Nederlands onroerend goed in de portefeuille van Nederlandse vastgoedfondsen is gedurende 2009 met een kleine 6% in waarde gedaald. Deze waardeontwikkeling, ook wel indirect rendement genoemd, was redelijk in lijn met de waardedaling volgens de ROZ/IPD-index (Nederlandse vastgoedindex). Stabiele en positieve directe rendementen, vooral huuropbrengsten, zorgden nog wel voor gedeeltelijke compensatie.
Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) stelt haar ramingen voor de bouwsector in 2010 waarschijnlijk neerwaarts bij, nu het beeld voor de sector nog somberder is geworden. ‘De productie-ontwikkeling in het 1e kwartaal was ongunstiger dan verwacht. Als we onze ramingen aanpassen, zal dat naar beneden zijn’. Dat zei directeur van Hoek van de EIB tegen Dow Jones.
Nederlandse vastgoedfondsen maakten eind 2009 gemeten naar balanstotaal een tiende van de Nederlandse beleggingsfondsen uit. Zij hadden voor ruim 16 miljard euro aan Nederlands vastgoed op de balans binnen een overwegend internationale onroerend-goedportefeuille. Sinds eind 2008 is wereldwijd een scherpe omslag opgetreden op de markt voor commercieel vastgoed. Door de economische neergang staat de vraag naar kantoorruimte en ander vastgoed onder druk. De resulterende prijsdalingen op de markt voor commercieel vastgoed hebben geleid tot verliezen bij beleggers en hebben financiële instellingen voorzichtiger gemaakt ten aanzien van het financieren van commercieel vastgoed. Dit blijkt uit gegevens van de DNB.
Bij de jaarlijkse raming voor de bouwsector in januari ging de EIB voor 2010 nog uit van een krimp van 7,5% in de bouwsector, bij een afname van de werkgelegenheid met 6,5%. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in mei bleek dat de bouwnijverheid, die als laat-cyclische sector dit jaar zwaar te lijden heeft onder de recessie, in het eerste kwartaal met maar liefst 18% is afgenomen.
Dat heeft ook zijn weerslag op de werkloosheid in de bouw, die volgens Van Hoek de laatste kwartalen fors stijgt. Inmiddels ontvangt al meer dan 8% van de werknemers in de uitvoerende bouw een werkloosheidsuitkering.