

Maar er gebeurt ook zoveel in crypto/blockchain space, en het gebeurt meestal ook nog eens allemaal tezamen, én in een steeds hoger tempo. Leven we in dit opzicht in zogenaamd Historische Tijden? Is wat we in deze 21ste eeuw meemaken, beleven (ondergaan?) werkelijk de ontwikkeling richting een Nieuw Geldstelsel? Met bitcoin et al, dan als het z.n. Nieuwe Geld? (IMF Directrice Kristalina Georgieva heeft het zelfs over een New Bretton Woods Moment…) Er was die zeker alvast historische gebeurtenis (7 september jl.) in deze van de officiële adoptie van BTC als geld door een land, El Salvador. Dat ondanks flinke tegenwerking vanwege o.m. dat IMF en de Wereldbank, morele chantage mogen we het wel noemen, toch doorzette. Die eerste dag waren er wat technische issues, mankementen, en bitcoin zakte plots in waarde met tot wel 19 procent. Een ongelukkig toeval hoor, maar er was ook zoveel hoop ingebouwd in de cryptomarkt; zoveel verwachtingen… 

Nou ja, we zullen wel merken hoe e.e.a. zich verder ontwikkelt. Zelf vernoemden we reeds 5 landen in totaal die alle dezelfde richting evolueren, al gaan ze nog niet zo ver als El Salvador. Maar het zijn tastbare realisaties, zeer interessante ontwikkelingen in crypto adoptie, die al veel verder staan dan eenvoudig ´plannen´. 

Mannen maken plannen. Vrouwen ook

En of! Gendergelijkheid, een eerlijke bejegening van het vrouwelijke geslacht, ook van ´tussenin-geslachten´ – het wordt hoogste tijd! Nu nog komaf maken met het feit dat de lady´s onder ons vaak nog steeds minder verloond worden voor hetzelfde werk als de gentlemen. Dus: mannen maken plannen, maar vrouwen ook. Alvast deze slimme dame die aan het hoofd staat van Ark Invest. Cathie Wood wordt al minstens een decennium bijzonder gerespecteerd door haar collega´s (en hopelijk ook door haar partner) voor haar indrukwekkende beleggingsresultaten. In 2020 werd mevrouw Wood nog genomineerd als de beste stock picker. 

´Ontwrichtende innovatie´

Haar moneymanagement fondsen, want Ark Invest bezit er meerdere, zijn gestoeld op het principe van de disruptive innovation. En laat nou net bitcoin, digitale munten in het algemeen, en zeker de blockchain technologie, zo´n vernieuwing  – ontwrichtende innovatie  – zijn die de status quo op z´n kop zet. Cathie Wood kwam heel recent nog in het nieuws omdat zij – slik – 500.000 dollar voorziet voor 1 bitcoin binnen 5 jaar…! 

NO!

´Ontwrichtend´ en ´innovatie´ zijn twee van die termen die the powers that be altijd doen schrikken. Op het puntje van hun lederen bureaustoel krijgen in hun dure, gelambriseerde kantoren. En zeker wanneer je het over financiën hebt, het monetaire stelsel, laat staan over ´nieuw geld´! Op voorhand steken ze de handen vooruit in een afwerend gebaar; de mondhoeken gaan omlaag en wat er uitkomt, als ze zich al niet verslikt hebben, is NO! Edoch, zoals de geschiedenis al ampel bewezen heeft – vernieuwingen, uitvindingen, zeker wanneer het technologische ontwikkelingen betreft, houd je met een afwerende, afkeurende houding alleen niet tegen.

Gary Gensler – warhoofd of snoodaard?

Het hoofd van de SEC, Securities and Exchange Commission (maar vrij vertaald de firma Sjoemel en Corruptie), hoogleraar Gary Gensler, is ook zo´n ontkenner. Ja… zegt hij tegen cryptomunten, coins en tokens, NFT´s (digitale eigendomsbewijzen), stablecoins (digitale munten die een bestaande munt, tot nu toe de USD,  kopiëren) et al. …maar liever toch niet. Nou ja, Gary mocht dan wel volhouden tegen beter weten is dat alles hunky dory is op het gebied van wetgeving en regulering over cryptocurrencies – hij kreeg toch flink wat tegenwind in de hoorzitting gisteren vanwege het Amerikaanse Congress. Vraag er ook eender welke marktparticipant in de Cryptowereld naar – er bestaat nog steeds géén juridische duidelijkheid over wat een coin nu tot een effekt maakt, of tot een digital currency, een commodity of wat dan ook. Jawel, ETH, ethereum kreeg een free pass, en bitcoin ook, maar XRP niet. Allemaal in wat op z´n minst onder dubieuze omstandigheden geschiedde. Dit wordt dus haast letterlijk voor de rechtbank uitgevochten met 24 advocaten voor Ripple en 3 voor de SEC, sinds december 2020. Uitkomst onbekend, maar in cryptomiddens wordt dit wel het Proces van de Eeuw genoemd. Verschillende executives van Ripple Labs, Inc. vroegen uit eigen beweging al jaren, letterlijk, naar ´clarity´ over wat ´a security´ is en wat niet. De SEC hield zich al die tijd stom. Stom inderdaad allemaal hoor, als u het mij vraagt…  

Stripgewijs

Is de reeds lichtjes minder geëerde, mogelijk zelfs onterecht geachte Voorzitter van de Securities and Exchange Commission, professor Gary Gensler een warhoofd, zoals professor Gobelijn? Of is hij eerder als Dr. Krimson, die eeuwige saboteur die alleen maar op eigen voordeel en dat van zijn partners in crime uit is? Want zeg nu zelf, wél beslist geëerde en geachte lezer: Gensler en SEC directeur William Hinman geven op géén wettelijke gronden, op géén reglementaire clarity gesteund bitcoin en ethereum out of the blue een stempel van goedkeuring. De nummers 1 en 3 van de digitale top drie. En drukken Ripple, met XRP,  de nummer 2, in het verdomhoekje. Om vervolgens allebei ontslag te nemen en te gaan werken voor respectievelijk een firma met belangen in datzelfde bitcoin, en in ethereum. Als dát niet minstens de schijn van belangenvermenging wekt…?! Wordt beslist vervolg, krijgt vast nog een staartje, of zeg maar STAART!

Ja of neen, mogelijk of misschien

Maar misschien zijn we te streng, of achterdochtig ook hoor, vis-à-vis Gary. Luister: net nog vroeg een senator tijdens de hoorzitting hem iets over stablecoins. U weet wel, zoals de USDC, de BUSD en dergelijke, die de USD in principe één op één volgen. Wat zijn dat, vroeg de senator: securities (effekten) of neen? (Want ingeval van ´neen´ vallen cryptocoins niet onder de bevoegdheid van de SEC en krijgen ze zoals ETH en BTC in de praktijk een soort van vrijgeleide). Dus: securities of niet? was de vraag. En Gary´s antwoord: ´´they may very well be securities´´. Vertaling: ja dat kunnen best wel eens effekten zijn. ´Kunnen´! ´Best wel´! Ja maar is het nu Ja of NEEN? Ook de senator kreeg er geen duidelijk antwoord op. ´t Was ook zoiets als ´ja het kan best gaan regenen vandaag´ – en dan schijnt de zon heel de dag, weet u wel? Of als Ome Joosts baas vraagt ´Joost, ga je vandaag een nieuwsbrief schrijven?´ En dan zou ik antwoorden: ´Ja dat zou best kunnen.´ Nou – komt-die er dan of niet?! Haha, gelukkig voor hem en u beste lezers, kwam die er. En u bent ´m aan het lezen ook. Maar in de wet, voor de wet, met zo´n hoge Piet of Gary van het hoofd van het Amerikaanse monetaire stelsel, kán dat echt niet hoor. Ja of neen vragen, en dan ´mogelijk´ als antwoord krijgen?! Ja, neen, of mogelijk of misschien? Zo zijn we niet getrouwd hoor Gary-man? Sinds 2017 zijn cryptocurrencies hot en niet meer weg te denken. Zeker toen anno 2020 de big boys and girls (institutionelen) zich begonnen engageren. Maar in september 2021 is het enige waarmee je als wetten-initieerder-en-toepasser slechts voor de dag mee komt een ´mogelijk´? Conclusie: Gary is slecht, of dom, of verward. Ja, dat is heel wel ´mogelijk´…

U vraagt wij draaien

Wat vraagt u nog, beste lezer, beste lezeres? Meer nieuws over crypto en blockchain natuurlijk, dus we vervolgen. Maar eerst nog ff over de titel van deze Cryptonieuwsbrief: bitcoin is in goede doen vanwege het Golden Cross dat het koersverloop maakt: het 50-daags gemiddelde doorbreekt sinds een dag of wat het 200-daags gemiddelde. Wat in principe een erg positief teken is als aanwijzing voor hogere koersen. Die zijn imminent, máár …(daar zijn ze al hoor?) Maar: dan moet er wel heel vlug een vervolg aan gegeven worden, aan die koersstijging. Zo´n Golden Cross is dan wel in se heel veelbelovend, maar het blijft een beetje een lagging indicator. Een achterlopende aanwijzing. Je kunt er pas zeker van zijn wanneer de verondersteld hogere koersen al een feit zijn. Plus: het is ook nog heel pril, dus laat ons niet te vroeg juichen en olé! roepen. 

Tokenist.com

Neutraal

De Fear and Greed Index, die dagelijks het sentiment onder cryptobeleggers, marktparticipanten meet, staat op 49. Dat is gelijk aan ´neutraal´, en dat lijkt aardig te kloppen met de bitcoin koers. ´t Kan vriezen, ´t kan dooien; van hieruit kunnen we hoger…of lager… Daar heeft u ook veel aan, niet (?!) Maar zo kort geleden als gisteren nog was dat 30, en zo snel van fear, angst, naar neutraliteit, dat is toch wel veelbelovend. We shall see (zei de blinde, en hij zag geen steek…) Toch ook nog iets positiefs vermelden: het aantal beschikbare, te verhandelen munten op cryptobeurzen staat op een dieptepunt. Minder munten te koop kan leiden tot hogere koersen. Kán. 

Big business of…

VISA, de kredietkaart-gigant, bevindt zich ook ´in het midden´, al is hier van enige neutraliteit geen sprake. CEO en Voorzitter Alfred Kelly bedoelt wel degelijk dat zijn bedrijf overal in the crypto space voeling mee heeft, innige banden. Hij uit zich behoorlijk lovend over alle ontwikkelingen en de toekomst van cryptocurrencies, die wel eens ´big business´ kunnen worden. Al relativeert mister Kelly ook:

´ I don’t know how far the cryptocurrencies are going to take off. Let’s say in five years it was a fad and no big deal? Or will it be extremely popular? I’m not smart enough to know, but what I’m smart enough to do is make sure our company is in the middle of it today.´

One shot, één kans

En dat klinkt eigenlijk behoorlijk intelligent, wat mister Kelly hier zegt. Niemand kan de toekomst voorspellen – we kennen het cliché maar het is ook wáár. Echter: VISA wil op de eerste rang zitten (en niet voor een dubbeltje!) áls het inderdaad ´big business´ wordt. De financiële gigant steekt zijn nek uit omdat het een unieke kans niet wil laten liggen. En ik denk, beste lezers, dat u en ik ook zo…denken? Dat is ´t ´m nu net: (wereld)bedrijven, professionelen in de financiële sector maar ook ver daarbuiten, en zelfs een (verondersteld) kleine belegger zoals u en ik – we kunnen het ons gewoon niet permitteren om niét deel te nemen. Of anders…

Of anders: zullen we het ons misschien enorm beklagen, binnen een jaar, of binnen vijf jaar. Dáár komt het op neer. Nog een vrijblijvende levensles van ene Ome Joost – c´est vous qui voyez: beter is achteraf spijt te hebben van een foute beslissing, dan spijt te hebben tot aan het einde van je dagen een bepaalde unieke kans niét te hebben gegrepen! Is dat niet zo? Persoonlijk ben ik na het beluisteren van ´Lose Yourself´van Eminem, nooit meer die openingszinnen vergeten:

                            ´Look

                             If you had

                             One shot

                             Or one opportunity

                             To seize everything you ever wanted

                             In one moment

                             Would you capture it

                                                                                                          …Or just let it slip?´

 

He did it again!

We keren nog even terug tot de orde-van-de-dag met:

Michael Saylor. De stichter en CEO van het Amerikaanse, beursgenoteerde softwarebedrijf MicroStrategy, doet net zijn grootste bitcoin aankoop ooit. Dat is dan: ´an additional 5,050 BTC worth $242,9 million at $48,099 per BTC.´ Iemand op Reddit suggereert dat Michael zijn bedrijf al beter tot ´MacroStrategy´ zou omdopen. ik wijdde hier and then some een artikel aan, dat u op Biflatie.nl kunt verder lezen…

Taxes no more

Nog ff over El Salvador, letterlijk De Bevrijder – en bevrijden doet president Nayjib Bukele (Heil! heil!) zijn volk inderdaad. Door een derde van het land stukken minder te laten betalen voor cross border payments. Dat is: geld verzenden over grenzen. Zowat een derde van ´s lands inwoners werkt immers in het buitenland, veelal de VS, en verstuurt wat het kan sparen naar huis, naar gezin en familie. (Respect! respect!)  Alleen kost dat soort versturen meestal een arm en een been. (Shame! shame!). Nu, middels verzenden van BTC niet meer dus. (Hear! hear!) En nog: alle buitenlanders die in de vorm van crypto investeren, beleggen, hoeven daar géén belasting over af te dragen! (Tsing! tsing!)

Big in Africa

De Afrikaanse cryptomarkt is sinds het jaar 2020, vorig jaar, al gegroeid met…1200 procent! Crypot is hot in Africa, j, net als het weer daar, jawel. En helemaal in Nigeria, het Afrikaanse land met de grootste bevolking, 215.000.000 inwoners. Velen zijn arm, en crypto versturen voor betalen, ontvangen, als verloning ook, is goedkoop. Daarbij behoren de meeste tot de unbanked; dat zijn zij die geen toegang hebben tot een reguliere bankrekening. Finance.yahoo.com: ´Africa’s largest economy is the king of cryptocurrency. In Nigeria, 32% of respondents — nearly 1 in 3 — report having used or owned one type of crypto or another in 2020. By comparison, just 6% of Americans reported the same.´

Big in Japan

Dan hebben we het nog eens over de Ripple munt XRP, die relisted, opnieuw genoteerd gaat worden op een Japanse cryptobeurs, TAOTAO. Daar achter zit dan weer de Japanse financiële duizendpoot SBI, een vroege investeerder in de Ripple blockchain company.

Tenslotte nog: het prominente Britse hefboomfonds Brevan Howard opent een crypto divisie

De markt ondertussen…

De totale marktkapitalisatie, van alle 11.841 munten en tokens (jawel!)  tezamen, vergeleken met maandag jl., 13 september 2021, bedraagt vandaag 2,175 trillion – biljoen – dollar (was 2,066 trillion.)  

BTC noteert aan 47.171 dollar (was 44.674 dollar). 

De bitcoin dominantie is momenteel 40,80 procent (was 40,68 procent). Conclusie: bitcoin gaat erop vooruit maar de altcoins nog meer.

Morgen – morgen al! – is de Cryptonieuwsbrief weer bij u terug met meer crypto/blockchain nieuws. Die hoop van mij, eergisteren nog geuit, om weer dagelijks voor u te mogen schrijven, is alvast uitgekomen. Nu nog bitcoin naar $100.000 and then some zien gaan. Tevens: de 4000ste lezer van de Cryptonieuwsbrief mogen verwelkomen met een presentje – ´t zal voor heel binnenkort zijn. Vast! Hoop ik. Alweer. Hoop doet leven, en leven doet hopen, zeggen ze dat niet? Ik wens u voor vandaag een prachtige mid-week-dag!

Greetz, Joost Bitcoin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: