In 2013 hebben we op Biflatie in een enorm aantal artikelen en reacties besproken wat er volgens ieder van ons mis is met het economische- en financiële stelsel. De wijzende en beschuldigende vinger ging naar de rijken, de machthebbers, bestuurders en politici. Hebzucht,  gier en angst om niet genoeg te hebben zagen we als belangrijkste oorzaken. Er moest koste wat het kost verdiend worden ook als de aarde, mens en dier daar het slachtoffer van werden. Terugkijkend zijn we er niet op vooruit gegaan en vooruitziend is er weinig hoop op verbetering.

bird dont fly

De HEMA documentaire

Op nieuwjaarsdag heb ik naar een leuke en informatieve documentaire over de Hema gekeken. Te zien was een wedren naar meer en sneller. Meer winst door expansie. Er moest ook veel sneller gereageerd kunnen worden op klantenwensen, vooral in de mode. Een artikel dat vandaag bedacht of gespot werd zou in het -totaal onmogelijke ideaalgeval- morgen in de winkel moeten kunnen liggen. De afstand met China werd te groot. De hele cyclus tussen bestellen maken, verzenden en ontvangen nam te veel weken in beslag. Als China tegen Turkije zou worden ingeruild dan kon men met vrachtauto’s gaan werken waardoor de reistijd tot drie dagen worden ingekort. Dat gaf wel allerlei problemen. Hoe zat het dan met de stoffen, de kwaliteit van het maken en afwerken? Medewerkers die een belangrijke stem in het geheel hadden zouden eigenlijk altijd ter beschikking moeten staan. Wachten vanwege een vrije dag of vakantie dat kon immers niet. The show must go on.

[youtube id=”mA29yoRcz2s” align=”center”]

Opzij, opzij, opzij,
maak plaats, maak plaats, maak plaats,
wij hebben ongelofelijke haast.

De tekst van het liedje van Herman van Veen is actueler dan ooit. Er moet worden ingespeeld op de -Ik wil het nu én goedkoop- mens. De potentiële klant heeft steeds minder in de portemonnee,  geen geduld en loopt direct naar een andere winkel of leverancier. Eenmaal uitgegeven geld is foetsie. Dit hele systeem van sneller en goedkoper leidt tot wegwerpartikelen, tot gestreste producenten, inkopers en verkopers. Het kleinste foutje in de calculatie of het verdere proces doet een dunne winst omslaan in een dikke verliespost.

We maken het ons zelf steeds moeilijker

Op allerlei manieren komen we als individu in de verdrukking. De graaiende handen van de overheid willen steeds meer vangen en afromen. Nog hogere verkeersboetes. Op 30 december nog even een snelle verhoging van het huurwaardeforfait naar 0,7% en dat bovenop de enorme belastingbedragen en zorgkosten die wij burgers al moeten opbrengen. We zijn net als een grondanker aan het worden. Met elke slag komen we vaster te zitten en verdwijnt feitelijk gezien het leven in ons. De dood verdrijft immers levendigheid en brengt uiteindelijk volkomen starheid.

Geluk en tevredenheid

Toen swami Paramahansa Yogananda net in Amerika kwam zag hij vele dingen die hij maar al te graag naar de arme Indiaanse bevolking zou brengen. Het duurder echter niet al te lang voordat hem duidelijke werd dat dit een ruil ten kwade zou worden. Geluk en tevredenheid bleken maar weinig te maken te hebben met de beschikbaarheid van een overdaad aan zintuiglijke prikkels. Arme Indiërs bleken in feite veel gelukkiger dan de rijk bedeelde Amerikanen.

“There are so many things here in America that I wanted for my own impoverished country. In time, however, I found that the people here are not so happy, on average, as the peasants(keuterboertjes of plattelanders)  in India-many of whom cannot afford more than one meal a day. Despite the material prosperity here, people haven’t the same inner happiness. Americans are satiated with a plethora of sense pleasures”

Minder meer en eenvoudiger

Nog meer en “natuurlijk” betere medicijnen en apparaten doen ons niet echt langer en gelukkiger leven.  Harder en meer werken levert niet automatische meer loon, welvaart of welzijn. Smaakversterkers vernielen onze smaak. Gemodificeerde gewassen en patenten op iconen, gebogen schermen en knipperende cursors dragen niet echt bij aan het geluk van de mensheid.

Geluk kan alleen in ons eigen binnenste worden gevonden. Tevredenheid komt uit het hart. Voldoende kent geen maat en innerlijke vreugde kan niet worden gewogen, gekocht of verkocht. Wie het simpel en overzichtelijk houdt, minder uitgeeft dan er binnenkomt, deelt en er van overtuigd is dat terugkijkend het leven maar kort is, die hoeft niet meer te verzamelen dan voor het dagelijkse leven nodig is.

God zag dat het goed was

Wij mensen vonden echter dat wij het beter zou kunnen

Wij dachten en denken machtiger te zijn dan de natuur en de Schepper

Uiteindelijk gaan we er nu elke dag op achteruit

Pas als we weten los te laten, komen we verder. Simpelheid en eenvoud. Minder meer haalt ons uit de wedren zoals die in de hele maatschappij plaatsvindt. Wat mij betreft gaan we in 2014 meer op zoek naar oplossingen. Minder materie en meer spiritualiteit. Via een korte lijn direct naar ons zelf en via een wat langer lijntje voor ons als samenleving.

60 reacties

  1. Uit het hart gegrepen, Ben.
    Maar ik had geen Swami nodig om daarachter te komen. De Bijbel blijkt verrassend actueel en Jezus’ Bergrede heeft mij de ogen ge-opend.

    1. De arrogantie van de mens denkend heerser over de natuur te zijn straft zichzelf vanzelf af. De beschaafde mens, e-nummers kauwend betweterig virtueel levend , ach ach, wat een vrijheid en welzijn.

      1. even voor alle duidelijkheid, ik onderschrijf hier wat je zegt peter, en ikzelf zie ook veel waarheid in bijbelse teksten. Dagget effe wit en dat er geen verwaaring is daarover..

  2. Prachtige inspirerende woorden Ben, ik denk dat we allemaal ons best moeten doen er iets meer naar te leven. Als we blijven leven zoals we doen, zullen we de schoonheid en de waarheid in ons zelf niet vinden, immers in eenvoud ligt de waarheid besloten, en overdaad weert het licht en verkilt ons hart.
    Genoeg is genoeg, sterker minder is meer dan genoeg. Laten we met zijn allen gaan consuMINDEREN ( blijft een goed woord ) om de duisternis, te verdrijven. Laten we met zijn allen de kwelgeest van ‘ik wil meer en meer’ overwinnen. De duivel van mateloosheid uitdrijven, die onze huidige maatschappij bezielt en haar lelijke kop opsteekt in de uitwassen van het kapitalisme. Wat een machtig wapen zou dat zijn, en onze overheid, de beschermheer van het neoliberale gedachtegoed tot wanhoop drijven.
    Is dat geen mooie gedachte?

  3. Nou nou , Ben, we zitten geloof ik wel op 1 lijn.

    Hier in middenzweden proberen we een zoveel mogelijk zelfvoorzienend bestaan op te bouwen, met zo mogelijk niets van buitenaf en alles van eigen land/bos. Eerst waren we van plan om eigen electriciteit op te wekken, maar bij nader inzien is het misschien slimmer om electriciteit ook uit te bannen en te vervangen door slimme alternatieven. Misschien nog een accu voor internet maar dat zal dan ook al zijn.

    En geloof me , een gelukkiger gevoel om zo bezig te zijn dan met de pamper om in plastic leven.

    Eenvoud en eigen verantwoordelijkheid maakt je gelukkiger…maar dat zijn we door de graaisnaai economie afgeleerd en denken dat alles hebben en voor alles verzekerd zijn geluk is.

    Zul je natuurlijk weer reacties krijgen…wat als je ziek wordt, wat als je dit wat als je dat…en dat is nou net de perfecte banghoudtvalstrik waarin zovele mensen bang in vast blijven zitten. En dat is precies de bedoeling.

    1. Inderdaad beste MM. Een betere wereld hoort ook bij zorg voor anderen. Niet iedereen kan een uit de hand gelopen moestuin in Zweden beginnen. Dit ademt een sfeer uit van, ik ben gezond en sterk genoeg, ik kan voor mijzelf zorgen, dus dat kan en doet de rest ook maar. Dat wordt een wereld van winnaars en verliezers.

      1. dst lat zien hoe je er tegenaankijkt… er is hier een gemeenschap die voor voor zichzelf en voor elkaar zorgt door elkaar te helpen. Onze buren zijn onze vrienden. dus geen wereld van winnaars en verliezers. pruttel maar door in overloos gezwam van hoe het moet en neem vooral geen actie maar verzin van alles en nog wat zoals de laatste reden die je zei en alle politici die moeten veranderen enz, enz. Doe verder vooral niks maar blijf zitten en praten.

        1. Maak je niet zo druk jongen. Kijk eens hoe kritisch jijzelf mensen bejegent ( Peter te Velde, mij enz ). Ik vind het geweldig wat je doet, maar in de discussies over de hedendaagse politieke en economische problemen mis ik wat rationaliteit, realiteitszin. Ik vermoed dat jij in omstandigheden verkeerde die mogelijk maakt wat jij nu doet. Geweldig!! Maar dat is niet voor iedereen de oplossing. Dat weet jij ook heus wel. 🙂

  4. Mooi artikel Ben.
    De chinezen hebben het ook door.
    Zij willen nu in Wit-Rusland een complete industriestad bouwen, door en van Chinezen. Lekker dichtbij west Europa en voor de Europese markt.
    Gefinancierd natuurlijk met geld uit de pc, geld uit het niets.
    Door de nog steeds aanwezige dollarkoppeling (yuan) is dit geen enkele probleem.
    De bevolking van wit-rusland staat compleet buiten spel en mag alleen toekijken.

  5. Tekst van Ben: “Op 30 december nog even een snelle verhoging van het huurwaardeforfait naar 0,7% en dat bovenop de enorme belastingbedragen en zorgkosten die wij burgers al moeten opbrengen.”

    Was zo benieuwd naar mijn inkomstenbelastingteruggaaf over 2013 dat ik vanavond al mijn aangifte heb ingevuld. Was ’n makkie. Jaaropgaaf al ontvangen op laatste loonafrekening. WOZ-waarde opzoeken via DigiD op de gemeentelijke website. Hypotheekrente via internetbankieren. Klein aftrekpostje in de giftensfeer en klaar was Kees, o sorry Piet dus. En wat bleek: Piet was weer de Pineut; een terug te ontvangen bedrag wat bijna 300 euro lager was dan een jaar eerder . Dan kan ik mopperen van, o, wat weinig. Toch mopper ik niet maar moet ik blij zijn. Hoe lager de teruggaaf, hoe beter ik er voor sta. Ik betaal de laagste hypotheekrente naar de bank toe en los elk jaar af ondanks mijn aflossingsvrije hypotheek. Voelt goed, moet ik zeggen. Toch ben ik boos om de geniepige verhoging van het eigen-woning-forfait door onze Rijksoverheid en de te hoge waardering van mijn woning voor de WOZ-waarde. Word dus toch weer van 2 kanten genaaid. Door de grote en door de kleine overheid. Gelukkig heb ik nu wel mijn bank in de tang. Heb met een listig telefoontje eventjes 0,1 procent(jawel!) van mijn nieuwe rentevaste periode van 1 jaar weten af te kluiven en betaal beslist niet de hoofdprijs. Resultaat: weinig af te trekken, da’s mooi man. Tegelijk wel 2 overheden die op geniepige wijze er voor zorgen dat mijn belastingvoordeel als sneeuw voor de zon verdwijnt.

    Kom ik terug op de titel van deze column, alleen draai ik 2 woordjes om: “Minder is meer in 2014, op weg naar de eenvoud.” Laten we toch direct die hypotheekrenteaftrek afschaffen, da’s goed voor de eenvoud. Maar dan ook direct de OZB afschaffen, da’s ook goed voor de eenvoud. De 11 miljard besparing welke onze minister van Financiën hiermee opstrijkt gelijk uitbetalen naar de gemeenten voor verdere verlaging van de drukkende lasten op het eigen-woning-bezit. De paar miljard die nog resteren gebruiken als een vangnet voor de echte gedupeerden die per saldo tekort komen op het gemis van hun maandelijkse belastingvoordeel. Per saldo is dus: wegvallen inkomstenbelastingvoordeel tegenover wegvallen gemeentelijke heffingen op onroerend goed. Het vangnetje laten uitvoeren door onze gemeenten. Het te bereiken resultaat is eenvoud door echte hervormingen van ons belastingstelsel. Een flinke kostenbesparing bij de Rijksoverheid door opheffing van belasten eigen-woning-forfait met aftrek van hypotheekrente en een flinke besparing bij de gemeenten door het niet meer uitvoeren van de OZB. Deze wordt simpelweg vervangen door verhoging uitkering Rijksoverheid naar gemeenten. We moeten terug naar de eenvoud. Welke econoom durft het aan om dit plaatje door te rekenen en voor te stellen aan het Haagse Pluche. Misschien kunnen we op Biflatie.nl op deze manier een positieve bijdrage leveren aan het oplossen van onze complexe en vastgelopen belastingwetgeving. Nogmaals: minder regelgeving is meer geluk en tevredenheid.

    1. idd houts, iedereen met die t simpelweg aanziet ziet ook wel dat het echt niet lang meer gaat duren, naar mijn inzien een kwestie van maanden.
      Er zit duidelijk onweer in de lucht.

  6. Een hele mooie column Ben, en eigenlijk is het precies de wijze waarop ik leef, eenvoud en tevreden. Helaas zie ik een overheid welke het praktisch onmogelijk maakt voor de jeugd om deze levenswijze op te volgen. De mens als individu telt steeds minder.

  7. Inderdaad Ben, “Minder is meer in 2014, op weg naar de eenvoud.”

    En dat wordt het geheid als Frans-zwakke Hollande z’n zin krijgt en het hem gelukt de Eerste Confis(tel)catie Ronde gebaseerd op zijn COMMUNISTISCHE K-IDEEEN door te drukken in de EU :

    http://www.zerohedge.com/news/2014-01-02/martin-armstrong-warns-europeans-coming-expropriation-10-everyones-accounts

    O-o … wat zal het leven uiteindelijk voor iedereen toch ‘simpel’ blijken-gnn-gnnn …!

  8. Dat zegt die badgast van jouw FOFOA-link goed zeg ! :

    “As for the dollar, it has been overvalued for a very long time. It’s a long explanation as to why the dollar is overvalued which I’m not going to go into at length here. But it’s basically like this: Saved dollars are backed in extremis by the ongoing net production of the American economy, only America hasn’t been a net-producer in a really long time. Not only that, but the sheer amount of dollar-denominated assets existing in a world that has been systemically hoarding and reserving dollars for more than 90 years is above and beyond what even the most productive economy could produce in surplus over generations. It’s a systemic flaw “which, when people become aware of it, will be viewed by history as an object of astonishment and scandal.”

    Hihi …

    1. Fofoa is ‘friend of a friend of Another’; alom gewaardeerd opvolger van Foa; ‘friend of Another’. Foa trad in de voetsporen van de legendarische Another. Another werd vele jaren geleden geraakt door misstanden in de financiele wereld en begon te reageren op blogs en artikelen te schrijven over het “Freegold” concept; goud dat los van alles de wereld ronddrijft op basis van handelstekorten/ overschotten van naties, ook Eurogold is een uitgediept onderwerp door Another. Zeer leerzaam, vele malen beter dan de goldbugbullshit die je vaak ziet. Complex? Ja, dat wel.

  9. Is het meer dan geldingsdrang?

    —-In 2013 hebben we op Biflatie in een enorm aantal artikelen en reacties besproken wat er volgens ieder van ons mis is met het economische- en financiële stelsel—-

    Niet alleen hier, overal kan iedereen tegenwoordig zijn of haar blije, boze, gefrustreerde, zinvolle of zinloze, maar in ieder geval totaal overbodige, digitale eitje kwijt. Fantasties…!

    Letterlijk alles is al minstens honderd keer gezegd en duizend keer herhaald.
    Wij strompelen als luchtende gedetineerden in een virtueel kringetje rond.
    Wat is de toegevoegde waarde van die oeverloze letterbrij?

    Al die vlijtig tokkelende mensen zijn vooral met zichzelf en hun eigen getokkelde mening of boodschap bezig.
    Stel je voor dat een verlichte geest ons – via een artikel of reactie – de weg zou wijzen uit onze vermeende misère: wij zouden zelfs de grote, gouden sleutel niet meer (willen) zien.
    “The show must go on”.

    Mogen wij ergens een vermanende uitspraak lezen van een begenadigd schrijver: ‘De mens is immers meer dan een mier met instinct, spier en zweetklier’.
    Klingt hartstikke leuk, maar hij had het mis.

    Dus blijven wij tokkelen. Niet minder, maar steeds meer. Totdat de stroom op een keer (hopelijk definitief) uitvalt. De ultieme eenvoud. Geween en geknars der tanden zal het gevolg zijn, maar ik kan wel eindelijk voor het in 2011 beloofde pintje naar de buurman. Als hij tenminste nog leeft.

    1. Je hebt een punt en ik denk dat velen van ons daar ook wel bewust van zijn. Er is ook een andere kant en dat is dat het collectief bewustzijn zich alleen kan ontwikkelen juist door onze gedachten te delen. Hoewel ik somber ben over de machinaties in dit ondermaanse ben ik ervan overtuigd dat dit de enige weg is, al is het maar om tot een revolutie te geraken.

    2. @All Iwanttobe

      Eens en oneens. Ik sluit me aan bij de reactie van sickworld.
      Maar… toch gebeurt er wel IETS. Toegegeven het mag van mij ook wel ‘massaler’.

      -. Je kan dingen oppikken van moerstaal, hoe radicaal die soms ook mag zijn.
      -. Madman heeft zijn besluit genomen, dat is inderdaad waarschijnlijk niet voor iedereen weggelegd.
      -. Piet Pineut komt in DIT artikel met een concreet voorstel.
      -. En ik lees wel meer reacties over moestuintjes hier.

      Door hier te lezen ben ook ik ACTIEF bezig met alternatieven, alternatieve energiebronnen. Achtertuin verbouwen. etc.
      Theelichtjes, misschien heel truttig en -helaas industrieel afhankelijk, maar je kan het ook nu nog inslaan- maar het kan heel handig zijn. Je kunt er een verwarming van maken, je kan er op koken en er een V8-Stirling motor op laten draaien. Dynamo -> wisselstroom -> gelijkstroom -> accu. 12 V -> 220 V
      Handig, voor als de stroom uitvalt… of erger.

      Ook ik leef radicaal met minder en ik voel me er prima bij ! En dan te bedenken dat ik nog niet zolang geleden in luxe heb kunnen leven: Leasebak, 13e maand, bonussen etc. etc. De ‘kijk-mij-nou-mentaliteit’, ik doe er niet aan mee.

      Toegegeven, ik heb een auto maar dat is een kippenhok uit 1990 en bovendien een erfenis van mijn vader. Op korte termijn kan deze tevens fungeren als aggregaat (liever niet, ik zeg -korte termijn- want olie afhankelijk. 12 V -> 220 V converter) Voldoende power voor een koelkast, router, monitor en een PC.

      Mijn nichtje in Frankrijk geeft al jaren het goede voorbeeld. Kippen ruilen tegen zelfgemaakte wijn. Grond uitlenen voor schapen van de buurman. Dierenpension voor vakantiegangers. etc. etc. Geen vetpot maar ze is er zielsgelukkig.

      1. Ik ben en blijf verbaasd over wat mensen verkopen of weggooien. Het lukt mij bv elk jaar relatief gemakkelijk een voorraad schoon aanmaakhout te verzamelen voor een hele winter en dat slechts en alleen uit de directe omgeving.

        1. Nou, precies. Je zegt het. Een vorm van vrije energie. Voor in de open haard voor een Stirlingmotor, stoommachine etc. Weet hoe en waarom dingen kunnen werken, heb je altijd IETS om op terug te vallen.

    3. All iwant, het internet is een prachtig medium om de indoctrinatie bulletins en lamestream media van overheden en financiele ivoren torens te omzeilen.

      Blogs als deze zijn een pain in the ass van tbtf, er komen veel feiten aan het licht en geinteresseerden kunnen zich mentaal en praktisch voorbereiden op het zoveelste falen van een fiat geld systeem. Dat is mijn insteek althans; feitjes plempen en leren van anderen.

      Zet maandelijks een deel van je poen om in real assets.

      Edelmetaal
      Duurzaam gereedschap
      Wollen dekens
      Afdekzeil
      Voedselvoorraad
      Waterfilter
      Regenton
      Boeken over tuinieren, self sustenance

      Etc etc

      Alles van eenvoudige statuur, echter wel de beste kwaliteit. Zet fiat om in WAARDE nu het nog kan.

      1. Je vergeet het belangrijkste. Afijn voordat Bas en Rob weer in mijn nek hijgen… Maar wij kunnen dit dus gratis bij je afhalen. Als het zover is dan…
        Toevoeging: Waterfilter welke geen electra behoeft. Zo’n keramische pot. Ik mag geen reklame maken maar die zoekmachine helpt je een eind op weg.

        Wat betreft de extraatjes zou ik vooral gaan voor zeep, zaden, vitamines, messen, bijlen en ander gereedschap, slijpsteen en een niet vochtgevoelig setje om vuur te maken, vet en lonten en potjes… Verzin er zelf maar wat bij… bijv. antibiotica… wat dacht je van colloïdale zilveroplossing?

        PS (sorry Bas en Rob)
        Sleutelwoord = Teamwerk
        Team + Wapens = Winnen
        NB Korte en lange afstandswapens!
        Vooral veel munitie, kan je altijd nog ruilen!
        Ook kan je wellicht nog een duif of konijn schieten… Als die er nog zijn dan… Het zal wel kaalslag worden in die schaarse bossen…

        1. @houtskool

          Vreemd eigenlijk. Terwijl ik er een beetje doorheen zat te bladeren bedacht ik: Zo ver zijn ‘we’ al heen. We moeten eerst een boek van 258 pagina’s lezen en begrijpen willen we een beetje zelfstandig kunnen opereren…

          1. Dat bedoel ik steeds te zeggen R, we zijn totaal overgeleverd, en dat moeten we terug winnen. Daarom is het ultrabelangrijk kennis op te doen die normaal WAS voor mensen die zelfstandig leefden ip afhankelijk zijn van prefab food en de rest van de poppenkast.

          2. Klopt. Ik heb het niet eens gelezen, maar het ligt in een laatje. Als we terugvallen naar een derde wereld situatie komt die bijbel vanzelf tevoorschijn. Het is een verzekering, zoals ik er meer heb. Niets meer, niets minder.

            Deze heb ik wel gelezen en al eens eerder gepost, om je een idee te geven van de ‘mogelijkheden’:

            http://www.feasta.org/wp-content/uploads/2012/10/Trade_Off_Korowicz.pdf

            Verder probeer ik een basisvoorraad aan te leggen van noodvoeding, voor een paar maanden. Maar we moeten ons natuurlijk niet gek laten maken.

  10. Mooi en zeer raak artikel. Wel een licht cynische kanttekening, ik heb dit soort verhalen natuurlijk vaker gelezen. Vaak worden ze geschreven door schrijvers met een ideaalbeeld van de wereld die ze terecht voor zichzelf en anderen wensen, terwijl ze in praktik zelf ook niets anders doen dan meehollen met de consumerende en graaiende meute. De mensen die de rust en de eenvoud al hebben gevonden hoeven dit niet meer rond te bazuinen….

  11. Als je minder uitgeeft dan je inkomen heb…..en iedereen zou dat doen dan zouden we toch jaar na jaar armer worden?
    Door dalende consumptie zouden steeds meer mensen hun werk verliezen wat hun inkomen naar beneden zal halen en dus ook weer de consumptie op termijn.
    Ben heeft natuurlijk wel gelijk vanuit een individueel standpunt maar een economie heeft nu eenmaal ook andere mensen nodig lijkt me

    1. @Hoogie

      Door alles te robotiseren en te automatiseren ook.
      Laatst nog in het nieuws: Volledig geautomatiseerde bloedonderzoeken.
      Ja… Werd er gezegd, dit gaat inderdaad banen kosten.

    2. Hoogie: jou verhaal daarentegen vertegenwoordigd het groeimodel waarvan we nu juist constateren dat het een eindig model is op de wijze waarop we het de laatste decennia invulling hebben gegeven. De balans is verstoord tussen geven en nemen. Te grote groepen willen alleen nog maar nemen waardoor gevers altijd de verliezers zullen zijn, simpelweg omdat ze leeggetrokken worden. Daar zit dan ook een onoplosbare knoop. De politiek kijkt economisch vooral naar die (niet zo fraaie) VOC mentaliteit wat in de praktijk roofkapitalisme betekent en ziet burgers hierin als [a] profijtelijk of [b] kostenpost. Maatschappelijk gezien wordt een participatiemaatschappij verwacht waar elk initiatief door de burger zelf moet worden ondernomen maar dan wel gereguleerd door de politiek. Zolang megawinsten worden nagestreefd en deze winsten -gemaakt door medewerkers, burgers dus- niet direct terug vloeien in en ten gunste van de maatschappij zal het nooit wat worden. Ik stel, hier ligt de uitdaging voor de komende generaties: hoe maak je een duurzame vrije markt waarvan de grondslag is, collectieve verrijking in plaats van persoonlijke.

      1. Het is een mooie gedachte, maar moeilijk realiseerbaar. Vrije markte kunnen dan in ieder geval niet volledig vrij zijn. Want dan worden ‘gemeenschappelijk belang’ en ‘vrije markt’ onverenigbaar. Alleen met een overheid die democratisch functioneert ( wordt steeds minder ) en een kritische solidaire burger ( wordt ook minder ) zou je de vrije markt kunnen sturen richting een duurzame en zorgzame maatschappij. Belangrijk probleem is dat vrije markten moeilijk achter de horizon van de korte termijn kunnen en vooral willen kijken. Om toch de droom van een duurzame zorgzame wereld in stand te houden moet het volk weer eigenaar van de staat worden. In andere woorden de democratie moet weer nieuw leven ingeblazen worden. Burgers moet bereid zijn daar volledig voor te gaan. Helaas verkeren ze nog in onnozelheid en onwetendheid.

      2. Overigens geldt volgens mij: des te groter, de bestuurlijk eenheid ( eu versus Nederland ) des te slechter zal de democratie functioneren. Ook geldt des te minder homogeen ( etnisch, cultureel en economisch ) des te problematischer wordt het democratisch besturen. Ik bedoel overigens niet te zeggen dat Nederland vol is of zo, maar dat het moeilijker wordt. Als mensen hier zijn hebben ze dezelfde rechten en plichten, maar ik we moeten wel weren waar we mee bezig zijn. De genen die nu om het hardst roepen zet de grenzen open, zijn straks degenen die het minst verdraagzaam zijn. Let maar op. Heb een deja vu gevoel.

        1. VO: is ook onmogelijk lijkt me. Ik zie de aandachtspunten: ongelijkheid, uitbuiting, geloof, bloedlijnen, machtmisbruik. En dat dus globaal, ik bedoel maar. En dat brengt me bij het pessimistisch wereldbeeld zoals oa door Arthur Schopenhauer is omschreven. Uit wiki: “Is er wellicht een praktisch ethisch antwoord mogelijk op een wereld die enkel uit ellende en verdriet bestaat, waarin alles strijdt om het bestaan, en waarin alles wat met bewustzijn is begiftigd gedreven wordt door egoïstische motieven?”.

  12. Je realiseren dat “minder is meer” dat of “je ontzettend blij kunt zijn met wat je niet hebt” (slechte gezondheid, enz.) en dat je geen schulden maakt of hebt geeft rust.
    Tot begin jaren 60 gingen we 1 keer per week in de teil (was niet hygiënisch, maar ik heb er, en velen met mij, niets aan overgehouden) en nu 7 keer onder de douche.
    Mijn arme moeder stond buiten op maandag met enige regelmaat in de regen, sneeuw of vrieskou de was te doen.
    We hadden geen telefoon, geen televisie, geen auto en nog zo wat “ontbrekende” apparatuur. Naar hedendaagse begrippen zouden we straatarm zijn geweest.
    Toch kan ik zeggen dat ik een enorm leuke jeugd gehad heb en heb ik mijn ouders nooit horen klagen over die tijd. De reden daarvoor is dat het ons aan de echt essentiële zaken niet ontbrak. Iedereen kan dat zelf zonder al te veel moeite invullen.
    Nu hebben we allerlei apparatuur die ons leven zou moeten vergemakkelijken, maar desondanks hebben we het drukker dan ooit. De samenleving, wij dus, vult dat in. En het gekke is dat we het ons allemaal aan laten leunen (kuddegedrag).
    Nu ontbreekt het me aan helemaal niets, maar ik heb me al jarenlang heilig voorgenomen (en dat zit goed tussen de oren), dat wanneer ik afstand zou moeten doen van de auto, telefoon en nog meer “onmisbare” apparatuur ik me er niet druk over ga maken. Welzijn is heel veel belangrijker dan welvaart.

    1. Wij hebben hier boeken liggen van John Seymour , die vertelt exact hetzelfde…mensen zijn na de industriele evolutie compleet afhankelijk geworden en kunnen bijna niks meer zelf…maar de vrijheid waar ze in leven en de beschaving, och mens…daar doe je het allemaal voor he. 🙂

      1. Het punt is dat je helemaal geen vrijheid meer hebt als je alles wilt (hebben). Het is belangrijk geen slaaf te worden van je bezit (bijvoorbeeld een te groot huis of een te grote tuin dat je zelf moet onderhouden), maar zoals ook al aangegeven privéschulden voor zover mogelijk te vermijden. Daar wordt je echt gelukkiger van. :-)

        1. @Madman

          Wat is dat toch met die linkjes van jou ? Je gaat me toch niet vertellen dat ‘het ding’ nog steeds niet dood is ?

          Nou ja, bij jou daar in Zweden is ‘het ding’ in elk geval nog niet dood, sterker nog: Schreef je niet ergens hier op biflatie.nl dat je nog er 3(!) hebt ? Enfin, heb je dat kunstje ‘Raster Interrupt’ na al die jaren nu eindelijk door ? Smoothscrolling (without flickering) ? En de SID-chip ? De Soundmonitor was mijn ideale muziekprogramma. Hardware 3 kanalen polygoon. Ha ha, laat me niet lachen ! Met software is alles mogelijk ! 8 Sprites maximaal. Ha ha, laat me niet lachen, met software is alles mogelijk !

          Meer is minder. De lokale ondernemer of zzp-er uit die tijd deed z’n boekhouding gewoon met een C64 !

          1. O wat was dat een mooie tijd met de 64. Ik heb em nog staan hoor. Weliswaar achter een schot, maar het is plug and play. Apparaat is inmiddels 30 jaar oud, maar het werkt allemaal nog steeds. Ben benieuwd hoe de gemiddelde Ipad er aan toe is over 30 jaar.

          2. Schijnt ook goed als snijplank te functioneren zon ipad. Kun je van een commodore dan weer niet zeggen.

  13. De kwaliteit moet terug in het bestaan en niet de kwantiteit; het groeimodel is onhoudbaar! de balans moet terug naar de menselijke maat. Mooi opinie stuk Ben!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: