Voor het eerst sinds Prinsjesdag 2008 zijn Nederlanders weer eerder positief dan negatief gestemd over de huidige economische situatie. Deze wordt nu door een ruim een kwart als goed ervaren (28%), een verdubbeling ten opzichte van twee maanden geleden. Het percentage mensen dat de situatie als slecht ervaart is geslonken tot 20% (tegenover 37% in oktober). Minder goed is men te spreken over de werkgelegenheid in Nederland: 38% van de Nederlanders zegt dat er op het moment weinig banen beschikbaar zijn.
Het optimisme betreft hoofdzakelijk de nabije toekomst. Eind 2009 is maar liefst ruim de helft van de Nederlanders optimistisch gestemd over de ontwikkeling van de economie in de komende zes maanden. We moeten helemaal terug naar april 2006 om een vergelijkbare situatie te vinden. Daarnaast is het voor het eerst sinds de zomer van 2008 dat er meer optimisten dan pessimisten over de werkgelegenheid in de nabije toekomst zijn.
Al dit optimisme wordt weerspiegeld in het feit dat momenteel 55% van de Nederlanders vindt dat Nederland zich in goede richting ontwikkelt. Bijna 60% van de Nederlanders is van mening dat de Nederlandse economie over haar dieptepunt heen is, terwijl de helft vindt dat dit voor de mondiale economie geldt.
Een positievere kijk op de economische situatie blijkt tot slot ook uit het feit dat de helft van de mensen die makkelijk rondkomen het oneens is met de stelling dat men momenteel maar even geen grote uitgaven doet. We zitten echter wel midden in de (kooplustige) decembermaand, dus het valt te bezien hoe de koopbereidheid zich begin 2010 ontwikkelt.
Via: Nieuwsbank