De tarweprijs schoot vrijdagochtend zo’n 6% omhoog, doordat Vladimir Putin had laten weten dat Rusland in de komende maanden geen tarwe meer zal exporteren naar andere landen. De nieuwe regel zal sowieso tot 31 december 2010 van kracht zijn. Rusland heeft te kampen met enorme droogte en daardoor zijn veel oogsten mislukt. De prijs van tarwe steeg de afgelopen week met meer dan 25%. Sinds begin juli is de tarweprijs al met meer dan 80% gestegen. Dit is zeker een voorbeeld van de exploderende voedselprijzen. De prijs van tarwe is volgens de CME Group op moment van schrijven zo’n $8,- nadat er vrijdagochtend een nieuw record van $8,40,- werd neergezet. Slechts 2 maanden geleden schommelde de prijs van tarwe nog tussen de 4,50 en de 5 dollar. In het 2e kwartaal van 2008 stond de prijs van tarwe echter nog op een record van $13.33.

De prijzen van de tarwe futures op de CBOT (Chicago Board of Trade) zijn bijna verdubbeld sinds 9 juni. Omdat de vraag naar tarwe onverminderd toeneemt, stijgt de prijs in het geval van mislukte oogsten en exportverboden bijzonder snel. Op de CBOT kan de prijs van tarwe maximaal 60 cent per dag stijgen, om de speculaties enigszins in toom te houden. Na de aankondiging van Rusland, bereikte de koers van tarwe deze limiet van 60 cent en stond tegerlijkertijd op het hoogste punt in de afgelopen 23 maanden. Volgens een raming van de Rabobank zal Rusland 4 tot 4,5 hectrische ton tarwe die beschikbaar was voor export niet meer gaan verkopen. De Rabobank verlaagde tevens de vooruitzichten voor de Russische tarweproductie met zo’n 25% tot 45 miljoen ton per jaar.

Op de Euronext steeg de prijs van tarwe vrijdagochtend met bijna 7%. De prijs van de novemberfuture nam vervolgens licht af. Voor een metrische ton tarwe moet momenteel rond de 330 euro worden betaald. Aankopen in tarwe zijn vaak speculatief, omdat hedge funds en investeringsbedrijven  hopen op koerswinst van de future. Ze willen normaal gesproken de daadwerkelijke fysieke tarwe zelf niet hebben. Een hedge fund uit Engeland, genaamd Armajaro, kocht eind juli 2010 wel degelijk de hele Europese cacao-voorraad op (zo’n 240.000 ton).

Lees ook: Agflation fears grow as Russia halts grain exports.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: