Ruim één op de drie mensen in deze wereld woont momenteel in India en China. In totaal wonen er op aarde naar schatting 6,7 miljard mensen. 1,3 miljard hiervan in China, 1,1 miljard in India. Naar schatting zullen er in het jaar 2050 tegen de 9 miljard mensen op deze planeet ronddolen, waarvan ruim 5 miljard in Azië.

De vraag is of dit haalbaar is nu we momenteel al kampen met voedsel tekorten dat zich uit in stijgende voedselprijzen. We zien nu al de eerste tekenen van gevechten rondom grondstoffen op gang komen. China is vrijwel monopolist op het gebied van Rare Earth Metals – weinig voorkomende grondstoffen die gebruikt worden in hightech apparatuur om bijvoorbeeld gevechtsraketten te maken. China is al enkele jaren heel druk bezig haar overtollige dollars om te zetten in grondstoffen door bijvoorbeeld te investeren in allerlei belangrijke mijnen. Vrijwel alle Afrikaanse landen op de kaart waar China belangen heeft, zijn ingevuld. China heeft járen lang, grote hoeveelheden Amerikaans staatspapier opgekocht zodat Amerika kon blijven consumeren, waardoor China door kon gaan met het produceren van goederen voor de Amerikaanse consument. China interfereert steeds vaker in Europa bijvoorbeeld door het opkopen van allerlei bedrijven, maar ook door staatssteun te verlenen aan Griekenland, Portugal, Spanje en Ierland middels het financieel bijspringen door staatsobligaties van de betreffende landen op te kopen.

Momenteel staat China op plaats nummer 6 in de wereld ranglijst met een bezit van ongeveer 37 miljoen ounces. Het IMF is zich inmiddels aan het ontdoen van al haar goud wat toch wel vraagtekens zet bij de rol die het IMF in de toekomst nog zal gaan spelen. De Verenigde Staten steken momenteel nog steeds met kop en schouders boven elke natie uit met een goudvoorraad van 289 miljoen ounces, gevolgd door ons buurland Duitsland die beschikking heeft over 120 miljoen ounces, 2,4 keer minder dan de nummer 1. Nederland mag de negende positie op de wereldranglijst innemen met 21,5 miljoen ounces op de teller. Velen geven Nout Wellink de schuld van de geslonken goud reserves in Nederland, maar wat er zich op de achtergrond verder afspeelt, weet niemand.

Lees hier verder

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: