We zullen de vraag zelf beantwoorden: jawel, daar zijn we…voor 99,99 procent zeker van. We kunnen (en mogen?) het nog niet als vaststaand feit brengen, dat is: tot een eventueel officieel comuniqué erover naar buiten komt. Vanwege de Europese Centrale Bank, of het blockchain bedrijf Ripple Labs, Inc., of één van de andere betrokkenen. Als zo´n mededeling er al komt, want het is evenzeer mogelijk dat die pas uitgebracht wordt als fait accompli. Wanneer de digitale euro, de Europese CBDC, central bank digital currency een feit is. En u en wij de wallet mogen (moeten?) downloaden en poef! Al ons geld, ons eurogeld, is van de ene dag op de andere digitaal. (En de Europese overheden kijken uiteraard te zijner tijd mee in ieders digitale portefeuille…!)

Ripple (XRP), de uitverkorene

Het heeft wat speurwerk gekost, pff, dat mogen we gerust stellen. Zoals een puzzel, met onderdeeltjes in elkaar te steken en liefst in de juiste volgorde nog. Ook wel: een spoor als van broodkruimels dat je maar te volgen hebt? Nou…dat niet echt, want anders hadden we hier geen uren en uren van opzoekwerk in hoeven stoppen. Dit gezegd zijnde brengen we u vandaag deze Primeur: het blockchain bedrijf, Ripple Labs, Inc., in 2012 opgericht, is uitgekozen, uitverkoren om de digitale euro, waaraan binnen de EU druk gewerk wordt, te accommoderen. Hoogst, hoogstwaarschijnlijk! Het vergt zelfs geen giswerk van onze kant; geen veronderstellingen of vooronderstellingen. Het zijn gewoon feiten, tekst, die iedereen kan inzien en controleren, voor echt en waar verklaren. Het stáát er allemaal, laat ons het zo zeggen. Al is dat beslist niet allemaal netjes bij elkaar! Al wat het vergde (nou ja…) is de juiste connecties zoeken, vinden en vaststellen; allemaal samenbrengen in de precieze volgorde. Maar kijk, we gaan het u laten zien, bewijzen….

De firma Sjoemel En Corruptie (SEC)

Ripple Labs, Inc. ligt onder vuur vanwege de SEC, Securities and Exchange Commission, sinds december 2020. Daarover schreven we al vaker. Het is een volkomen onterechte gerechtelijke vervolging – en het is al veelzeggend wanneer we de afkorting SEC eerder lezen als ´de firma Sjoemel En Corruptie´. Want dat het stinkt binnen die organisatie, opgericht om de consument, de burger en belegger te beschermen, d.d.1934. In ieder geval heeft deze SEC, met voorheen aan het hoofd Jay Clayton en sinds 2021 Gary Gensler, enorme schade aangericht aan het imago van Ripple Labs; de integriteit van beide executives Larsen en Garlinghouse besmeurd, en honderdduizenden bezitters van de digitale munt XRP aanzienlijke financiële schade toegebracht. Neen, veel ´bescherming´ is er niet geboden in deze, behalve dan de bescherming van zichzelf, de SEC als organisatie. Het is een zeer dubieuze zaak, waarbij van de eertijds top drie grootste digitale munten – bitcoin (BTC), ethereum (ETH) en Ripple (XRP) de eerste twee een free pass kregen, en de derde niet. We beschreven eerder al het wat en hoe en waarom. Laat ons hier volstaan met vast te stellen dat er binnen de SEC, op zijn minst sprake is geweest van belangenvermening, nonchalance, gemakzucht en improvisatie… En op z´n ergst ronduit corruptie…

Waarom Ripple?

Waarom zou nu net, van alle mededinging, blockchainbedrijven, concurrenten Ripple Labs, Inc. uitgekozen zijn door de Europese Unie, de Europese Centrale Bank om de digitale euro te realiseren? Omdat met RippleNet werken, en eventueel ook de munt XRP, garant staat voor 100 procent veilige betalingen, geldtransfers. Tegen een ongelofelijk lage kostprijs – een fractie van een dollar. En een buitengewone snelheid. We spreken dan van RTP, real time payments, wat in de praktijk betekent: binnen de 5 seconden. Ripple heeft gewoon de beste technologie, en was er ook eerst mee. Maar we vermoedden reeds meer dan een jaar geleden dat de ECB, met Christine Lagarde aan het hoofd, een boontje had voor Ripple. Zij werd nogal vaak gezien bij topconferenties met verantwoordelijken van het blockchain bedrijf. Uitte zich in publieke verklaringen…nooit uitdrukkelijk pro Ripple, maar wel ´zijdelings´. XRP/Ripple werd dan vernoemd tezamen met andere munten, zoals ethereum. Nooit ronduit, nooit rechstreeks. Een oplettend iemand kon het wel doorheen de uitgesproken en neergepende zinnen lezen. Tot 2019 was mevrouw Lagarde, met een indrukwekkend palmares trouwens qua studies en bekleede maatschappelijke posities, algemeen directeur van het IMF. Vervolgens nam zij plaats aan het hoofd van de Europese Centrale Bank als:

´President van de Europese Centrale Bank 
Voorzitter van het Europees Comité voor systeemrisico’s 
Lid van de Raad van Bestuur van de Bank voor Internationale Betalingen 
Lid van de G7 
Lid van de G20´

Verder werd nog geschreven over de Ripple technologie, rechtstreeks of zijdelings vernoemd, of bij wijze van ´voorbeeld´ in publicaties vanwege het WEF, World Economic Forum; het IMF, Internationaal Monetair Fonds; de centrale bank van Frankrijk en soortgelijke hoge financieel-economische instanties. Laat ons zeggen dat we er al een hele ´reis´ hebben opzitten, alvorens we zeker wisten dat XRP wel eens…belangrijker dan BTC en ETH zou kunnen worden. Geen financieel advies uiteraard.

WTF?

Onderstaande, en eigenlijk heel dit artikel, kan vooral die honderdduizenden, als het er geen miljoenen zijn, bezitters van de munt XRP interesseren. Het is de enige munt uit de top 10 die dit jaar, 2021, nog niét haar vorige hoogtepunt in koers heefd behaald. Iedere financieel commentator en analist is het er wel over eens dat die rechtszaak bedrijven, banken, geldtranfereerders en beleggers in crypto tegehoudt om ´vol´ te gaan. Het is en blijft toch een soort van Zwaard van Damocles dat de blockchainfirma boven het hoofd hangt. Sinds 9 maanden reeds en wie weet voor hoe lang nog. Want stellen we ons even voor: een Amerikaans fintechbedrijf (Californië), met Amerikaanse technologie, dat almaar uitbreidt buiten de VS, maar in eigen land vervolgd wordt. En waarom? Omdat toen Ripple Labs, Inc. de munt XRP in de markt zette, in 2013, voor 1,3 miljard dollar, zij dit niet als ´security´ heeft gedaan. Als effekt, want dan valt het onder de juridictie van de SEC, en komen er tal van paperassen, administratie. kosten, en enorm veel tijdverlies en bureaucratie bij kijken. Oeps! Ja, daar is die SEC in…2020 ´achter gekomen´! Zo snel dus al…NOT! Daarbij komt nog dat er in dat jaar geen duidelijke wetgeving rond digitale munten en blockchain technologie en bedrijven bestond. Anno 2020 en 2021 trouwens nog niet! Het antwoord bij monde van 24 (!) advocaten van Ripple en beide executives (want zij worden mee persoonlijk verantwoordelijk gesteld, ook al erg ongewoon): wij wisten niet dat dit zo hoorde. En trouwens XRP is geen ´security´. Maar een commodity, digitale munt, geld (currency), een ´assset´…wat dan ook. Want zo benoemen andere landen waar de Ripple technologie toegepast wordt de munt. Geen enkele ander land dan de VS noemt XRP een effekt. Dus WTF? 

Volg de gids

Nou ja, we kunnen niet anders dan gewoon als XRP bezitter onze weg vervolgen, afwachten wat de rechtsgang oplevert en hopen op de wijsheid van de twee rechters die over deze onverkwikkelijke en dubieuze zaak moeten beslissen. Maar…afwachten? Nou, onderstaande ging met zijn beide collega´s van De Crypto Belegger toch wat speurwerk verrichten. Daarin nemen we u mee en tonen alzo onze bevindingen. We gaan de uren en uren werk comprimeren tot enkele minuten, vanwege plaatsgebrek, u begrijpt. Het volgende nieuwsbericht kwam uit op 24 september 2021:

´Italiaanse betaalgigant “Nexi” doet mee aan digitaal europroject´

´Nexi Payments, voorheen bekend onder de naam CartaSi, is een betaalproduct van de Italiaanse bank. Ongeveer 53% van de Italianen betaalt wel eens met Nexi

We keerden wel twee jaar terug in de tijd voor het volgende, van 12 September 2019:

´Nexi Group chooses TAS Group’s cashless 3.0 suite to accelerate its time to market´

En wie of wat is de Italiaanse TAS Group, en wat doet deze: ´Access interbank networks and domestic, international or proprietary payment infrastructures and manage financial messaging more efficiently than ever. Thanks to TAS Network Gateway’s highly advanced modular structure, flexible and integrated network connections are now easier, safer and more cost-effective.´Het gaat ´m inderdaad om die TAS Network Gateway 3.0 technologie of infrastructuur. En wat vinden we in een document, pdf, vanwege die TAS Group? Als ´The solution to access Interbank Networks and manage financial data exchanges. Dat pdf kunt u hier zelf inkijken, het is maar een documentje van vier pagina´s. Vier pagina´s, en wat, wie wordt hier ook vier keer vernoemd als ´Networks´, ´Network´, ´Auxilary Network Drivers´ en tezamen met SWIFTNet, EBICS, SIANet bij ´Formats and Protocols´? U mag raden. U mag zelfs 4 keer raden. We rest our case. 

PS. Het allereerste land dat voor de Ripple technologie heeft gekozen is Bhutan, daar schreven we afgelopen week al over. Zal de ECB, de EU tweede worden, als verzameling van 27 landen dan? Dát denken we, vermoeden we echter niet. Vast zal één, zullen meerder centrale banken het voorbeeld van Bhutan volgen, en de ECB, EU voor zijn. Wij zien andere kandidaten voor een CBDC geënt op RippleNet. Singapore, Luxemburg, een land als Saoedi-Arabië, Dubai, of een Latijns-Amerikaans land als Brazilië. Take your pick! In ieder geval zullen nog véél centrale banken de unieke technologie gebruiken om een eigen digitale munt te creëren. Kijk, Monica Long, General Manager van Ripple zegt het zelf – ´´we´re just getting started´´…

 

 

6 reacties

  1. Prima stuk! Ben onder de indruk van jullie speurwerk. Ik denk zeker dat het groot gaat worden.
    M.i. zijn de “activiteiten” van de SEC erop gericht om concurrent Ripple uit te schakelen of iig te vertragen tbv Bitcoin en Ethereum.
    Bedankt voor deze mail en dit stuk!
    Groeten Wim de Witte.

  2. Helemaal juist Wim, en bedankt voor de appreciatie! Beste groetjes en alvast een fijne zondag gewenst voor straks! Joost Bitcoin

  3. Dank voor deze info Joost,
    Het steekt zeker een hart onder de riem van de believers
    van xrp , veruit de beste crypto om al die papieren , gedrukte
    rommel te vervangen.
    Heb zelf maar 1 crypto in bezit maar geloof er 200 % in,
    Beste groeten en nog veel succes

    1. Hahaha! Jawel, een grapje tussendoor kan nooit kwaad… Maar da´s wel pech voor mij dan Sander, want net op XRP reken ik om vervroegd met pensioen te kunnen?! Scam = oplichting. FF serieus nu: waar haalt u die beschuldiging vandaan? Om maar een heel klein voorbeeldje te noemen: SBI, een van de grootste Japanse financiële concerns is een vroege Ripple investeerder en stond en staat achter bedrijf en munt, doorheen heel de rechtszaak in de VS; nog steeds en vandaag meer dan ooit. XRP gaat zelfs noteren op een beurs waarvan SBI recent mede eigenaar is geworden… Dank voor een reactie,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: