NFT Kopen

In dit artikel gaan we het hebben over NFT’s, een begrip wat steeds populairder aan het worden is in de cryptowereld. We gaan duidelijk vertellen wat een NFT is, hoe het zit met NFT coins en NFT collecties, en hoe koop je NFT? 

Verder gaan we dieper in over de toekomst van NFT’s en alles eromheen.

Wat zijn NFT's? (NFT uitleg)

NFT is een afkorting voor non-fungible token. Elke NFT is uniek. Je kunt een NFT dus niet namaken of onderling uitwisselen, zoals dit wel kan met bijvoorbeeld een Bitcoin.

Je kunt een NFT dus ook niet voor de helft aan iemand overdragen. Dit moet altijd gebeuren in zijn geheel. Je kunt bijvoorbeeld wel een halve Bitcoin kopen, of zelfs een kwart of nog kleiner. Dit kan dus nooit met een NFT.

Omdat je een NFT niet kunt namaken of kunt kopiëren, worden ze vaak gebruikt als een verzamelobject. Denk hierbij aan een digitaal kunstwerk of een sportplaatje. Ook worden NFT’s gebruikt in spellen. Hier gaan we later in dit artikel dieper op in.

Als je een NFT hebt, ben je dus eigenlijk een digitale eigenaar van een non-fungible token. Het is namelijk altijd digitaal. Veel mensen stellen hun aangeschafte NFT bijvoorbeeld in als hun profielfoto op social media kanalen, om andere te laten zien dat zij een NFT hebben en welke dat dan is.

Maar hoe zorg je ervoor dat een NFT van jou wordt? Je hebt te maken met een digitaal eigendomscertificaat, wat je digitaal kunt maken. Vervolgens koppel je dit aan een digitaal object, zoals bijvoorbeeld een plaatje. Daarna registreer je dit in de blockchain. Dit is een openbare database, waardoor iedereen kan zien welke NFT van jou is.

Omdat NFT’s dus uniek zijn, kan de waarde ervan stijgen. Dit heeft te maken met vraag en aanbod. Als er veel vraag is naar bijvoorbeeld jouw NFT ,maar er is weinig aanbod (omdat er maar 1 NFT van is, dus het aanbod is sowieso laag) dan stijgt de waarde. 

NFT coins & NFT collecties

Er is een verschil tussen NFT coins en NFT collections. Wij gaan een aantal belangrijke NFT coins bespreken en een aantal populaire NFT collections. Je zult dan ook gelijk de verschillen zien tussen deze twee onderwerpen.

 

 

Welke NFT moet je kopen?

Wat is NFT  nu preies? Een NFT coin is eigenlijk een coin dat hoort bij een bedrijf dat zich focust op NFT’s. Een NFT coin is uniek en niet inwisselbaar en dit is dan ook het grote verschil met een Bitcoin. Een Bitcoin kun je wel inwisselen.

Er zijn een aantal belangrijke NFT coins. Wij hebben een top 5 gemaakt en vertellen per NFT coin waar deze coin vandaan komt en wat het verhaal achter deze coin is.

1. Decentraland

Een eigen stuk land is voor sommige mensen een droom die ze waar weten te maken. Voor anderen blijft het echter altijd een droom. Het is nu mogelijk om een virtual reality stuk land te bemachtigen. Dit kan op het platform Decentraland, mede mogelijk gemaakt door de innovatieve blockchain technologie van vandaag.

Alles wat je maakt op dit digitale perceel is van jou en dus niet van de makers van dit spel. Alleen jij hebt de rechten over jouw stuk land. Je kunt dus ook een passief inkomen opbouwen met dit stuk land, aangezien je het kunt verhuren. Hoe meer stukken land, hoe hoger je inkomsten kunnen zijn. Je kunt je stuk land ook verkopen.

Een stuk land koop je met de token MANA. Die token kun je kopen bij een cryptocurrency exchange. Op het stuk land wat je hebt kun je bouwen wat je wilt. Er is zelfs geen hoogtelimiet waardoor je ook hoge gebouwen kunt bouwen. Je kunt bijvoorbeeld ook een stukje land verhuren en een stukje land voor jezelf houden, waar je vervolgens iets moois opbouwt.

Decentraland NFT

2. Axie Infinity

Een andere bekende NFT coin is de Axie Infinity. Met games zoals Axie Infinity is het zelfs mogelijk om een passief inkomen te verdienen. Deze game werd geïnspireerd door Pokemon. Je moet diertjes verzamelen en opvoeden. In de game neem je het op tegen andere spelers. Wie wint, verdient tokens.

Ook kun je Axies fokken. Er geldt een maximum van zeven keer per Axie om zo inflatie van Axies te voorkomen. Voor elke nieuwe gefokte Axie betaal je meer. Om mee te doen aan Axie Infinity moet je dan ook behoorlijk wat geld inleggen. Terwijl je in januari nog maar 10 dollar kwijt was aan een Axie, ben je nu meer dan 300 dollar kwijt aan een Axie en je moet er ook minstens 3 hebben om te kunnen beginnen met het spel.

De diertjes en percelen die je kunt verzamelen, kopen en verkopen zijn NFT’s. Ze zijn allemaal uniek en niet inwisselbaar. Axie Infinity bestaat eigenlijk pas net, maar het heeft zich al helemaal ontwikkeld tot een sociaal netwerk. Play to earn betekent eigenlijk dat je geld verdient door opdrachten te doen binnen een game. De maandelijkse inkomsten bij Axie Infinity liepen op van 103.000 dollar in januari tot 364 miljoen dollar in augustus 2021.

Deze stijging had niemand zien aankomen. De video game wordt inmiddels door miljoenen dagelijkse spelers gespeeld.
Sinds mei 2021 worden er elke dag wel 50.000 Axie NFT’s verkocht. Hierdoor ontstaat er miljoenen aan omzet. Als je meedoet aan Axie Infinity, kun je gemiddeld 4500 SLP (Small Love Potion) per maand verdienen. Dit staat gelijk aan 1500 dollar, zo ongeveer 1300 euro. Met SLP kun je de Axies fokken en opvoeden.

Axie Infinity NFT

3. The Sandbox

Het SAND-token wordt gebruikt als betaling binnen de gelijknamige meta verse. In de meta verse kunnen gebruikers land kopen, huizen bouwen, virtuele winkels openen, scholen en echte cryptocurrency ontvangen. Het is een complete online virtuele wereld.

Afgelopen november steeg de waarde van de SAND-token met 10%. Dit gebeurde hoogstwaarschijnlijk omdat Mark Zuckerberg (de oprichter van Facebook) een aankondiging had gepost van de Facebook rebranding en het hernoemen van Facebook naar Meta. Hierdoor werd er een nieuwe metaverse creatie geïmpliceerd. De verwachtingen zijn dat meta verse volgend jaar nog populairder wordt, waardoor de SAND-token waarschijnlijk enorm in waarde zal stijgen.

The Sandbox NFT

4. Theta Network

De Theta Coin heeft een kapitalisatie van meer dan 10 miljard dollar en deze crypto groeit zeer snel. Ze zijn bezig met partnerships en de community van Theta wordt steeds groter. Dit zorgt ook weer voor een stijging in de prijs van de Theta coin.

Ze richten zich op het verlagen van de exploitatiekosten voor videostreamingdiensten. Denk hierbij aan YouTube. Ze zijn uit op een gedecentraliseerde infrastructuur voor videostreaming wat goedkoper is dan gecentraliseerde opties. Als je deelneemt aan het Theta-netwerk, word je betaald in native tokens als je video-inhoud deelt met andere deelnemers van dit netwerk.

5. Tezos

Deze coin herken je ook wel aan de naam XTZ. Het is een blok keten netwerk dat tezzie of Tex wordt genoemd. Het netwerk maakt gebruik van een Proof of Stake consensus mechanisme. Hierdoor worden de tokens van Tezos niet gemined.

Het netwerk is een open-source platform dat gemaakt is voor het ontwikkelen en hosten van applicaties en activa. De verantwoordelijkheid ligt bij de gebruikers, zij moeten de upgrades voor het primaire protool beheren, zo ook upgrades die betrekking hebben tot wijzigingen in het bestuursproces.

Welke NFT crypto kopen? Bekijk hieronder up-to-date data over de 5 grootste NFT coins.

# Naam Prijs 24h % 7d % Market Cap Volume (24h) Aantal in omloop
1 Small Love Potion Logo Small Lov… SLP $0,34 +52,26% +923,27% $138.295.950 $1.079.371.083
3.150.832.050 SLP
404.090.637 SLP
2 The Virtua Kolect Logo The Virtu… TVK $0,04 +3,78% +18,70% $15.349.268 $7.370.779
208.389.873 TVK
434.102.716 TVK (36%)
3 Gem Exchange and Trading Logo Gem Excha… GXT $0,13 2,23% 6,92% $11.222.783 $8.147
60.637 GXT
83.529.286 GXT (17%)
4 Polkamon Logo Polkamon PMON $5,14 5,17% 11,69% $8.383.720 $460.854
89.660 PMON
1.625.935 PMON (16%)
5 Spore Logo Spore SPORE $0,0000000002 14,17% +115,54% $6.520.857 $129.029
854.496.688.741.722 SPORE
41.948.203.116.170.000 SPORE
 

NFT Collecties

Er zijn ook NFT collections. Dit is een collectie van NFT’s die vergelijkbaar met elkaar zijn. Let op, ze zijn dus nooit helemaal hetzelfde omdat elke NFT uniek is. Ze kunnen alleen op elkaar lijken. De NFT’s in een collectie zijn meestal door dezelfde persoon of groep gemaakt. Het is dus eigenlijk een serie van NFT’s, die op elkaar lijken maar toch allemaal uniek zijn.

We gaan het hebben over vier belangrijke en bekende NFT collections.

1. Cryptopunks

Dit was de allereerste NFT collectie en deze bestaat al sinds 2017. Op dit moment is deze collectie zeer populair in zowel de cryptowereld als op de kunstmarkt. Inmiddels bestaat de collectie uit 10.000 NFT’s. En dat NFT’s steeds populairder worden is wel duidelijk, want sinds augustus 2021 bezit Visa de CryptoPunk #7610. Nadat dit bekend was geworden, zijn er binnen een aantal uur wel 99 CryptoPunks voor ongeveer 20 miljoen USD verhandeld. Als je dus meer wilt weten over NFT collections, verdiep je dan eens in CryptoPunks.

2. Bored Ape Yacht Club

Dit is ook een zeer populaire en bekende NFT collectie die bestaat uit 10.000 verschillende apen-avatars. Deze NFT’s kosten allemaal meer dan 177.000 euro per stuk. Toen deze apen net op de markt waren gekomen, werden ze verkocht voor 170 euro per stuk. Wat een verschil! Dit is een duidelijke stijging in waarde. Al deze apen-avatars zijn uniek en verschillen dus van elkaar. Zo hebben ze een andere achtergrond en allemaal hebben ze een eigen uitdrukking. En ook met deze collectie werken grote merken samen, zoals Adidas en er is ook een club-aap verschenen op de cover van het Rolling Stone-magazine. Want naast dat de apen leuke plaatjes zijn, krijg je er ook toegang mee tot een online club. Deze club bestaat uit rijke mensen, mensen die van cryptovaluta houden en celebrities.

3. Mutant Ape Yacht Club

Ook dit is een collectie die uit verschillende apen bestaat. Je maakt een Mutant Ape door een bestaande Bored Ape NFT een flesje Mutant Serum te geven. Je kunt een Mutant Ape ook maken door het muntproces tijdens de openbare verkoop. Alle Mutant Apes zijn weer uniek en ze hebben allemaal eigen kenmerken waardoor ze zich onderscheiden van andere Apes.

4. Meebits

Deze NFT collection bestaat sinds mei 2021 en het bestaat uit een collectie met NFT’s die ontworpen zijn door Larva Labs. De vorm van Meebits ziet eruit als 3D voxel-personages in een stijl die je kunt vergelijken met Roblox of Minecraft. Als je een CryptoPunks eigenaar bent, krijg je standaard een gratis Meebits.

Een geldstroom creëren

Het is dus wel duidelijk dat je geldt kunt verdienen met NFT’s. Maar hoe werkt NFT nou precies? In principe zijn er twee manieren waarop je geld kunt verdienen met NFT’s.

Je kunt NFTs kopen en verkopen op de marktetplace OpenSea. Als je een nieuwe NFT koopt, noem je dit minten. Je kunt de NFT dan proberen door te verkopen en als je dit goed doet, kun je er winst mee behalen. Als jij een NFT hebt gekocht, is die NFT van jou. Jij hebt de rechten over de NFT dus je bepaalt zelf wat je ermee doet.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een NFT te maken en daarna te verkopen. Dit kan bijvoorbeeld door een app te downloaden op je smartphone waarmee je een eigen NFT kunt creëren, waarna je de NFT te koop zet. Je kunt er ook eerst voor zorgen dat jouw NFT meer bekendheid krijgt. Dit zal ook zorgen voor meer winst, want hoe meer vraag er is naar jouw unieke NFT, hoe hoger de prijs kan worden. We zullen nu verder uitleggen hoe je het beste een eigen NFT kunt maken.

Een eigen persoonlijke NFT maken

Er zijn meerdere manieren waarop jij je eigen NFT kunt maken. Als je wat wilt gaan verdienen met jouw NFT, is het goed om te kijken welke NFT’s al populair zijn of laat een NFT voor jou maken door iemand die hier goed in is. De volgende opties zijn er om een eigen NFT te maken:

Crypto

Veel mensen die zich verdiepen in NFT’s, zijn ook bezig met crypto’s. Je kunt dus je eigen NFT maken dat te maken heeft met jouw favoriete crypto, bijvoorbeeld Ethereum

Pixelart

Dit is kunst wat opgebouwd is uit grote, zichtbare pixels. Je kunt dit bijvoorbeeld doen als je niet zoveel af weet van crypto’s. 

Afbeelding

De populairste NFT’s zijn digitale afbeeldingen. Je kunt bijvoorbeeld van een foto een NFT maken. Maar als je ervoor wilt zorgen dat jouw NFT veel waard wordt, kun je het beste kijken welke NFT’s populair op de markt zijn en dus niet zomaar een afbeelding gebruiken.

Photoshop of Illustrator

Als je handig bent met deze programma’s, kun je hiermee ook een NFT maken.

Huur een freelancer in

Ben je zelf helemaal niet handig of wil je zeker weten dat een NFT op de juiste manier wordt gemaakt? Dan kun je iemand inhuren via een freelance platform, zoals Upwork. Dit zal niet heel veel geld kosten en als de NFT uiteindelijk wat waard wordt, haal je dit er ook zo uit.

NFT Music

NFT’s kunnen veel doen voor de muziekindustrie. Nu hoor ik je denken, hoe werkt dit dan? Nou, artiesten zijn vaak afhankelijk van derden. Denk hierbij aan een platenlabel of een producer. Maar als een artiest alleen afhankelijk wilt zijn van zichzelf, kunnen ze NFT’s gaan verkopen. Zo kan een artiest een aantal % van een muzieknummer verkopen als NFT.

Het voordeel hiervan is dat een artiest dus echt op zichzelf kan zijn en geen rekening hoeft te houden met anderen. En naast het feit dat een artiest fans krijgt, krijgt een artiest op deze manier ook ambassadeurs. Zo krijgen de fans die een NFT hebben van het nummer ook inkomsten per stream. Het is ook mogelijk dat hun NFT hierdoor meer waard wordt.

NFT Games

Als je al eerder over NFT hebt gehoord, is het je vast niet ontgaan dat er ook games draaien op NFT’s. Deze spellen kun je dus spelen met NFT’s. In de game kun je een NFT kopen en verkopen. Het is een hele hype om geld te verdienen tijdens het gamen. Gamen is nog nooit zo leuk geweest. In 2021 is dit dan ook heel populair geworden.

Voordat je mee kunt doen met spellen waarin NFT’s voorkomen, moet je dus wel crypto hebben die je hiervoor kunt gebruiken, zoals Ethereum of Enjin. Deze kun je aanschaffen via een crypto exchange, zoals Binance.

De bekendste games tot nu toe zijn Axie Infinity en Decentraland. Het is belangrijk om te weten dat je voor je mee kunt spelen met Axie Infinity een bepaald aantal crypto moet hebben. Je kunt namelijk pas beginnen met spelen als je een Axie hebt aangeschaft. Dit is een diertje en het onderwerp van het spel. De waarde van de Axie verandert constant. Eerder in dit artikel hebben we al meer verteld over deze twee games.

NFT Art

NFT is niet alleen in de cryptowereld populair geworden, maar ook in de kunstwereld. Het is namelijk zo dat NFT een nieuw artistiek medium is voor kunstenaars. Dit biedt niet alleen mogelijkheden voor inkomsten, maar ook voor creatie.

Over het algemeen is NFT digitaal, maar het is ook mogelijk om het als fysiek kunstwerk te presenteren. Zo heeft de beroemde kunstenaar Beeple een NFT kunstwerk verkocht, waar we later meer over vertellen.

Dan hebben we nog Hashmasks, een NFT kunst collectief. Verschillende kunstenaars werken aan een portretserie en deze portretten worden als NFT verkocht. Ook worden deze portretten geveild. Het leuke hieraan is, is dat de nieuwe eigenaar van het kunstwerk, het kunstwerk kan hernoemen.

Wellicht heb je ook gehoord over Pak. Dit is een kunstenaar die digitale kunst maakt. Zijn werk wordt geveild bij een van de grootste veilinghuizen ter wereld, Sotheby’s.

Maar wat zijn dan de voordelen voor kunstenaars? Ten eerste wordt het verkopen van digitale kunstwerken makkelijker. Je kunt het bijvoorbeeld promoten via het populaire platform Instagram, waar miljoenen gebruikers een account op hebben.

Ook krijg je te maken met een andere groep geïnteresseerden kopers. Dus niet alleen met mensen die geïnteresseerd zijn in kunst, maar ook mensen die geïnteresseerd zijn in kunst. Zo wordt die groep automatisch ook groter.

beeple nft

Zijn NFT’s over een aantal jaar nog zo belangrijk?

Hier zijn de meningen over verdeeld en niemand zal het antwoord er nu op weten, want dit kun je gewoonweg niet weten. Maar je kunt wel je verwachtingen uitspreken en wij denken dat de NFT’s ook in de toekomst nog belangrijk zijn in de cryptowereld. Maar hoe zijn de NFT’s nou eigenlijk bekend geworden?

NFT bestaat al een lange tijd, maar in 2021 is het pas echt een hype geworden. Iedereen heeft het erover. Dit komt vooral omdat in 2021 kunstenaar Beeple, zijn NFT verkocht voor 69 miljoen dollar. Hij heeft hier maar liefst 13 jaar aan gesleuteld en dit was ook het eerste NFT kunstwerk dat verkocht werd in een traditioneel veilinghuis, namelijk via veilinghuis Christie’s. Zijn kunstwerk heet Everydays: the First 5000 Days.

Maar dit is niet het enige wat de NFT hype deed opbloeien. Een week na deze eerste NFT gebeurtenis, werd er een tweet verkocht als NFT voor meer dan 2,9 miljoen dollar. Deze tweet was van twitter oprichter Jack Dorsey. Dit zijn slechts een aantal grote NFT’s die verkocht zijn, want er volgde er nog veel meer, waardoor steeds meer mensen hoorde over NFT’s en zich erin gingen verdiepen.

Of deze hype dus blijvend en de toekomst is, weet niemand. Maar voor veel dingen zijn NFT’s een uitkomst. Zoals bijvoorbeeld voor de muziekindustrie waar we eerder over verteld hebben. Door NFT’s kan een artiest volledig afhankelijk zijn. Ook kun je geld verdienen tijdens het gamen, wat voor veel gamers een leuk voordeel is. En voor kunstenaars heeft het dus ook een aantal voordelen, die we eerder al besproken hebben.

Waar NFTs kopen

Er zijn inmiddels verschillende NFT marketplaces gelanceerd. Hieronder hebben wij een top 6 opgesteld van een aantal bekende marketplaces.

1. Binance NFT

Ook het bekende platform Binance heeft een marketplace waar je NFT’s kunt verhandelen. Deze bestaat sinds 2021. Binance is een heel bekend en wereldwijd platform. Velen die hun crypto’s hebben gekocht bij Binance zullen deze marketplace gebruiken om hun NFT’s te verhandelen.

2. Opensea

Dit is een gedecentraliseerde applicatie (dApp) waarmee je NFT’s kunt handelen. OpenSea is door de NFT hype in 2021 zeer populair geworden, hun transacties zijn namelijk met 1400% gestegen. Het is dan ook de grootste en meest gebruikte marketplace om NFT’s te verhandelen.

3. Coinbase

Deze marketplace bestaat ook sinds 2021. Voor alle Coinbase gebruikers is dit zeer positief.

4. FTX

FTX is ook een populaire Amerikaanse crypto exchange die in 2021 een marketplace heeft opgezet. De kosten van dit platform zijn relatief laag, lager dan OpenSea.

5. Rarible

Rarible. Deze exchange heeft ook een eigen token, RARI. Ze bestaan al iets langer met hun marketplace, namelijk sinds begin 2020. 

6. SuperRare

Deze marketplace bestaat al sinds 2018 en komt uit de VS.  SuperRare richt zich vooral op kwaliteit.

Hoe NFT kopen?

Het volgende stappenplan kun je aanhouden als je een NFT gaat kopen. We nemen als voorbeeld het populaire Opensea:

Stap 1: Koop de munt waar de NFT collectie op gebouwd is.
Stap 2: Maak een account aan bij Opensea (NFT market place)
Stap 3: Stuur je munt naar je wallet op Opensea.
Stap 4: Koop je NFT op de market place. Hierna kun je de NFT veilig bewaren in jouw crypto wallet. Jij bent de enige met rechten over jouw NFT.
NFT verkopen? Dit kan ook gemakkelijk op Opensea. Je kunt je NFT uploaden naar Opensea zodat deze verhandelt kan worden.

Voor een uitgebreidere uitleg over hoe je NFT’s koopt en verkoopt kun je onze beginnerscursus doorlezen. Hier wordt alles heel duidelijk in uitgelegd.

Rectangle

NFT’s in 2022

De verwachting is dat NFT’s nog populairder zullen worden in 2022. Het is dus zeker nog niet te laat om je erin te verdiepen als je er interesse in hebt. Misschien wordt het wel net zo populair als de Bitcoin.

Steeds meer bedrijven interesseren zich dan ook in NFT. Denk hierbij aan Disnet, Electronic Arts en het WWF. De verwachting is dat nog meer bedrijven in NFT’s zullen stappen. Wij zijn zeer benieuwd welke grote bedrijven dit zullen zijn.

De wereld van NFT’s is dus behoorlijk uitgebreid en het is zeker de moeite waard om je er in te verdiepen als je er iets mee wilt doen. Zorg dat je onze beginnerscursus goed doorleest als je NFT’s wilt kopen en verkopen en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over NFT. De verwachting is dat er in 2022 weer veel updates komen rondom NFT’s en de NFT wereld nog groter wordt dan die al is.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: